Βιολάντα: Έγγραφα-ντοκουμέντα “καίνε” τον ιδιοκτήτη- Ενήμερος μήνες πριν για παρανομίες στο εργοστάσιο

 Βιολάντα: Έγγραφα-ντοκουμέντα “καίνε” τον ιδιοκτήτη- Ενήμερος μήνες πριν για παρανομίες στο εργοστάσιο
💡 AI Summary by Libre

Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» γνώριζε τις παράνομες ελλείψεις στις εγκαταστάσεις υγραερίου πριν τη φονική έκρηξη του Ιανουαρίου.

Εξειδικευμένη εταιρεία είχε υποβάλει αναλυτική έκθεση με σοβαρά προβλήματα και προτάσεις για επισκευές από τον Ιούλιο του 2025, τις οποίες ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε λόγω κόστους.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για διαρροή προπανίου, δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ασφαλείας.

Τα έγγραφα επισημαίνουν ότι το δίκτυο και οι δεξαμενές δεν πληρούσαν τους κανονισμούς, και οι υποχρεωτικές εργασίες αγνοήθηκαν με αποτέλεσμα την τραγωδία.

Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αντικρούουν τους ισχυρισμούς του προφυλακισμένου ιδιοκτήτη της «Βιολάντα», Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, ο οποίος στην απολογία του επέμεινε ότι δεν είχε γνώση των επικίνδυνων ελλείψεων που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 26ης Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενες.

Παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη σε συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι τους είχε δώσει «λευκή επιταγή» για τις μελέτες και τις εργασίες, έγγραφα που δημοσιοποίησε το LiveNews αποδεικνύουν ότι είχε ενημερωθεί εγγράφως για παρανομίες και σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις υγραερίου πολλούς μήνες πριν την τραγωδία.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, ήδη από τον Ιούλιο του 2025, εξειδικευμένη εταιρεία είχε αποστείλει στον ιδιοκτήτη αναλυτική έκθεση με παρατηρήσεις και προτάσεις για την αναβάθμιση του δικτύου υγραερίου.


Στο έγγραφο επισημαινόταν ρητά ότι:

  • το υλικό κατασκευής του δικτύου δεν ήταν σύμφωνο με τον ισχύοντα κανονισμό,
  • υπήρχαν σοβαρά ζητήματα στις δεξαμενές,
  • ενώ ορισμένες παρεμβάσεις ήταν υποχρεωτικές βάσει της νομοθεσίας.

Με απλά λόγια, οι ειδικοί υπέδειξαν ξεκάθαρα τι ήταν παράνομο και τι έπρεπε να διορθωθεί άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η εταιρεία υπέβαλε αρχικά προσφορά ύψους 32.000 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό κρίθηκε υψηλό από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ζήτησε νέα οικονομική πρόταση.


Η δεύτερη προσφορά, που κατατέθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2025, ήταν μειωμένη και ανερχόταν σε 22.000 ευρώ, ενώ επαναλάμβανε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, με πρώτο και βασικό ζήτημα το δίκτυο υγραερίου.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ο ιδιοκτήτης φέρεται να μην προχώρησε σε καμία ενέργεια.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης είχε πλήρη γνώση των προβλημάτων και των παρανομιών, ωστόσο επέλεξε να μην προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες, ακόμη και μετά τις σαφείς επισημάνσεις των ειδικών.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έλαβε υπόψη ούτε τις έντονες διαμαρτυρίες εργαζομένων για τη χαρακτηριστική οσμή στο εργοστάσιο, η οποία τελικά αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε διαρροή προπανίου, που μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις σε παγίδα θανάτου.

Σχετικά Άρθρα