Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Συγκέντρωση και πορεία κατά της εκδίωξης των κατοίκων
✨Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κτίρια του 1936, φιλοξενούν πρόσφυγες και αντιμετωπίζουν φθορές που απαιτούν ανάπλαση από την Περιφέρεια Αττικής.
✨Το σχέδιο ανάπλασης αφορά τέσσερα κτίρια και 108 διαμερίσματα, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω των καταλήψεων και των φόβων για εκκενώσεις και εκτοπισμούς κατοίκων.
✨Οι κάτοικοι και συλλογικότητες ζητούν παραμονή στον χώρο και αποκατάσταση μέσω αυτοδιαχείρισης, ενώ διοργάνωσαν πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας.
✨Η κατάσταση επιδεινώνεται με απεργία πείνας 60 ημερών και αιτήματα ακύρωσης σύμβασης, προστασίας κοινοτήτων και μη επιβάρυνσης του δημοσίου χρήματος.
Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούν ένα συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας με έντονη ιστορική και κοινωνική σημασία. Η ανέγερσή τους ξεκίνησε το 1933 και ολοκληρώθηκε το 1936, προσφέροντας στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μια οργανωμένη βάση για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η Περιφέρεια Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη τη φθορά των κτιρίων και τα ζητήματα στατικής επάρκειας, προχωρά σε σχέδιο ανάπλασης. Στην παρούσα φάση, το έργο αφορά κυρίως τέσσερα από τα οκτώ κτίρια και περίπου 108 διαμερίσματα που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Περιφέρειας
Η απόφαση συνοδεύεται από έντονες αντιδράσεις.
Σημαντικός αριθμός διαμερισμάτων βρίσκεται υπό κατάληψη, με περισσότερους από 400 ανθρώπους να κατοικούν στον χώρο.
Οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται εκεί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε εκκενώσεις και στον εκτοπισμό των κατοίκων, διακόπτοντας μια μορφή συλλογικής κατοίκησης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ως εναλλακτική, προτείνουν την παραμονή των κατοίκων και την αποκατάσταση των κτιρίων μέσω αυτοοργανωμένων σχημάτων, με έμφαση στη διατήρηση της κοινότητας, ενώ σήμερα διοργάνωσαν πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα Προσφυγικά» και «Ή θα νικήσουμε ή θα νικήσουμε».

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε προς τη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, κατέληξε ξανά στη γειτονιά των Προσφυγικών από τη Λεωφόρος Αλεξάνδρας.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η έντονη αντίθεση των κατοίκων στη συμφωνία ανάπλασης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρεια Αττικής, του Υπουργείο Πολιτισμού και της ΔΥΠΑ.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για σχέδιο που οδηγεί σε εκκενώσεις, υποστηρίζοντας ότι απειλούνται πάνω από 400 άνθρωποι, ενώ κινδυνεύουν να διαλυθούν και 22 αυτοοργανωμένες δομές που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες στην περιοχή των Προσφυγικά Αλεξάνδρας.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα οριακή, καθώς ο Αριστοτέλης Χαντζής συμπληρώνει 60 ημέρες απεργίας πείνας, με την υγεία του να παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση και τους γιατρούς να προειδοποιούν για άμεσους κινδύνους.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των διαδηλωτών είναι η ακύρωση της σύμβασης, η παραμονή των κατοίκων στα σπίτια τους, καθώς και η αποκατάσταση των κτιρίων μέσω αυτοδιαχείρισης από την ΑΜΚΕ Κάτοικοι και Φίλοι Προσφυγικών, χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρήματος.
Οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν επίσης προσπάθεια αποσιώπησης του ζητήματος, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την προστασία της κοινότητάς τους.