Λόρα: Έκοψε κάθε επαφή με την οικογένειά της-Αρνήθηκε να δει τον πατέρα της στη Γερμανία

 Λόρα: Έκοψε κάθε επαφή με την οικογένειά της-Αρνήθηκε να δει τον πατέρα της στη Γερμανία
💡 AI Summary by Libre

Η 16χρονη Λόρα παραμένει σε δομή φιλοξενίας στο Βερολίνο υπό παρακολούθηση κοινωνικών λειτουργών, αρνούμενη να συναντήσει τον πατέρα της.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Αστικό Κώδικα, το δικαίωμα επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα εξετάζεται από το δικαστήριο με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι όπως κακοποίηση ή ψυχολογική πίεση, το δικαστήριο μπορεί να περιορίσει ή απαγορεύσει την επαφή γονέα και παιδιού μετά από αξιολόγηση ειδικών.

Ο πατέρας της Λόρας δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει μαζί της και να βρεθεί λύση, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην Ελλάδα.

Σε δομή φιλοξενίας στο Βερολίνο, υπό την παρακολούθηση κοινωνικών λειτουργών, εξακολουθεί να βρίσκεται η 16χρονη Λόρα. Ο πατέρας της, που είχε ταξιδέψει στη Γερμανία, επέστρεψε τελικά στην Πάτρα, καθώς η κόρη του επέμενε στην άρνησή της να τον συναντήσει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας του Βερολίνου, Γιορν Ιφλάντερ, είχε δηλώσει ότι η Λόρα εμφανίστηκε μόνη της στη δομή στις 26 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια επικοινώνησε με τις Αρχές. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι η 16χρονη δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμπεριφορά της.

Η ανήλικη ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να συναντήσει την οικογένειά της, ακόμη κι αν η συνάντηση πραγματοποιούνταν με παρουσία κοινωνικού λειτουργού, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Παραμένει άγνωστο αν έχει εξηγήσει στις γερμανικές Αρχές τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την Ελλάδα, αλλά και γιατί δεν θέλει επικοινωνία με τους δικούς της, σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip.gr.

Τι προβλέπει ο νόμος στη Γερμανία

Σύμφωνα με τον γερμανικό Αστικό Κώδικα (Bürgerliches Gesetzbuch-BGB) και το άρθρο 1684, το δικαίωμα επικοινωνίας (Umgangsrecht) αποτελεί τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση του γονέα, αλλά και δικαίωμα του παιδιού. Αν ένα ανήλικο παιδί δηλώσει ότι δεν θέλει επαφή μ’ ένα γονέα, η άρνησή του δεν οδηγεί αυτομάτως σε διακοπή της επικοινωνίας.

Τα οικογενειακά δικαστήρια εξετάζουν κάθε περίπτωση, με βάση το συμφέρον του παιδιού (Kindeswohl). Η γνώμη του παιδιού λαμβάνεται υπόψη, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνει και θεωρείται πιο ώριμο, αλλά δεν είναι από μόνη της καθοριστική πριν από την ενηλικίωση.

Εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι -όπως κακοποίηση, παραμέληση ή ψυχολογική επιβάρυνση-, το δικαστήριο μπορεί να περιορίσει ή ακόμη και ν’ απαγορεύσει την επαφή.

Συνήθως, προηγείται παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας νεότητας (Jugendamt), η οποία αξιολογεί την κατάσταση και προσπαθεί να βρεθεί λύση προς όφελος του παιδιού.

Αν, για παράδειγμα, ένας έφηβος αρνείται επίμονα να δει τον έναν γονέα επικαλούμενος φόβο ή σοβαρή ψυχική πίεση, το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει γνωμάτευση ειδικού και ν’ αποφασίσει είτε εποπτευόμενη επικοινωνία είτε προσωρινή αναστολή της επαφής. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό κριτήριο παραμένει η προστασία και η ευημερία του παιδιού.

Τι είχε δηλώσει ο πατέρας

«Πρέπει πρώτα να βρει την ηρεμία της. Πρέπει να συναντηθώ μαζί της και να μιλήσουμε. Αν μου επιτραπεί, μπορώ ανά πάσα στιγμή να μιλήσω μαζί της, αλλά το κορίτσι πρέπει πρώτα να συνέλθει», είπε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει σε περίπτωση που αρνηθεί να επιστρέψει η Λόρα.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε μία λύση. Να δούμε αν θα θελήσει να μείνει στην Ελλάδα, όπου η εμπειρία της ήταν τόσο δύσκολη, κάτι που το καταλαβαίνω, με τη γλώσσα και το σχολείο. Είχε τεράστια προβλήματα με το σχολείο. Εκεί είχε πρόβλημα, στην οικογένεια ήταν όλα καλά».

Σχετικά Άρθρα