Βιολάντα: Το πόρισμα ΕΜΠ για τον σωλήνα που προκάλεσε τη διαρροή προπανίου
✨Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον διαβρωμένο σωλήνα προπανίου που προκάλεσε την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα ολοκληρώθηκε και αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές.
✨Ο σωλήνας μήκους 7,5 μέτρων παρουσίαζε οπές και σημαντική διάβρωση λόγω λανθασμένης υπόγειας εγκατάστασης χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία.
✨Η διάβρωση υπολογίζεται σε 0,3 χιλιοστά ετησίως και η μη τήρηση των προβλεπόμενων ελέγχων υπογειοποίησης συνέβαλε στο δυστύχημα.
✨Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν νέα ποινική δίωξη και μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη προετοιμάζουν έφεση για αποφυλάκιση.
Πληροφορίες για το πόρισμα του αρμόδιου εργαστηρίου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τον διαβρωμένο σωλήνα, από τον οποίο προέκυψε η διαρροή προπανίου με αποτέλεσμα την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα, στα Τρίκαλα, έρχονται στο φως. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά αφού πήρε στα χέρια του τον διαβρωμένο σωλήνα 7,5 μέτρων, το ΕΜΠ κλείνει τον φάκελο του πορίσματος και τον στέλνει αρμοδίως στις δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία, μετά τον ενδελεχή έλεγχο του επίμαχου τμήματος, όπου παρατηρήθηκαν οπές μικρότερου και μεγαλύτερου βάθους καθ’ όλο το μήκος του.
Μάλιστα, εκλέχθηκαν και από ειδικό μικροσκόπιο στα εργαστήρια του Μετσόβιου, και διαπιστώθηκε πως είχε τρυπήσει σε πολλά σημεία, περίπου, σε 7,5 μέτρα μήκος.
Στο πόρισμα, επισημαίνεται η λάθος εγκατάσταση του σωλήνα, και το ότι τοποθετήθηκε υπόγεια, χωρίς άμμο, χωρίς πίσσα και χωρίς την απαραίτητη αντιδιαβρωτική προστασία ωστόσο, επιλέχθηκε το σωστό υλικό, το μέταλλο χάλυβας.
Εκτιμάται ότι διαβρώνονταν κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την πρώτη στιγμή της υπογειοποίησής του, με ρυθμό διάβρωσης που υπολογίζεται σε περίπου 0,3 χιλιοστά τον χρόνο, με αρχικό πάχος της σωλήνωσης στα 2,7 χιλιοστά.
Ο επιτόπιος έλεγχος και η δυναμική πρόσκρουσης θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή αυτού του δυστυχήματος, αν καταλάβαιναν από νωρίς την διαρροή προπανίου.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο υπογειοποιημένων σωλήνων, πρέπει να δοκιμάζεται η υπογειοποίηση κάθε πέντε χρόνια και να ελέγχεται αυτό το σημείο. Αν γίνονταν όλα αυτά, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί όλο αυτό.
Το έγγραφο του ΕΜΠ αναμένεται να φτάσει στα χέρια της ΔΑΕΕ και κατ’ επέκταση στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, στα Τρίκαλα.
Εξετάζονται ποινικές διώξεις και σε άλλα πρόσωπα
Οι δικαστικές αρχές αναμένεται να αποφασίσουν άμεσα αν θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο καταθέσεων μαρτύρων ή αν θα ζητηθεί από την εισαγγελέα η άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε βάρος τρίτων προσώπων που μπορεί να φέρουν ευθύνη.
Την ίδια στιγμή, οι νομικοί εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη ετοιμάζονται να καταθέσουν έφεση κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, αιτούμενοι την αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.