R.I.P Chris Rea/ Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό “Driving home for Christmas”
Πηγή: Wikipedia commons
Το « Driving Home for Christmas » είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε και συντέθηκε από τον Βρετανό τραγουδοποιό Chris Rea . Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε αρχικά ως B-side του single του « Hello Friend » το 1986. Τον Οκτώβριο του 1988, μια επαναηχογραφημένη έκδοση χρησίμευσε ως ένα από τα δύο νέα τραγούδια στο πρώτο άλμπουμ συλλογής του Rea, New Light Through Old Windows . Κυκλοφόρησε ως το τέταρτο single από το άλμπουμ τον Νοέμβριο του 1988, όπου έφτασε στο νούμερο 53 στο UK Singles Chart ως το κύριο κομμάτι του The Christmas EP
Παρά την αρχική μέτρια θέση του στα charts, το τραγούδι επανεμφανίζεται στο UK Singles Chart κάθε χρόνο από το 2007, όταν έφτασε στο Νο. 33, και περιλαμβάνεται στα 10 κορυφαία χριστουγεννιάτικα singles. Έφτασε σε νέα κορυφή, στο νούμερο 10 στο UK Singles Chart το 2021. Σε μια δημοσκόπηση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2012, ψηφίστηκε δωδέκατο στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του ITV, The Nation’s Favourite Christmas Song .
Το τραγούδι έχει έκτοτε διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Engelbert Humperdinck . Μια εκδοχή του 2011 από την Stacey Solomon έφτασε στο νούμερο 27 στο UK Singles Chart.
Όλα ξεκίνησαν σε έναν αυτοκινητόδρομο…
Το “Driving Home for Christmas” γράφτηκε από τον Chris Rea τον Δεκέμβριο του 1978 , σε μια περίοδο ακραίων οικονομικών και επαγγελματικών δυσκολιών
22 Δεκεμβρίου 2025 , σε ηλικία 74 ετών.Η Έμπνευση (1978)
- Το χειρότερο σημείο: Ο Ρία βρισκόταν στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, λίγο πριν τον παρατήσει η δισκογραφική του εταιρεία. Είχε μείνει με τις τελευταίες 220 λίρες, ο μάνατζέρ του μόλις είχε παραιτηθεί και εκείνος εξέτιε ποινή απαγόρευσης οδήγησης.
- Το Ταξίδι: Επειδή η δισκογραφική εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει το εισιτήριο τρένου του για την επιστροφή του στο Μίντλεσμπρο, η σύζυγός του, Τζόαν, οδήγησε 250 μίλια με το παλιό της Austin Mini για να τον παραλάβει.
- Το γράψιμο: Καθώς ήταν κολλημένοι στο πυκνό χιόνι και την κίνηση, η Ρέα παρατήρησε τις άθλιες εκφράσεις των άλλων οδηγών. Τραγούδησε αστειευόμενος, «Οδηγούμε σπίτι για τα Χριστούγεννα» και άρχισε να γράφει στίχους σε ένα σημειωματάριο κάθε φορά που περνούσαν από ένα φανάρι του δρόμου.
- Το Χριστουγεννιάτικο Θαύμα: Όταν έφτασαν σπίτι στις 3 π.μ., η Ρία βρήκε μια επιταγή δικαιωμάτων ύψους 15.000 λιρών στο χαλάκι της πόρτας—το τραγούδι του «Fool (If You Think It’s Over)» είχε απροσδόκητα γίνει επιτυχία στις ΗΠΑ, σώζοντάς τους από το να χάσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Οι στίχοι στο ράφι
- Κυκλοφορία: Οι στίχοι παρέμειναν στο ράφι για χρόνια. Το 1986 , η Rea βρήκε μια μελωδία που ταίριαζε στους στίχους και την κυκλοφόρησε ως B-side του “Hello Friend”. Αργότερα ηχογραφήθηκε ξανά με την περίφημη τζαζ εισαγωγή και τα έγχορδα για το άλμπουμ του 1988 ” New Light Through Old Windows” .
- Επιτυχία στα τσαρτ: Αρχικά μια αποτυχία (με κορύφωση το Νο. 53 το 1988), το τραγούδι έγινε βασικό κομμάτι για δεκαετίες, φτάνοντας τελικά σε μια νέα κορύφωση, στο Νο. 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.
- Ζωντανή εμφάνιση: «Σοβαρός μουσικός» στην καρδιά, ο Rea δίσταζε να παίξει το τραγούδι ζωντανά. Δεν το ερμήνευσε μέχρι το 2014 , όταν η ομάδα περιοδείας του τον έπεισε να το κάνει. Το γιόρτασε προσλαμβάνοντας 12 κανόνια χιονιού που έθαψαν τις μπροστινές σειρές σε ένα μέτρο τεχνητό χιόνι
Η ιστορία
Σε συνεντεύξεις για την εκπομπή Today του BBC Radio 4 το 2009 και στην εφημερίδα The Guardian το 2016, ο Rea είπε ότι έγραψε το “Driving Home for Christmas” πολλά χρόνια πριν από την πρώτη ηχογράφηση. Αυτό συνέβη το 1978, όταν ο Rea χρειαζόταν να γυρίσει σπίτι του στο Middlesbrough από τα Abbey Road Studios στο Λονδίνο . Η σύζυγός του είχε έρθει να τον πάει σπίτι με το Austin Mini της για να εξοικονομήσει χρήματα, επειδή ήταν φθηνότερο να οδηγεί παρά να ταξιδεύει με τρένο. Ο Rea είχε πρόσφατα λήξει το συμβόλαιό του και η δισκογραφική εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να πληρώσει το εισιτήριο του τρένου. Η έμπνευση για το τραγούδι ήρθε καθώς είχαν κολλήσει σε πυκνή κυκλοφορία, ενώ χιόνιζε. Άρχισε να κοιτάζει τους άλλους οδηγούς, οι οποίοι “όλοι φαίνονταν τόσο άθλιοι. Αστειευόμενος, άρχισα να τραγουδάω: “We’re driving home for Christmas…” Έπειτα, κάθε φορά που τα φώτα του δρόμου έλαμπαν μέσα στο αυτοκίνητο, άρχισα να γράφω στίχους”. Ο Rea είπε ότι το “Driving Home for Christmas” είναι μια “εκδοχή ενός τραγουδιού σε αυτοκίνητο”, και ότι το έγραψε για τον Van Morrison , αλλά δεν κατάφερε να του το φτάσει. [
Σε συνέντευξη στον Guardian, ο Rea δήλωσε ότι δεν έπαιξε ποτέ το τραγούδι ζωντανά μέχρι το 2014 στο Hammersmith Odeon . Θυμάται: «η συναυλία ήταν στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το συνεργείο περιοδείας με παρακαλούσε συνεχώς να το κάνω. Σκέφτηκα, “Αν πρόκειται να τραγουδήσω αυτό το γαμημένο τραγούδι, θα το κάνουμε σωστά”. Έτσι, νοικιάσαμε 12 κανόνια χιονιού. Όταν ξεκινήσαμε το τραγούδι, δεν μπορούσες να το ακούσεις από τον θόρυβο του πλήθους και αφήσαμε τα μηχανήματα να φύγουν. Βάλαμε ένα μέτρο τεχνητό χιόνι στους πάγκους. Ο χώρος με χρέωσε 12.000 λίρες για να το καθαρίσω».
Χρησιμοποιήθηκε σε χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland το 1997, το 1998 και το 2011. Η τελευταία περιελάμβανε διασκευή από την Stacey Solomon . Μια εναλλακτική έκδοση του single κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία ως μέρος ενός EP με τίτλο Snow