Εξιδείκευση της νέας δέσμης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της κοινωνίας
Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τους υφυπουργούς Θάνο Πετραλιά και Γιώργο Κώτσηρα και της Γενικής Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνης Αλαμπάση, για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
✨Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη 8 μέτρων για στήριξη εισοδήματος, ελάφρυνση κόστους ζωής και αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους, επιστρέφοντας 500 εκατ. ευρώ στην κοινωνία.
✨Προβλέπονται ενισχύσεις σε συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επέκταση επιδοτήσεων σε diesel και λιπάσματα, καθώς και αυξημένα εισοδηματικά όρια για επιστροφή ενοικίου.
✨Για το ιδιωτικό χρέος, δίνεται δυνατότητα άρσης κατάσχεσης, διεύρυνση εξωδικαστικού μηχανισμού και ρύθμιση παλαιών χρεών έως 72 δόσεις, καλύπτοντας 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα.
✨Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην άμβλυνση οικονομικών πιέσεων και στήριξη ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του κόστους ζωής.
Η συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα και τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση για την εξειδίκευση της νέας δέσμης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της κοινωνίας.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι υφυπουργοί Θάνος Πετραλιάς και Γιώργος Κώτσηρας και η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, δίνουν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης:
Επιστρέφουμε περίπου 500 εκατ. ευρώ πίσω στην κοινωνία. Το πλεόνασμα δεν είναι συγκυριακό, είναι αποτέλεσμα βαθιάς διαρθρωτικής αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.
Είχαμε δύο επιλογές: Να το διαθέσουμε σε εφάπαξ παρεμβάσεις ή σε σταθερή μετρήσιμη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Επιλέξαμε ένα ισορροπημένο μείγμα των δύο.
Ανακοινώνουμε μία δέσμη 8 μέτρων σε τρεις άξονες: Στήριξη του εισοδήματος, ελάφρυνση του κόστους ζωής και αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Αναλυτικά:
Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος:
1. Δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.
2.Δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό για 300.000 συμπολίτες μας, ώστε να καλύπτει και οφειλές από 5.000 έως 10.000 ευρώ
3. Δυνατότητα ρύθμισης ένταξη παλαιών αρρύθμιστων χρεών σε ρύθμιση έως 72 δόσεων.
Ενισχύουμε τους συνταξιούχους: Η ενίσχυση που δίνεται κάθε Νοέμβριο αυξάνεται από 250 ευρώ στα 300 και διευρύνονται τα κριτήρια
Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτή θα δοθεί χωρίς καμία αίτηση στα τέλη Ιουνίου και θα απευθύνεται σε σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, με παραπάνω από 3 εκατομμύρια μέλη, σχεδόν το 80%, δηλαδή, των οικογενειών με τέκνα.
Νωρίτερα, το πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά οκτώ νέα μέτρα μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να επιστρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα στην κοινωνία, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Στο σκέλος της ενέργειας, παρατείνεται η επιδότηση στο diesel και για τον Μάιο, με ενίσχυση 20 λεπτών ανά λίτρο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ και αφορά τους κατόχους οχημάτων diesel. Παράλληλα, συνεχίζεται έως και τον Αύγουστο η επιδότηση 15% στα λιπάσματα, με πρόσθετο κόστος 23 εκατ. ευρώ και περίπου 250.000 αγρότες δικαιούχους.
Για τη στήριξη των νοικοκυριών, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για την επιστροφή ενοικίου: από 20.000 σε 25.000 ευρώ και από 28.000 σε 35.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο ανεβαίνει από 31.000 σε 39.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Το μέτρο, κόστους 25 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα καλύψει επιπλέον 70.000 ενοικιαστές, ανεβάζοντας το σύνολο στους 1 εκατομμύριο.

Επιπλέον, προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί στα τέλη Ιουνίου, με συνολικό κόστος 240 εκατ. ευρώ και περίπου 975.000 νοικοκυριά δικαιούχους.

Στους συνταξιούχους, η ενίσχυση αυξάνεται από 250 σε 300 ευρώ καθαρά κάθε Νοέμβριο, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το μέτρο αφορά συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, με κόστος 198 εκατ. ευρώ και επιπλέον 420.000 δικαιούχους, φτάνοντας συνολικά τα 1,87 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο ιδιωτικό χρέος. Προβλέπεται δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών υπό προϋποθέσεις, διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να καλύπτει και οφειλές από 5.000 έως 10.000 ευρώ, καθώς και ένταξη παλαιών αρρύθμιστων χρεών σε ρύθμιση έως 72 δόσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν περίπου 1,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 284.000 νομικά πρόσωπα, με συνολικές οφειλές που φτάνουν τα 95,3 δισ. ευρώ.
Το πακέτο μέτρων αποσκοπεί στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων και στη στήριξη ευρύτερων κοινωνικών ομάδων σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών.