ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε το “κύμα αποχωρήσεων” προς Τσίπρα-Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις-Τηλεφώνημα Φάμελλου στους βουλευτές
✨Η προοπτική ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον Αλέξη Τσίπρα προκαλεί ρευστότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύει φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ βουλευτών.
✨Δύο βουλευτές, Συμεών Κεδίκογλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, έχουν ήδη δηλώσει δημόσια την πρόθεση να ακολουθήσουν τον Τσίπρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αποχωρήσεις.
✨Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να διαφυλάξει την ενότητα και πειθαρχία, υπενθυμίζοντας τις συλλογικές αποφάσεις και τονίζοντας τη σημασία της συντεταγμένης δράσης.
✨Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για ενότητα, η πραγματικότητα παραμένει ρευστή, με τον κίνδυνο πολιτικής ακινησίας και αποδυνάμωσης του κόμματος να γίνεται ολοένα πιο ορατός.
Η προοπτική δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από τον Αλέξη Τσίπρα λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων για την Κουμουνδούρου. Το κόμμα κινείται πλέον σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις δικές του πρωτοβουλίες, αλλά στις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Η δημόσια τοποθέτηση δύο εν ενεργεία βουλευτών μέσα σε λίγες ώρες ότι προτίθενται να ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, όταν αυτός προχωρήσει στην ίδρυση νέου φορέα, επιβεβαιώνει ότι οι φυγόκεντρες τάσεις δεν είναι θεωρητικές, αλλά έχουν ήδη αποκτήσει πολιτικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για έναν ευρύτερο κύκλο βουλευτών που εδώ και καιρό εμφανίζονται έτοιμοι να στοιχηθούν πίσω από ένα νέο εγχείρημα, ακόμη και με το ενδεχόμενο παραίτησης από τη βουλευτική τους έδρα.
Οι πρώτες δημόσιες διαφοροποιήσεις
Την αρχή, μιλώντας δημόσια, έκανε ο βουλευτής Εύβοιας, Συμεών Κεδίκογλου, που εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεση του να παραιτηθεί από βουλευτής και να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, σημείωσε αρχικά ότι «είναι ένα άκομψο διάστημα για εμάς τους βουλευτές», προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτά είναι μικρότερα σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα και με αυτά που θα δείξει η ζωή». Υπογράμμισε ότι «δεν είναι σωστό να πατάς σε δύο διαφορετικές βάρκες», εξηγώντας ότι όσο παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το αντιπολιτευτικό του έργο, καθώς εκλέχτηκε με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου εμφανίστηκε ουσιαστικά έτοιμος να ακολουθήσει τον πρώην πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση «θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πορεία όπως την περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας», ενώ αναγνώρισε ότι το ζήτημα είναι ακόμη πρόωρο θεσμικά, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το νέο σχήμα. Ωστόσο, κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν θέλετε να αφήσουμε τα τυπικά και να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, ναι, είμαι έτοιμος να το κάνω».
Ακολούθησε ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ θα είμαι με τον Τσίπρα, είτε έτσι είτε αλλιώς»
Το τηλεφώνημα
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Σωκράτης Φάμελλος- ο οποίος επικοινώνησε με τους βουλευτές υπενθυμίζοντας τους τις συλλογικές αποφάσεις- επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα πειθαρχίας και ενότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Φάμελλο, φέρεται να “αναγνώρισε ότι εκφράστηκε λάθος” και αργότερα με συνέντευξη του στο “Κόκκινο” δήλωσε: ” Είμαι ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βουλευτής και μέλος του κόμματος….Έχουμε μια εντολή λαού, δεν είμαστε διορισμένοι βουλευτές, μας έχουν ψηφίσει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα, δεν μπορώ να υποστηρίξω τη σημαία”.
Ο βουλευτής μάλιστα χαρακτήρισε “αδύνατο σενάριο” να υπάρξει αντιπαραθετικό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.
Μήνυμα Φαμελλου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, υπενθύμισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόμμα λειτουργεί με συλλογικές αποφάσεις. «Έχει σημασία και ο Αλέξης Τσίπρας να διατυπώσει την πρότασή του και σε κάθε περίπτωση εμείς να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα συντεταγμένα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «όλες αυτές οι αποφάσεις δεσμεύουν και τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιμένει ότι η στρατηγική του κόμματος έχει ήδη καθοριστεί: «Είμαστε δεσμευμένοι συντεταγμένα να δώσουμε τη μάχη και να προσπαθήσουμε να υπάρχει σύγκλιση», τόνισε, επιχειρώντας να ανακόψει τη δυναμική των σεναρίων αποσυσπείρωσης.
Παράλληλα, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έστειλε σαφές πολιτικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα: «Θα συνεχίσουμε με όσους μπορούμε και όσους θέλουν για να υπάρξει ενωτικά με κοινή δράση στις επόμενες εκλογές που θα αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν ψάχνουμε για τον καλύτερο δεύτερο. Ψάχνουμε για το πώς θα φύγει αυτό το καθεστώς».
Σε μια προσπάθεια να απορρίψει τα σενάρια εσωστρέφειας, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει στροφή και ότι τα στελέχη εργάζονται προκειμένου να υπάρξει «ένας ενιαίος, ενωτικός, προοδευτικός πόλος με κοινή δράση μέσα και έξω από τη Βουλή».
Ρευστό τοπίο
Ωστόσο, πίσω από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, η πραγματικότητα παραμένει ρευστή. Η στάση βουλευτών που δηλώνουν ανοιχτά ότι θα ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύει ότι η εσωκομματική συνοχή δοκιμάζεται στην πράξη.
Έτσι το κλίμα αυτό εντείνει τον φόβο ενός μαζικού κύματος αποχωρήσεων, το οποίο, αν εκδηλωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις και να αποδυναμώσει περαιτέρω το κόμμα της Κουμουνδούρου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα στην επίσημη γραμμή της ενότητας και στην πραγματικότητα των δημόσιων διαφοροποιήσεων, με τον κίνδυνο πολιτικής ακινησίας να γίνεται ορατός: κάθε επόμενο βήμα εξαρτάται από έναν παράγοντα εκτός του άμεσου ελέγχου της ηγεσίας, καθιστώντας το επόμενο διάστημα κρίσιμο για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη συνολική πορεία του κόμματος.