Μαύρη Θάλασσα: Χτυπήθηκε και τρίτο ελληνόκτητο πλοίο-Οι πρώτες ενδείξεις για τις επιθέσεις

 Μαύρη Θάλασσα: Χτυπήθηκε και τρίτο ελληνόκτητο πλοίο-Οι πρώτες ενδείξεις για τις επιθέσεις

Tα ελληνόκτητα τάνκερ που χτυπήθηκαν την Τρίτη από drones στη Μαύρη Θάλασσα, περίμεναν να φορτώσουν αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν στον τερματικό σταθμό Caspian Pipeline Consortium (CPC) στις ρωσικές ακτές. Σύμφωνα τις πληροφορίες, πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Delta Supreme και Delta Harmony (της εταιρείας Delta Tankers με έδρα το Φάληρο) και Matilda (της εταιρείας Thenamaris Ships Management / TMS, με έδρα τη Βουλιαγμένη).

To Delta Harmony, επρόκειτο να φορτώσει πετρέλαιο από την Tengizchevroil, ενώ το Matilda, ήταν ναυλωμένο από τη θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Καζακστάν KazMunayGas (KMG) και επρόκειτο να φορτώσει καζακικό πετρέλαιο από το κοίτασμα Karachaganak.

Αξιωματούχος της Thenamaris επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Matilda επλήγη από δύο drones ενώ βρισκόταν σε κατάσταση έρματος, σε απόσταση 30 μιλίων (48 χλμ.) από τις θέσεις πρόσδεσης της CPC. Η KMG επιβεβαίωσε επίσης την επίθεση.

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο υπέστη μικρές ζημιές στο κατάστρωμα, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση, οι οποίες είναι πλήρως επισκευάσιμες. Το πλοίο, το οποίο παραμένει αξιόπλοο, απομακρύνεται πλέον από την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της Thenamaris.

Δύο πηγές στον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας ανέφεραν ότι ξέσπασε φωτιά στο Matilda, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα.

Σημειώνεται πως ένα τέταρτο πλοίο, το Freud, υπό τη διαχείριση της ελληνικής TMS, αρχικά αναφέρθηκε ότι είχε επίσης δεχθεί επίθεση. Ωστόσο, η TMS διέψευσε ότι το πλοίο είχε πληγεί.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από τα πλήγματα της Τρίτης, ωστόσο η θέση και το φορτίο παραπέμπουν σε χτύπημα από την Ουκρανία. Στις 29 Νοεμβρίου, ουκρανικό drone είχε πλήξει μία από τις τρεις κύριες θέσεις πρόσδεσης της CPC στον τερματικό σταθμό, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Η επίθεση φαίνεται πως έγινε με drones, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν ήταν θαλάσσια ή εναέρια. Η Caspian Pipeline Consortium (CPC), η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό όπου τα δεξαμενόπλοια επρόκειτο να φορτώσουν, αρνήθηκε να σχολιάσει την επίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με οκτώ πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης, τα δεξαμενόπλοια, δύο τύπου Suezmax και ένα τύπου Aframax, χτυπήθηκαν καθ’ οδόν προς τον τερματικό σταθμό Yuzhnaya Ozereyevka, σημείο φόρτωσης περίπου του 80% του καζακικού αργού που προορίζεται για τις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται πως στους μετόχους του αγωγού της CPC, μήκους 1.500 χιλιομέτρων (930 μιλίων), περιλαμβάνονται η KazMunayGas, θυγατρικές της Chevron, η ρωσική Lukoil και η ExxonMobil.

  • Οι επιθέσεις σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η πετρελαϊκή παραγωγή του Καζακστάν – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγεται μέσω του συγκεκριμένου τερματικού – κατέρρευσε στις αρχές Ιανουαρίου.

Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στο Καζακστάν μειώθηκε κατά 35% μεταξύ 1ης και 12ης Ιανουαρίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου, ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση των σχετικών στοιχείων, προσθέτοντας ότι η πτώση οφειλόταν κυρίως στους περιορισμούς στις εξαγωγές μέσω του τερματικού της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε την Τρίτη ότι η CPC συνεχίζει να εξάγει πετρέλαιο μέσω μίας θέσης πρόσδεσης.

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσαν να αυξήσουν τόσο το κόστος μεταφοράς όσο και τα ασφάλιστρα για όσους επιδιώκουν να φορτώσουν πετρέλαιο σε ρωσικούς τερματικούς σταθμούς της περιοχής, οι οποίοι διαχειρίζονται πάνω από το 2% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου.