Γάζα: Σχέδιο-μαμούθ ανακοινώνει ο Τραμπ- Ταμείο πολλών δισ., δύναμη σταθεροποίησης

 Γάζα: Σχέδιο-μαμούθ ανακοινώνει ο Τραμπ- Ταμείο πολλών δισ., δύναμη σταθεροποίησης
💡 AI Summary by Libre

Ο πρόεδρος Τραμπ θα παρουσιάσει σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης στις 19 Φεβρουαρίου.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς ταμείου με συνεισφορές από τουλάχιστον 20 χώρες, υπό διοικητικό συμβούλιο που συμμετέχει και το Ισραήλ.

Σημαντικό στοιχείο είναι η ανάπτυξη Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης με χιλιάδες στρατιώτες για τη διατήρηση της ασφάλειας και την υποστήριξη της μεταβατικής διοίκησης.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει ο αφοπλισμός της Χαμάς, με αμνηστία σε όσους παραδώσουν όπλα και ασφαλή διέλευση για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, η συνεδρίαση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη Γάζα και θα περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση:

  • Ταμείου ανοικοδόμησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Σχεδίου ανάπτυξης διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με εξουσιοδότηση του ΟΗΕ
  • Επόμενων βημάτων για τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια του θύλακα

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ τον Σεπτέμβριο, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφισμα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τουλάχιστον 20 χώρες, μεταξύ των οποίων:

  • Τουρκία
  • Αίγυπτος
  • Σαουδική Αραβία
  • Κατάρ
  • Ινδονησία

Το Ισραήλ, μέσω του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο.

Αντίθετα, παραδοσιακοί δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί ως προς τη δομή και το εύρος της πρωτοβουλίας.

Ταμείο δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση

Κεντρικό σημείο της συνάντησης θα είναι η δημιουργία διεθνούς ταμείου ανοικοδόμησης, με συνεισφορές από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «γενναιόδωρες προσφορές», υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα χρηματοδότησης, αλλά οι χώρες ανταποκρίθηκαν οικειοθελώς.

Το ταμείο θα καλύπτει:

  • Υποδομές
  • Ανθρωπιστική βοήθεια
  • Ασφάλεια
  • Διοικητική ανασυγκρότηση

Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης

Κομβικό στοιχείο της δεύτερης φάσης του σχεδίου είναι η ανάπτυξη Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με χιλιάδες στρατιώτες από συμμετέχουσες χώρες.

Η δύναμη αυτή θα αναπτυχθεί στη Γάζα τους επόμενους μήνες και θα έχει αποστολή:

  • Τη διατήρηση της ασφάλειας
  • Τη στήριξη της μεταβατικής διοίκησης
  • Την αποτροπή επανεμφάνισης ένοπλων συγκρούσεων

Η πρώτη φάση του σχεδίου είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 10 Οκτωβρίου, με εύθραυστη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το αγκάθι του αφοπλισμού της Χαμάς

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει ο αφοπλισμός της Χαμάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

  • Μέλη που θα δεσμευτούν σε ειρηνική συνύπαρξη και θα παραδώσουν τα όπλα θα λάβουν αμνηστία
  • Όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα θα έχουν ασφαλή διέλευση προς τρίτες χώρες

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν αναφορές για το έργο της Εθνικής Επιτροπής Διοίκησης της Γάζας, η οποία ιδρύθηκε για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του θύλακα μετά την αποχώρηση της Χαμάς από την εξουσία.

Σχετικά Άρθρα