Κακλαμάνης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αν η δικογραφία για τους πρώην υπουργούς φτάσει ως την Κυριακή στη Βουλή, θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα
✨Η δικογραφία για τις άρσεις ασυλιών των 11 βουλευτών δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργαντά.
✨Αν η δικογραφία για τους δύο πρώην υπουργούς φτάσει έως την Κυριακή, θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διατεθούν αντίγραφα για ανάγνωση.
✨Οι βουλευτές θα μπορούν να διαβάσουν τα αντίγραφα στην αίθουσα 168 της Βουλής, χωρίς δικαίωμα φωτογράφησης ή αναπαραγωγής, λόγω φάσης προδικασίας.
✨Η διαδικασία άρσης ασυλιών θα ακολουθηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 61, 62 και 86 του Συντάγματος, με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τις άρσεις ασυλιών των 11 εν ενεργεία βουλευτών, ξεκαθάρισε ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς, Νάσο Ηλιόπουλο, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι αν η δικογραφία για τους δύο πρώην υπουργούς φτάσει έως την Κυριακή στη Βουλή, θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στην Ολομέλεια και αμέσως θα βγουν εννέα αντίγραφα, τα οποία οι βουλευτές, που θα ορίσουν τα κόμματά τους, και ένας ανεξάρτητος θα μπορούν να διαβάσουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα (168) του πρώτου ορόφου του Μεγάρου της Βουλής. Οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να τραβήξουν φωτογραφίες, καθώς αυτό απαγορεύεται στη φάση της προδικασίας.
Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις δύο δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μία δικογραφία κατά το άρθρο «62» του Συντάγματος και μία κατά το άρθρο «86», και εφόσον επαληθευθούν σχετικά δημοσιεύματα για τον χρόνο διαβίβασής τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: Η μεν «βουλευτική», δηλαδή η αίτηση άρσης ασυλιών βουλευτών, θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και εν συνεχεία στα μέλη αυτής ώστε να συνεδριάσουν σχετικώς και εν τέλει να οδηγηθεί το αίτημα σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση, η εγγραφή στην ημερήσια διάταξη γίνεται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την εκπνοή των προθεσμιών των άρθρων 61 παρ. 2 και 62 παρ. 1 του Συντάγματος.
Όσον αφορά την «υπουργική», πάντα σύμφωνα με όσα λέει ο Τύπος, δηλαδή την κατά το άρθρο «86» του Συντάγματος, θα διατεθεί ένα αντίγραφο προς επισκόπηση των ενδιαφερόμενων βουλευτών στην Ειδική Γραμματεία Προέδρου. Η Βουλή θα προχωρήσει σε αναπαραγωγή οκτώ αντιγράφων για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ενός για τον ανεξάρτητο βουλευτή, τα οποία θα βρίσκονται στην αίθουσα 168 του πρώτου ορόφου του Μεγάρου για την επισκόπησή τους, χωρίς αναπαραγωγή αντιγράφων και λήψη φωτογραφιών, αφού είμαστε στη φάση της προδικασίας.