Ιράν: Συμφωνία με την Κίνα για υπερηχητικούς πύραυλους κατά πλοίων

 Ιράν: Συμφωνία με την Κίνα για υπερηχητικούς πύραυλους κατά πλοίων
💡 AI Summary by Libre

Το Ιράν βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά υπερηχητικών πυραύλων CM-302, που ενισχύουν την επιθετική του ικανότητα κατά πλοίων.

Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 290 χιλιομέτρων και σχεδιάστηκαν για να παρακάμπτουν τις αμυντικές διατάξεις πετώντας χαμηλά και γρήγορα, καθιστώντας τους δύσκολους στην αναχαίτιση.

Οι διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν, ενώ η συμφωνία υπογραμμίζει την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων Κίνας-Ιράν και τις εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Το Ιράν συζητά επίσης την απόκτηση κινεζικών αντιαεροπορικών, αντιβαλλιστικών και αντιδορυφορικών όπλων, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική του ισχύ στην περιοχή.

Το Ιράν βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά υπερηχητικών πυραύλων κρουζ κατά πλοίων, σύμφωνα με έξι άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν τεράστια ναυτική δύναμη κοντά στις ιρανικές ακτές ενόψει πιθανών επιθέσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters η συμφωνία για τους κινεζικής κατασκευής πυραύλους CM‑302 βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση, αν και δεν έχει συμφωνηθεί ημερομηνία παράδοσης, σύμφωνα με τις πηγές. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 290 χιλιόμετρα και έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμπτουν τις αμυντικές διατάξεις των πλοίων πετώντας χαμηλά και γρήγορα.

Η ανάπτυξή τους θα ενίσχυε σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες του Ιράν και θα αποτελούσε απειλή για τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσαν δύο ειδικοί όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την αγορά του συστήματος πυραύλων, που ξεκίνησαν τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, επιταχύνθηκαν έντονα μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον Ιούνιο.

Καθώς οι συνομιλίες εισήλθαν στα τελικά τους στάδια, ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στην Κίνα, μεταξύ αυτών ο Μασούντ Οράει, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ιράν.

«Αλλάζει εντελώς το παιχνίδι αν το Ιράν έχει υπερηχητική ικανότητα να επιτίθεται σε πλοία στην περιοχή», δήλωσε ο Ντάνι Σιτρίνοβιτς, πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος πληροφοριών. «Αυτοί οι πύραυλοι είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν».

Το Reuters δεν μπόρεσε να καθορίσει πόσοι πύραυλοι εμπλέκονται στην πιθανή συμφωνία, πόσο έχει συμφωνήσει να πληρώσει το Ιράν ή αν η Κίνα θα προχωρήσει στη συμφωνία, δεδομένων των εντεινόμενων εντάσεων στην περιοχή.

«Το Ιράν έχει στρατιωτικές και ασφαλιστικές συμφωνίες με τους συμμάχους του και τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να τις αξιοποιήσει», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Η πιθανή πώληση θα υπογράμμιζε τις εντεινόμενες στρατιωτικές σχέσεις Κίνας-Ιράν, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και να περιορίσουν τις πυρηνικές δραστηριότητές του. Θα σήμαινε επίσης τη μεγαλύτερη διάθεση της Κίνας να επιβάλλει την παρουσία της σε μια περιοχή που κυριαρχούνταν παραδοσιακά από τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ.

Η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία πραγματοποιούν ετήσιες κοινές ναυτικές ασκήσεις, ενώ πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αρκετές κινεζικές οντότητες για την προμήθεια χημικών προδρόμων στο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για χρήση στο βαλλιστικό πρόγραμμα πυραύλων.

Η CASIC προωθεί τον CM‑302 ως τον καλύτερο αντιαρματικό πύραυλο στον κόσμο, ικανό να βυθίσει αεροπλανοφόρο ή καταδρομικό. Το σύστημα όπλων μπορεί να εγκατασταθεί σε πλοία, αεροσκάφη ή οχήματα εδάφους, και μπορεί επίσης να πλήξει στόχους στη στεριά.

Το Ιράν βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την απόκτηση κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων (MANPADS), αντιβαλλιστικών όπλων και αντιδορυφορικών όπλων.

Η Κίνα ήταν σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, αλλά οι μεταφορές όπλων μειώθηκαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπό διεθνή πίεση.

Σχετικά Άρθρα