Χριστούγεννα στα μπλόκα για τους αγρότες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης μετά τις γιορτές
Οδοιπορικό στα μπλόκα των αγροτών απο την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Στιγμιότυπο απο την Νίκαια Λάρισας. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ρεβεγιόν στα μπλόκα έκαναν οι αγρότες, οι οποίοι μάλιστα προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέσεις μάχης, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ στην άκρη του οδικού δικτύου, ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις των αδειούχων και των εκδρομέων τις ημέρες των εορτών.
Νέα πανελλαδική σύσκεψη για τη λήψη αποφάσεων
Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμηνύουν πως όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει λύση στα αιτήματά τους τόσο οι ίδιοι θα συνεχίζουν και θα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. Οριστικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους αναμένεται να ληφθούν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προγραμματίζουν σύσκεψη ώστε να καθορίσουν τη στάση τους.
Οι συμμετέχοντες στα μπλόκα ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν πρόθεση να δυσχεράνουν τη μετακίνηση των εκδρομέων. Δηλώνουν μάλιστα ότι θα διευκολύνουν τόσο την αναχώρηση όσο και την επιστροφή των αδειούχων πριν και μετά την Πρωτοχρονιά.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει να απευθύνει κάλεσμα για διάλογο, επιμένοντας ωστόσο πως «το πλαίσιο των δυνατοτήτων της έχει οριοθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια», στη βάση και των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας και πως η Πολιτεία «δεν μπορεί να μεροληπτεί υπέρ μιας κοινωνικής ομάδος εις βάρος των υπολοίπων.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση του αγώνα»
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Νικαίας, υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις αφορούν ζητήματα επιβίωσης και παραμονής στην ύπαιθρο. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση του αγώνα», τονίζοντας πως το αίτημα αφορά «την επιβίωση και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής». Παράλληλα, κατήγγειλε προσπάθειες υπονόμευσης των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι «η πίεση και ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν θα αποδώσουν». Υπογράμμισε ακόμη, ότι οι αγρότες δεν προτίθενται να αποχωρήσουν χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.
Αναφερόμενος στον διάλογο με την κυβέρνηση, ο κ. Μαρούδας σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση όταν τα αιτήματα χαρακτηρίζονται «μαξιμαλιστικά», ενώ – όπως ανέφερε – διατίθενται σημαντικά κονδύλια σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κουκούτσης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι τέτοιες πολιτικές «οδηγούν στην ερήμωση της υπαίθρου», προσθέτοντας πως οι αγρότες ζητούν «άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους».
Αλλά και ο Κώστας Χατζής, μέλος της Επιτροπής, κάλεσε σε συνέχιση και ενίσχυση των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «οδηγεί τους μικρούς παραγωγούς στο ξεκλήρισμα» και δυσκολεύει συνολικά τα λαϊκά στρώματα.
Τέλος, ο κτηνοτρόφος Χρήστος Παππάς από τον Αμπελώνα, αναφέρθηκε στην κατάσταση των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους λόγω ζωονόσων, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις. Όπως δήλωσε, βασικό αίτημα είναι η λήψη μέτρων, η πρόσβαση σε εμβόλια και η δυνατότητα επανεκκίνησης της παραγωγής.