Πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα- Οι αγρότες συζητούν για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα
Στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στις 12:00, θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους οι αγρότες. Σε νέα πρόσκληση για διάλογο προχώρησε ο Κώστας Τσιάρας, την ώρα που οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα προετοιμάζονται για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας για 34η ημέρα, προτείνουν σκληρή στάση για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, κάνοντας λόγο για 48ωρο μπλακ άουτ μετά τα Φώτα, τονίζοντας ότι θα μείνουν στους δρόμους όσο χρειαστεί.
Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν μονόδρομο τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Προς το παρόν τα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν ανοικτά, αυτό όμως τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί από την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης της Κυριακής.
Στην Αχαΐα, οι αγρότες συζητούν για ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις. «Θα προχωρήσουμε μέσα στον ιστό της πόλης, λιμάνια, Περιφέρεια, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες», δηλώνουν. Παράλληλα, το μεσημέρι του Σαββάτου, έκλεισαν την περιμετρική οδό της Πάτρας, δείχνοντας ότι σκληραίνουν τη στάση τους.
Στο τραπέζι των προτάσεων των αγροτών, βρίσκεται και η μαζική κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα καθώς και το γενικό κλείσιμο των δρόμων.
Οι τρεις τάσεις της σύσκεψης
Στα Μάλγαρα θα εκπροσωπηθούν σχεδόν 50 μπλόκα από όλη την Ελλάδα . Είναι δεδομένο πως οι εκπρόσωποι τους έχοντας στα χέρια τους τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα τις καταθέσουν κατά την διάρκεια της σύσκεψης . Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές μπορούν και κωδικοποιηθούν σε τρεις τάσεις.
Η πρώτη τάση είναι αυτοί που θέλουν να ανοίξουν τον διάλογο, μέσω διαμεσολάβησης με το Μαξίμου . Αυτοί είναι κυρίως εκπρόσωποι από τα Μάλγαρα που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ανιχνευτεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση αυτήν την χρονική στιγμή . Όμως αυτή η πρόταση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υποστηριχθεί , καθώς τα περισσότερα μπλόκα έχουν ήδη αποφασίσει κλιμάκωση μετά τα Φώτα .
Η δεύτερη τάση έχει να κάνει με την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και είναι μια απόφαση που ανεμένεται να υποστηριχθεί από πολλά μπλόκα. Είναι η πρόταση που θα ρίξει στο τραπέζι το μπλόκο της Νίκαιας και αφορά στον 48ωρο αποκλεισμό τουλάχιστον δύο κομβικών σημείων την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Μάλιστα θα συζητηθεί διεξοδικά πώς θα πρέπει να οργανωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις καθώς έχουν αποφασίσει να κόψουν την Ελλάδα στα δύο.
Η τρίτη τάση έχει να κάνει με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα . Είναι μια πρόταση που στηρίζεται ένθερμα από μπλόκα της Πελοποννήσου και του Έβρου, αλλά και από άλλα μπλόκα σε άλλες περιοχές . Μια τέτοια κίνηση θα συζητηθεί στην σύσκεψη αλλά φαίνεται πως χρονολογικά αν υλοποιηθεί θα την δούμε μετά το 48ωρο κυκλοφοριακό black out που οργανώνεται για την επόμενη εβδομάδα και εφόσον μέχρι εκείνη την ώρα δεν έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις για διάλογο με την κυβέρνηση.
Μόνο μέσα από ουσιαστική συζήτηση μπορεί να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους, είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στους αγρότες.
«Ο μόνος τρόπος για να συνεννοηθούμε και να κάνουμε αυτό το βήμα παρακάτω είναι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου», σημείωσε ο υπουργός στο ΕΡΤnews.