Πρώτη αποτίμηση της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν… το “casus belli”, ο “πολύτιμος φίλος” και οι αιχμές για SAFE και μειονότητες της Θράκης
✨Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν διήρκεσε μιάμιση ώρα, ήταν ειλικρινής και επικεντρώθηκε στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή.
✨Συζητήθηκαν θέματα όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, και η άρση απειλών με έμφαση στη διαφορά οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών βάσει Διεθνούς Δικαίου.
✨Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη «πολύτιμο φίλο» και τόνισε την ανάγκη προστασίας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης με θρησκευτικές και εκπαιδευτικές ελευθερίες.
✨Παρά τις διαφωνίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τα προβλήματα είναι επιλύσιμα με καλή θέληση, ενώ ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του SAFE.
Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι με θετικό πρόσημο. “Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα, ήταν ειλικρινής και τέθηκαν όλα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:
“Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν ότι η διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και η βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις είναι προς όφελος των δύο χωρών και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Όπως εξειδικεύουν οι ίδιες πηγές το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η έμμεση αναφορά στο casus belli:
“Είναι καιρός πια να αρθεί κάθε απειλή, τυπική και ουσιαστική, στις μεταξύ μας σχέσεις. Αν όχι τώρα, πότε;” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, με την ελληνική θέση να παραμένει σταθερή: ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών -υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης-, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί τη μόνη διαφορά η οποία θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι κυβερνητικές πηγές και στην επισήμανση του Τούρκου Προέδρου ο οποίος κατά τις κοινές δηλώσεις ηγετών χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολύτιμο φίλο», τονίζοντας ότι και οι δύο συμφωνούν πως τα προβλήματα δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου.
- Βέβαια δεν έλειψαν και οι αιχμές: Θέμα «εθνικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη» αλλά και συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά το θέμα των μειονοτήτων πρέπει να ενεργήσουμε με αίσθημα ιστορικής ευθύνης ώστε να ωφεληθεί πλήρως η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης από τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις ελευθερίες στην εκπαίδευση».
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στις δικές του δηλώσεις απάντησε: «Είναι καθαρή η θέση μας για τις μειονότητες με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ας εργαστούμε πώς οι μειονότητες μπορούν να γίνουν γέφυρας φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας».
Επίσης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο SAFE ο κ. Ερντογάν είπε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα, οι οποίες είναι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είναι αντιμέτωπες με πολλές εξελίξεις που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως Τουρκία θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στις αμυντικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα στην Ευρώπη είναι προς το κοινό μας συμφέρον».
Γενικά όσον αφορά τα θέματα τριβής μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος πρόεδρος και αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στα θέματα του Αιγαίου, τόνισε: «Παρόλο που τα υφιστάμενα ζητήματα είναι ακανθώδη, δεν είναι άλυτα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και βούληση για κοινή λύση».