Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα για τους patriot στην Κάρπαθο: Ανυπόστατες μονομερείς αιτιάσεις

 Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα για τους patriot στην Κάρπαθο: Ανυπόστατες μονομερείς αιτιάσεις
💡 AI Summary by Libre

Η Ελλάδα κατήγγειλε την αποστολή τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου ως παράνομη και επανέλαβε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι μονομερείς τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι ανυπόστατες και αδιαπραγμάτευτες.

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις των συμφωνιών και υποστήριξε ότι τα νησιά Λήμνος και Κάρπαθος πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε παράνομη την εγκατάσταση συστημάτων Patriot στην Κάρπαθο και κατηγόρησε την Ελλάδα για εκμετάλλευση της περιφερειακής κρίσης.

Η ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από το υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκε στις νέες τουρκικές κινήσεις, αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την Αθήνα να στέλνει σαφή μηνύματα τόσο για την αποστολή τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου όσο και για τις νέες αιτιάσεις της Άγκυρας σχετικά με την ανάπτυξη συστημάτων Patriot στην Κάρπαθο.

Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά απαντώντας σε ερώτηση για την αποστολή τουρκικών μαχητικών στα κατεχόμενα, τόνισε ότι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο δεν νομιμοποιεί καμία αποστολή στρατιωτικής δύναμης. Όπως υπογράμμισε, η στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ιστορική υποχρέωση και αυτονόητο καθήκον όταν απειλείται η ασφάλεια της Κύπρου. Η συνδρομή της Αθήνας προς τη Λευκωσία έχει αμιγώς αμυντικό χαρακτήρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά τη συνεχιζόμενη επί 52 χρόνια τουρκική κατοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά τη νέα τουρκική ανακοίνωση για συστήματα Patriot στην Κάρπαθο, επισήμανε ότι η απάντηση της Αθήνας έχει ήδη δοθεί και παραμένει η ίδια. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ., Λάνα Ζωχιού, οι μονομερείς αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι ανυπόστατες και έχουν απορριφθεί επανειλημμένως. Το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, στην οποία η Τουρκία δεν είναι καν συμβαλλόμενο μέρος. Οι συνθήκες αυτές, όπως υπογραμμίστηκε, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το καθεστώς των νησιών, ενώ η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

  • Λίγο νωρίτερα, για «παράνομη ενέργεια» της Ελλάδας, έκανε λόγο η Τουρκία για τους Patriot στην Κάρπαθο καθώς, όπως δήλωσε, «εκμεταλλεύεται την κρίση στην περιοχή».

«Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες της Ελλάδας, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τον πραγματικό σκοπό και αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των κρίσεων στην περιοχή μας», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Tο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για ενέργειες που «παραβιάζουν το καθεστώς των νησιών κατά παράβαση των δεόντως συναφθεισών συμφωνιών, όχι μόνο δημιουργούν νομική παραβίαση, αλλά βλάπτουν και τις γειτονικές και συμμαχικές μας σχέσεις».

Πρόσθεσε, δε, ότι «τέτοιες καταστάσεις είναι απαράδεκτες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ενόψει των συνεχιζόμενων κρίσεων ασφαλείας στην περιοχή μας».

Παράλληλα, η Άγκυρα εμμένει στις θέσεις περί αποστρατικοποίησης, σημειώνοντας ότι «τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα βάσει των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε μη στρατιωτικό καθεστώς».

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η Λήμνος, με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και η Κάρπαθος, με βάση της Συνθήκη των Παρισίων «είναι νησιά που θα έπρεπε να έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς». Ως εκ τούτου, υποστηρίζει, «η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση και αυτές οι απόπειρες τετελεσμένων δεν οδηγούν νομικά στη μονομερή λήξη του μη στρατιωτικού καθεστώτος. Αυτό το σημείο έχει επίσης τεθεί από τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας».

Σχετικά Άρθρα