Χανιά: Μεγάλο κύκλωμα με τηλεφωνικές απάτες

 Χανιά: Μεγάλο κύκλωμα με τηλεφωνικές απάτες
💡 AI Summary by Libre

Οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά ταυτοποίησαν 28 μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες από την 01-01-2025.

Οι δράστες εξαπατούσαν τα θύματα με ψευδή στοιχεία, αποσπώντας προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα για να μεταφέρουν παράνομα χρήματα σε τρίτους.

Το παράνομο όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 192.720 ευρώ, ενώ επτά μέλη ήταν ήδη κρατούμενοι για παρόμοια αδικήματα.

Η υπόθεση βρίσκεται υπό προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Χανίων και η δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως.

Οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά εντόπισαν και σχημάτισαν δικογραφία για 28 άτομα, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με λεία χιλιάδων ευρώ.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 28 μέλη ηλικίας από 17 έως 60 ετών, εκ των οποίων 23 ημεδαποί και 5 αλλοδαποί, ενώ επτά από αυτούς βρίσκονται ήδη σε σωφρονιστικά καταστήματα για ανάλογα αδικήματα.

Κατόπιν πολύμηνης έρευνας και συνδυαστικής ανάλυσης δεδομένων από την αστυνομία σχετικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι οι δράστες από την 01-01-2025 είχαν πραγματοποιήσει συνολικά 111 απάτες (τετελεσμένες και σε απόπειρα), σε βάρος ημεδαπών και αλλοδαπών σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης εξαπατούσαν τα θύματα τους κερδίζοντας αρχικά την εμπιστοσύνη τους κατά την τηλεφωνικής τους συνομιλία, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθινά αναλόγως την κατά περίπτωση απάτη.

Στην συνέχεια, κατάφεραν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία, από τραπεζικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς (e-banking), στοιχεία σύνδεσης σε διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα (π.χ. REVOLUT, PAYZY COSMOTE κλπ.) ακόμα και τηλεφωνικές συνδέσεις και να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων, τους οποίους είχαν στρατολογήσει για το σκοπό αυτό.

Έτσι οι δράστες λάμβαναν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό τουλάχιστον των 192.720 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν και έχουν σχηματισθεί δικογραφίες σε βάρος τους για όμοια αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για εγκληματική οργάνωση και απάτες κακουργηματικής μορφής, τετελεσμένες και σε απόπειρα, θα υποβληθεί αρμοδίως.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων.

Πηγή: flashnews.gr

Σχετικά Άρθρα