Νέες πληροφορίες για την προέλευση του drone καμικάζι-Πώς μεταφέρθηκε στη Λευκάδα

Νέες πληροφορίες για την προέλευση του drone καμικάζι-Πώς μεταφέρθηκε στη Λευκάδα
💡 AI Summary by Libre

Ένα ουκρανικό drone «MAGURA V3» μεταφέρθηκε από τη Δυτική Λιβύη στη Λευκάδα με στόχο επιθέσεις σε ρωσικά σκάφη στο Ιόνιο, φορτωμένο με 300 κιλά εκρηκτικών.

Η Ουκρανία έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη με περισσότερους από 200 αξιωματικούς, χρησιμοποιώντας βάσεις σε Μισράτα, Ζαουία και Τρίπολη για επιθέσεις στη Μεσόγειο.

Τον Μάρτιο του 2026, ένα ουκρανικό ναυτικό drone επιτέθηκε και αχρήστευσε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Arctic Metagaz, πλήττοντας τη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή.

Η συνεργασία με τη λιβυκή κυβέρνηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε drones και χρήση εδάφους, με αντάλλαγμα μελλοντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και στρατιωτική υποστήριξη.

Από τη Δυτική Λιβύη μεταφέρθηκε στη Λευκάδα το ουκρανικό drone «MAGURA V3», με στόχο – σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές – να πλήξει διερχόμενα ρωσικών συμφερόντων σκάφη στο Ιόνιο.

Το συγκεκριμένο drone εντοπίστηκε από ψαράδες μέσα σε σπηλιά, με τις μηχανές του ακόμη σε λειτουργία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν φορτωμένο με περίπου 300 κιλά εκρηκτικών υλών. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το drone μεταφέρθηκε από τη Δυτική Λιβύη στην Ελλάδα αρχικά με πλοίο άγνωστης προέλευσης και στη συνέχεια με φορτηγό στη Λευκάδα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ουκρανικής κατασκευής drone τύπου «MAGURA V3» διαθέτει βεληνεκές 500 μιλίων, τη στιγμή που η απόσταση από τις ακτές της Δυτικής Λιβύης έως τη Λευκάδα ξεπερνά τα 600 μίλια, γεγονός που – όπως τονίζουν – καθιστά απίθανη τη δυνατότητα αυτόνομης πλοήγησης μέχρι το ελληνικό νησί για την παραλαβή και την απόκρυψή του από «άγνωστους» σαμποτέρ σε σπηλιά.

Σύμφωνα με την έρευνα του γαλλικού Radio France International (RFI) (δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2026), η Ουκρανία έχει όντως εδραιώσει στρατιωτική παρουσία στη δυτική Λιβύη, με την έγκριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό τον Abdelhamid Dbeibah.

Τα κύρια σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Στρατιωτική Παρουσία: Περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αξιωματικοί και ειδικοί βρίσκονται σταθμευμένοι στη χώρα.
  • Τοποθεσίες Βάσεων:
    • Μισράτα: Ένα τμήμα των δυνάμεων εδρεύει στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου συνυπάρχουν με δυνάμεις της Τουρκίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ (AFRICOM).
    • Ζαουία (Ezzawiya): Στην παραθαλάσσια αυτή πόλη λειτουργεί βάση πλήρως εξοπλισμένη για την εκτόξευση εναέριων και ναυτικών drones.
    • Τρίπολη: Αναφέρεται τρίτη τοποθεσία για συναντήσεις συντονισμού και διοικητικές ανάγκες.
  • Επιχειρησιακός Στόχος: Η παρουσία αυτή χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για επιθέσεις εναντίον του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο. Η έρευνα συνδέει απευθείας τις ουκρανικές δυνάμεις στη Λιβύη με το πλήγμα κατά του ρωσικού δεξαμενόπλοιου μεταφοράς LNG Arctic Metagaz στις 4 Μαρτίου 2026.
  • Συνεργασία με τη Λιβύη: Η συμφωνία (που φέρεται να υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2025) προβλέπει την εκπαίδευση Λίβυων στρατιωτικών στη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων από Ουκρανούς ειδικούς, με αντάλλαγμα τη χρήση του εδάφους και μελλοντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια του Κιέβου να μεταφέρει τον πόλεμο μακριά από τα σύνορά του, πλήττοντας τη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα και τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας στην Αφρική και τη Μεσόγειο

Επίθεση στο Arctic Metagaz

Στις 4 Μαρτίου 2026, η Μόσχα κατηγόρησε Ουκρανούς και βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας για την επίθεση στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο Arctic Metagaz, το οποίο μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο και κατευθυνόταν προς το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Το πλοίο ανήκει στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας.

Το RFI, επικαλούμενο λιβυκές πηγές, αναφέρει ότι το πλοίο χτυπήθηκε από αυτόνομο ναυτικό drone τύπου Magura V5, αναπτυγμένο από την Ουκρανία και ήδη δοκιμασμένο στη Μαύρη Θάλασσα. Το drone έπληξε το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο γέμισε νερό και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ή σχολιάσει το περιστατικό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, πάνω στο Arctic Metagaz υπήρχαν περίπου 60.000 τόνοι φυσικού αερίου και αποθέματα καυσίμων. Το πλήρωμα εκκενώθηκε με ασφάλεια από τις αρχές της Μάλτας, ενώ η προσπάθεια ρυμούλκησης προς λιμάνι της Λιβύης απέτυχε, καθώς το κατεστραμμένο πλοίο έσπασε τα ρυμουλκά καλώδια και παρασύρθηκε στη θάλασσα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SBU είχε ήδη πλήξει ένα άλλο δεξαμενόπλοιο του ρωσικού «σκιώδους στόλου», το Qendil, στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας επίσης ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από βάση στην περιοχή της Μισράτα. Τότε, η επίθεση είχε χαρακτηριστεί πρωτοφανής για τη Μεσόγειο, αν και η Ουκρανία είχε προηγούμενη εμπειρία χρήσης drones στη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικούς στόχους.

Σχετικά Άρθρα