Κακοκαιρία “ERMINIO”: Κλειστά σχολεία, πιθανά μέτρα και στην Αττική-Ξεκίνησε η “επέλαση”

 Κακοκαιρία “ERMINIO”: Κλειστά σχολεία, πιθανά μέτρα και στην Αττική-Ξεκίνησε η “επέλαση”
💡 AI Summary by Libre

Το καιρικό σύστημα ERMINIO θα προκαλέσει έντονες βροχές, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έως την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Ο Δήμος Μεγίστης ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων την Πέμπτη 2 Απριλίου, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για άλλα σχολεία, πιθανώς και στην Αττική.

Στην Αττική προβλέπονται βροχοπτώσεις από 30 έως 90 χιλιοστά, με έντονη πιθανότητα πλημμυρών λόγω ραγδαίων φαινομένων από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου και Μακεδονίας, ενώ ισχυροί άνεμοι και μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν τα ανατολικά και νότια τμήματα.

Το καιρικό σύστημα ERMINIO αναμένεται να προκαλέσει έντονα φαινόμενα έως και την Πέμπτη 2 Απριλίου, με «κόκκινες» προειδοποιήσεις για αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Ήδη ο Δήμος Μεγίστης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την Πέμπτη 2 Απριλίου, προληπτικά και για την ασφάλεια των μαθητών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες αποφάσεις και για άλλα σχολεία, πιθανώς και στην Αττική.


Σύμφωνα με τα νεότερα από τις πρωινές ώρες της Τρίτης τα φαινόμενα επηρεάζουν κυρίως τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Από το μεσημέρι και μετά, οι βροχές και οι καταιγίδες επεκτείνονται στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στο Ιόνιο αναμένονται μέτριοι έως τοπικά ισχυροί νότιοι άνεμοι.


Τα φαινόμενα ενισχύονται περαιτέρω την Τετάρτη.


Σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ το καιρικό σύστημα ERMINIO, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας την Τετάρτη 1 Απριλίου και την Πέμπτη 2 Απριλίου, προκαλώντας μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες, καθώς και πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Την Τετάρτη στην ανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 10 μποφόρ.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Τετάρτη 1 Απριλίου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Στα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση)
  • Στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση)
  • Στην Αττική από τις προμεσημβρινές ώρες έως το βράδυ (κόκκινη προειδοποίηση)
  • Στις Κυκλάδες (κυρίως στα βόρεια) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση)
  • Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση)

Πέμπτη 2 Απριλίου

Ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται:

  • Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο από το πρωί έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση)
  • Στην ανατολική Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, έως το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση)
  • Στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική, Σέρρες) έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση)
  • Στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά και νότια, από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση)
  • Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση)
  • Στα Δωδεκάνησα τις πρώτες πρωινές ώρες (κόκκινη προειδοποίηση) και εκ νέου από το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση)

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί ότι στην Αττική αναμένονται ύψη βροχής από 30 έως 90 χιλιοστά, με μεγαλύτερη ένταση στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νομού.

Ο μεγαλύτερος όγκος βροχής αναμένεται από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τετάρτης, ενώ κρίσιμος παράγοντας θεωρείται η ένταση της βροχόπτωσης, καθώς σε περίπτωση ραγδαίων φαινομένων, της τάξης των 20 έως 40 χιλιοστών ανά ώρα ή και υψηλότερων, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών, υπερχειλίσεων μικρών ρεμάτων και προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε ένα επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον, όπως η Αττική, επεισόδια έντονης βροχόπτωσης μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες, ακόμη και όταν το συνολικό ύψος βροχής δεν φαίνεται ακραίο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ – Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Αρχικά αναμένονται βροχές στη Δυτική Ελλάδα και στα Επτάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και τοπικά στα ορεινά της Κρήτης. Στη συνέχεια, θα επεκταθούν στα κεντρικά τμήματα της χώρας, κυρίως στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, και τοπικά στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίο. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα, ενώ υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση χαλαζοπτώσεων στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα για λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρική χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία 0 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 17, στην Ήπειρο από 1 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 1 έως 18, στην Πελοπόνησσο από 2 έως 16 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 15, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 7 έως 16 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες και νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νωρίς το πρωί από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί με εντάσεις 2-3 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ, αλλά στη συνέχεια θα στραφούν από νότιες και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 18 βαθμούς.

Ο καιρός την Τετάρτη 01-04-2026

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ισχυρά, με μεγάλη διάρκεια και ένταση, από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες και από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα βόρεια), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από Χίο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας θα είναι πυκνές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα νότια πελάγη σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη 02-04-2026

Αστατος καιρός με νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ισχυρά από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία (περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), από το πρωί στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας: Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και Σερρών, από το μεσημέρι στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια), από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς και αργά το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια ορεινά θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα πελάγη έως 7 και μόνο στο βορειοανατολικό Αιγαίο μέχρι το πρωί θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5 με 7, τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός την Παρασκευή 03-04-2026

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από τις απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, τοπικά στα νότια 7 και από το μεσημέρι θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός το Σάββατο 04-04-2026

Στην ανατολική χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα (πλην της περιοχής της Θράκης) θα εξασθενήσουν από τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και μόνο στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σχετικά Άρθρα