Λονδίνο: Ιρανικοί πύραυλοι “εκτοξεύτηκαν κατά βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο”- Διαψεύδουν Λευκωσία και Στάρμερ

 Λονδίνο: Ιρανικοί πύραυλοι “εκτοξεύτηκαν κατά βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο”- Διαψεύδουν Λευκωσία και Στάρμερ
💡 AI Summary by Libre

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι αποκάλυψε ότι δύο ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την Κύπρο, όπου υπάρχουν βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά αναχαιτίστηκαν.

Παρά τη δήλωση του Χίλι, η Κυπριακή Δημοκρατία διέψευσε την πληροφορία για πυραυλική επίθεση προς την περιοχή της.

Ο Χίλι εξέφρασε ανησυχία για τις περιφερειακές επιπτώσεις των επιθέσεων στο Ιράν και κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις και τα οπλικά προγράμματα.

Καταδίκασε το ιρανικό καθεστώς για τρομοκρατικές ενέργειες και υποστήριξη στη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι οι βρετανικές αμυντικές επιχειρήσεις συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι αποκάλυψε την Κυριακή ότι δύο ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση της Κύπρου, όπου η Βρετανία διατηρεί βασικές στρατιωτικές βάσεις. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν είχαν ως στόχο τις βάσεις μας», δήλωσε ο Τζον Χίλι, προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτό δείχνει πόσο αδιάκριτα» χτυπούν οι Ιρανοί για αντίποινα. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Αποκάλυψε επίσης ότι περίπου 300 Βρετανοί στρατιωτικοί ήταν τοποθετημένοι κοντά σε τοποθεσίες που στοχεύονταν στο Μπαχρέιν.

Πάντως, λίγο αργότερα, και μέσω δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυπριακής δημοκρατίας, η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας διαψεύστηκε.

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Χίλι πρόσθεσε: «Λίγοι άνθρωποι θα θρηνήσουν τον θάνατο του Αγιατολάχ».

Ωστόσο, τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν οι πιθανές επιπτώσεις από τις επιθέσεις στο Ιράν και ο κίνδυνος ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης.

Ο Χίλι κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις και να εγκαταλείψει τα οπλικά του προγράμματα, μετά τις προληπτικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ιρανικές στρατιωτικές υποδομές και ηγεσία.

Καταδίκασε το καθεστώς του Ιράν, επικαλούμενο το ιστορικό τρομοκρατικών σχεδίων κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, την εσωτερική καταστολή και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, εκφράζοντας ανησυχία για τις περιφερειακές επιπτώσεις.

Ο Χίλι αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομιμότητα των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να εξηγήσουν, αλλά επιβεβαίωσε ότι όλες οι αμυντικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Χριστοδουλίδης: Ο Στάρμερ επιβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η Κύπρος δεν ήταν στόχος

Ο Κιρ Στάρμερ διέψευσε και αυτός με τη σειρά του τον Βρετανό υπουργό Άμυνας περί αναχαίτισης ιρανικών πυραύλων που είχαν στόχο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, καθώς σε επικοινωνία του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ξεκαθάρισε ότι  «η Κύπρος δεν ήταν στόχος».

Σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η Κύπρος δεν αποτέλεσε στόχο εν μέσω περιφερειακών εξελίξεων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κιρ Στάρμερ σχετικά με τις συνεχιζόμενες περιφερειακές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε με σαφήνεια και χωρίς καμία επιφύλαξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτέλεσε στόχο.

Σχετικά Άρθρα