Η κυβέρνηση απαντά στον Βενιζέλο για το άρθρο 86, επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για Παναγόπουλο

✨Η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ για συναίνεση στη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρά την απόρριψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
✨Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με διαφωνίες κυρίως στα άρθρα 16, 86 και 103 του Συντάγματος.
✨Η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για ηττοπάθεια και τακτικισμό, ενώ υπερασπίζεται τη θεσμική συνέπεια των δύο κομμάτων απέναντι στα άκρα.
✨Η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από την υπόθεση Παναγόπουλου, υποστηρίζοντας ότι αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι το ΠΑΣΟΚ συνολικά.
Μπροστά σε μία ξεκάθαρη διάθεση απόρριψης από πλευράς ΠΑΣΟΚ της πρόσκλησης για συναίνεση ώστε να επιτευχθεί, με την ψήφο των βουλευτών των δύο κομμάτων, πλειοψηφία 180 στην προτείνουσα Βουλή, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εντείνει την πολιτική πίεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Και ταυτόχρονα επιλέγει την ευθεία αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το άρθρο 86 και απορρίπτει αιτιάσεις του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί “συνταγματικού λαϊκισμού”.
Είναι σαφές πως η τροπή που λαμβάνει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση καταδεικνύει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και επί άρθρων που δυνητικά θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 86 περί ευθύνης υπουργών, καθώς επί του άρθρου 103 για την μονιμότητα στο δημόσιο υφίσταται διαφορετική προσέγγιση.
Στην απροθυμία του ΠΑΣΟΚ να μην συμβάλει σε πλειοψηφία 180 στην παρούσα Βουλή ώστε να μην μπορεί στην επόμενη να περάσει ένα άρθρο με 151 ψήφους, η ηγεσία της ΝΔ απαντά με αιτιάσεις περί ηττοπάθειας εκ μέρους ενός κόμματος που δηλώνει πως διεκδικεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε ευθέως για “ομολογία ήττας” από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αλλά και για “φτηνό τακτικισμό, που αδικεί την πολύ σοβαρή συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης”.
Στο πλαίσιο μάλιστα μίας αναμέτρησης που προφανώς έχει σαν στόχευση και τις εντυπώσεις στα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων, η κυβέρνηση επαναφέρει και τις λογικές των δύο άκρων, απέναντι στα οποία βάζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως δύο κόμματα που “έχουν μια θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα, παρά τις πολλές διαφορές μεταξύ τους, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες”.
“Αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα αυτά έχουν πάνω από 180 ψήφους. Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία, εφόσον συμφωνούμε σε κάποιες ιστορικές αλλαγές. Kανένας δεν μας λέει, ότι την ίδια ακριβώς δυνατότητα θα την έχουμε μετά. Εκτός εάν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει, ότι μπορεί να περάσει μεγάλες αλλαγές για τον τόπο με τα κόμματα της ακροδεξιάς ή του άλλου άκρου, του απόλυτου παραλογισμού, του ενός ή του άλλου άκρου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχλησή του για την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο υποδεικνύει ως εμπνευστή των αλλαγών στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, όπου όσον αφορά το άρθρο 86 προστέθηκε το “αμελλητί”, η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης και η αποσβεστική προθεσμία.
Αφού υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2006, όταν ήταν δύο χρόνια βουλευτής Β’ Αθηνών, συνέλεγε υπογραφές για να αλλάξει το άρθρο 86, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε χθες πως “είναι λίγο οξύμωρο ο εμπνευστής του «αμελλητί», της προκαταρκτικής εξέτασης και αυτός που εισήγαγε την αποσβεστική προθεσμία στο Σύνταγμα, να κατηγορεί την κυβέρνηση που έχει επικεφαλής αυτόν που από το 2006 ζητάει την αλλαγή του άρθρου 86 και επί των ημερών του καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία, για να μην μπορεί να τη γλιτώσει κανένας και να έχουμε όλοι, είτε έχουμε διατελέσει είτε όχι, υπουργοί και υφυπουργοί την ίδια παραγραφή”.
Την ίδια ώρα που εντείνονται οι τριβές με το ΠΑΣΟΚ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να πάρει αποστάσεις από την όποια πολιτική διάσταση της υπόθεσης Παναγόπουλου με την χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν θα «χρεωθεί» και τον κ. Παναγόπουλο η κυβέρνηση και η ΝΔ.
Η κυβέρνηση αποσυνδέει πάντως την υπόθεση από το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, αντιμετωπίζοντάς την ως υπόθεση που αγγίζει συγκεκριμένα πρόσωπα. Αφήνει όμως αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούμενη την διαφορετική στάση που τηρεί η ΝΔ σε σχέση με εκείνη του ΠΑΣΟΚ σε άλλες περιπτώσεις όπου ελέγχονταν πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ.
“Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στοχοποιήσουμε συνολικά ένα κόμμα, επειδή ελέγχεται ένα από τα εμβληματικότερα μέλη του”, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζοντας “πρόσφατες υποθέσεις όπου για ανενεργά μέλη της ΝΔ, προσπάθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ταυτίσουν ένα ολόκληρο κόμμα και τα μέλη του, με κάποια φυσικά πρόσωπα, τα οποία ελέγχονταν για συγκεκριμένες υποθέσεις”.
Στην κυβέρνηση τονίζουν επίσης ότι κανένα από τα υπόλοιπα πρόσωπα που ελέγχονται δεν έχει κάποια πολιτική ιδιότητα, καθώς και ότι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που ενθαρρύνει τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση έργων κατάρτισης και δεν είναι κάτι που ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας των τελευταίων ετών αποφάσισε μια μέρα.
Όπως λένε εξάλλου, η υπόθεση, που ερευνάται, αφορά τον τρόπο που εκτελέστηκε το Πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και όχι από το δημόσιο.