“Χορός” Ρίχτερ: 3,9 στη Σίφνο μετά το 4,8 της Σκιάθου- Τι λένε οι σεισμολόγοι

 “Χορός” Ρίχτερ: 3,9 στη Σίφνο μετά το 4,8 της Σκιάθου- Τι λένε οι σεισμολόγοι
💡 AI Summary by Libre

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σίφνο στις 28 Απριλίου, μετά από ισχυρότερο σεισμό 4,8 Ρίχτερ στη Σκιάθο, που έγινε αισθητός στην Αττική.

Ο σεισμός στη Σίφνο προήλθε από γνωστό ρήγμα και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, που καλεί σε παρακολούθηση.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να σηματοδοτεί προσεισμούς και ζητά αυξημένη προσοχή στις εκτιμήσεις των φαινομένων.

Η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με τοπικά φαινόμενα και δεν σχετίζεται άμεσα με παλαιότερο ισχυρό σεισμό του 1965 στην Αλόννησο, ενώ συνιστώνται μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σίφνο λίγο μετά τις 16:10 το μεσημέρι της Τρίτης 28 Απριλίου. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά την σεισμική δόνηση των 4,8 ρίχτερ που ταρακούνησε τη Σκιάθο. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Λέκκας, αυξημένη προσοχή στις εκτιμήσεις ζητά ο Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο το σεισμού καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Σίφνου.

sifnos

Λίγα λεπτά πριν σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στη Σκιάθο, που έγινε και αισθητή στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση,  σημειώθηκε και νωρίτερα στην περιοχή και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε 7 χλμ. δυτικά – βορειοδυτικά του νησιού και είχε εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα.

Λέκκας: Δεν εμπνέει ανησυχία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός σημειώθηκε από γνωστό χαρτογραφημένο ρήγμα. «Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο τις επόμενες ώρες, λογικά δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο protothema.gr.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή και στην Αττική σημειώθηκε και νωρίτερα στην περιοχή και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε 8 χλμ. δυτικά του νησιού και είχε εστιακό βάθος στα 13,1 χιλιόμετρα.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται προσοχή

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων έχει θέσει σε επιφυλακή τους επιστήμονες. Η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ κοντά στη Σκιάθο, η οποία έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική, φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο έμπειρος επιστήμονας σημείωσε ότι η αύξηση του μεγέθους ενδέχεται να υποδηλώνει πως οι προηγούμενες δονήσεις της ίδιας ημέρας λειτουργούν ως προσεισμοί, επισημαίνοντας την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή στις εκτιμήσεις από εδώ και στο εξής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σεισμικό παρελθόν της ευρύτερης περιοχής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για διαφορετική εστία. Υπενθύμισε τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στην Αλόννησο τον Μάρτιο του 1965, τονίζοντας ότι, αν και γεωγραφικά κοντινός, δεν σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή δραστηριότητα.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα βασικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας, ενώ η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά.

Σημειώνεται ότι πριν από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ είχε προηγηθεί έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα, με τουλάχιστον οκτώ δονήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγέθους από 1,9 έως 3,2 Ρίχτερ.

Δείτε την ανάρτηση:

Σχετικά Άρθρα