Μαρινάκης: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα ο Τσίπρας

 Μαρινάκης: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα ο Τσίπρας
💡 AI Summary by Libre

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ως «περιφερόμενο κίνδυνο» για τη χώρα λόγω της διαχείρισής του στις τράπεζες το 2015.

Ο Μαρινάκης υποστήριξε ότι ο Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες, διέλυσε το πιστωτικό σύστημα και επέβαλε capital controls, ενώ τώρα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως προστάτης των αδύναμων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με μέτρα όπως η κατάργηση τραπεζικών προμηθειών και η διευκόλυνση ρυθμίσεων οφειλών μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ο Τσίπρας πρότεινε «πατριωτική εισφορά» στα κέρδη τραπεζών, επισημαίνοντας τα υψηλά έσοδα από προμήθειες και τη μεγάλη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα μετά την ανάρτησή του για τις τράπεζες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χαρακτηρίζοντάς τον σε ανακοίνωσή του ως «περιφερόμενο κίνδυνο για τη χώρα».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει πως ο πολιτικός που ως πρωθυπουργός «έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες», «διέλυσε το πιστωτικό σύστημα της χώρας» και επέβαλε τα capital controls, οδηγώντας –όπως υποστηρίζει– τους συνταξιούχους στις «ουρές της ντροπής», επιχειρεί σήμερα να παρουσιαστεί ως «εξυγιαντής» και προστάτης των αδύναμων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει στο ίδιο ύφος, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στο θέμα των τραπεζών «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», ενώ υποστηρίζει πως η μοναδική αυτοκριτική που έχει διατυπώσει αφορά το ότι «έπρεπε να είχε κλείσει τις τράπεζες από την πρώτη ημέρα» μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του, ο Παύλος Μαρινάκης τονίζει ότι, κατά την άποψή του, ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί «κίνδυνο για τη χώρα», υποστηρίζοντας πως η δημόσια παρουσία του επαναφέρει τη συζήτηση σε δύσκολες στιγμές του παρελθόντος και υπενθυμίζει «από τι γλίτωσε» η χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Μπορεί σε πρόσφατη συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωνε πως «δεν είναι ο ίδιος Τσίπρας», αλλά η σημερινή του ανάρτηση για τις τράπεζες ξεφεύγει από τα όρια του θράσους.

Ο πολιτικός που ως πρωθυπουργός έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες, διέλυσε το πιστωτικό σύστημα της χώρας σε βάρος των επιχειρήσεων και της οικονομίας και επέβαλε capital controls, στέλνοντας τους συνταξιούχους στις ουρές της ντροπής, θέλει τώρα να παρουσιασθεί ως «εξυγιαντής» και προστάτης των αδύναμων.

Ο κ. Τσίπρας, που υποσχόταν «σεισάχθεια» για τους δανειολήπτες και εξελέγη με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ήταν αυτός που, όταν ανέλαβε την εξουσία, παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, επέτρεψε ακόμα και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και όμως, ο κ. Τσίπρας επανέρχεται στο θέμα των τραπεζών. Και το κάνει όχι απλώς σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά, αλλά με μοναδική του αυτοκριτική ότι έπρεπε να είχε κλείσει τις τράπεζες από την πρώτη ημέρα που είχε κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Απέναντι στους επικίνδυνους λαϊκισμούς και τις δημαγωγίες του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά με πράξεις που στηρίζουν την οικονομία και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Οι τραπεζικές προμήθειες για βασικές συναλλαγές έχουν καταργηθεί. Με το σύστημα IRIS, πολίτες αλλά και επαγγελματίες μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν συναλλαγές χωρίς καμία χρέωση.

Επιπλέον, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν ήδη γίνει πάνω από 60.000 ρυθμίσεις συνολικών οφειλών 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σημαντικές μειώσεις βαρών και κούρεμα χρεών για τους οφειλέτες. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση μειώνεται το όριο ένταξης στον εξωδικαστικό από τα 10.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ ώστε να ωφεληθούν και εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες. Και τέλος, για πρώτη φορά, οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα μπορούν να διαχωρίζουν την κύρια κατοικία τους από την υπόλοιπη περιουσία τους, λειτουργώντας ως μια ουσιαστική «δεύτερη ευκαιρία» για τους οφειλέτες.

Με την ανευθυνότητα και την απουσία κάθε ηθικού φραγμού που τον χαρακτηρίζουν, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα: ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε μια συζήτηση για το παρελθόν. Η μόνη του συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο είναι να αναλογιζόμαστε κάθε φορά που μιλάει από τι γλιτώσαμε.

Ωστόσο, από το 2019 και μετά, οι πολίτες μας έχουν επιλέξει για να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι με τις μάχες οπισθοφυλακής που φαντάζεται ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό, όσο και αν κάθε δημόσια παρέμβασή του προσβάλλει τις θυσίες των πολιτών και την κοινή λογική, τελικά η rebranded παρουσία του καταλήγει να είναι αδιάφορη, γιατί ο ίδιος είναι τραγικά ανεπίκαιρος.»

Η παρέμβαση Τσίπρα

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε προτείνει επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» στα κέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει τις υψηλές τραπεζικές χρεώσεις, τη μεγάλη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αλλά και το φορολογικό καθεστώς που – όπως υποστηρίζει – επιτρέπει στις τράπεζες να εμφανίζουν τεράστια κέρδη χωρίς ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, προτείνει μέτρα όπως η επιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπερκέρδη, η κατάργηση καταχρηστικών προμηθειών και η δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων, θέτοντας ευθέως ζήτημα πολιτικής βούλησης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Οι τράπεζες πέρυσι στη χώρα μας είχανε κέρδη πάνω από 4,7 δισ. ευρώ»

Αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε στο βίντεο: «Μετά το μεγάλο κόλπο με τη ΔΕΗ πάμε να δούμε τι γίνεται με τις τράπεζες; Οι τράπεζες πέρυσι στη χώρα μας είχανε κέρδη πάνω από 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι μέτοχοί τους, στην πλειοψηφία τους ξένα funds, μοιράστηκαν πάνω από 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα μου πείτε αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ήτανε μια κρατικά εγγυημένη αισχροκέρδεια. Πάμε να δούμε γιατί. Πέρυσι οι τράπεζες είχαν 2,44 δισεκατομμύρια έσοδα από υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές».

«Η διαφορά του επιτοκίου καταθέσεων με το επιτόκιο χορηγήσεων στη χώρα μας, είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ με τον αναβαλλόμενο φόρο, αξιοποιώντας ζημίες προηγούμενων χρόνων, οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους. Και όλα αυτά ενώ δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Για να πάρει κανείς δάνειο, πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη από δανεισμό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Στην συνέχεια απάντησε στο πώς μπορεί να αλλάξει όλο αυτό: «Πώς μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά; Με την επιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με την κατάργηση των καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών στις καθημερινές συναλλαγές. Με μια δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων».

«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα