ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025

 ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025
💡 AI Summary by Libre

Το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2025 αυξήθηκε κατά 2,1%, φτάνοντας τα 204,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το δ’ τρίμηνο του 2025 το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,4% σε ετήσια βάση και 0,8% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 14% και στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 7,1%, παρά τη μείωση των υπηρεσιών.

Επίσης, καταγράφηκε αύξηση στην τελική καταναλωτική δαπάνη, τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Στο 2,1% διαμορφώθηκε το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2025, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ακόμη, αύξηση 2,4% σημείωσε το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ενώ σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε άνοδος 0,8%. Έτσι, με την πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2025, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε πέρυσι σε 204,4 δισ. ευρώ έναντι 200,3 δισ. ευρώ το 2024 παρουσιάζοντας αύξηση 2,1%.

Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του 2025 (μη εποχικά διορθωμένων), όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.

Σύμφωνα με τους εθνικούς λογαριασμούς από την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,4% το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε ετήσια βάση, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,6%.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,7%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 7,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,1%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 1,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,3%.

Ενώ, σε σύγκριση τριμήνων υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,4%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 4,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 1%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 0,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 3,7%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,1%.

Σχετικά Άρθρα