Μαξίμου-Αγροτικό:Αναζητούνται τρόποι απεμπλοκής-Τι σημαίνουν πρακτικά οι νέες δηλώσεις Μητσοτάκη: “Ναι” στο διάλογο, “όχι” στον μαξιμαλισμό
Το νέο “όχι” των αγροτών στον διάλογο φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση όσον αφορά την διαχείριση του αγροτικού μετώπου το οποίο όλα δείχνουν ότι θα παραμένει ανοιχτό και τις ημέρες των γιορτών. Όπως, ανοιχτοί θα είναι όμως και οι δρόμοι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των εκδρομέων αλλά και η ενεργοποίηση φαινομένων “κοινωνικού αυτοματισμού”, ενδεχομένως όμως ανοιχτά θα είναι κάποιες ημέρες και τα… διόδια, σύμφωνα με όσα προαναγγέλλονται από τους αγρότες.
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μπροστά στην πραγματικότητα που δημιουργείται μετά την ανυποχώρητη στάση που υιοθέτησαν εκ νέου οι αγρότες, κινήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης ισορροπίας στην οποία επιδίδεται απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις: «Ναι» στον διάλογο και στα λογικά αιτήματα, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει περιγράψει η κυβέρνηση, «όχι» στην κλιμάκωση και ταλαιπωρία της κοινωνίας.”
“Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε διάλογο. Λέμε “ναι” στο διάλογο λέμε όμως “όχι” , με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, στην αχρείαστη ταλαιπωρία της κοινωνίας και στις επιπτώσεις που ένα ενδεχόμενο παρατεταμένο μπλόκο θα έχει στη λειτουργία της οικονομίας”, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα υποστήριξε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά από τα δικαιολογημένα αιτήματα., αλλά προφανώς δεν “πρόκειται να ενδώσουμε σε κανέναν μαξιμαλισμό ο οποίος να μας βγάζει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο είναι πάρα πολύ καθορισμένο και να μας οδηγεί τελικά σε λύσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από την Ευρώπη”, όπως είπε.
Το πώς μπορεί αυτή η συνεχιζόμενη άσκηση ισορροπίας να οδηγήσει και σε εκτόνωση εάν δεν συνοδευτεί και από συγκεκριμένα περαιτέρω βήματα ικανοποίησης αγροτικών αιτημάτων ή και συγκεκριμενοποίησης κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως για το ηλεκτρικό ρεύμα, παραμένει ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση. Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα, που οι αγρότες ζητούν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι το αίτημα “εν μέρει θα ικανοποιηθεί”, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί και εκείνος σε συγκεκριμένη τιμή.
Σε θέση αμηχανίας δείχνει να φέρνει την κυβέρνηση και η πρόθεση των αγροτών να ανοίξουν διόδια για ελεύθερη διέλευση των οδηγών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι “είναι κάποιες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τη λειτουργία των δρόμων, τις οποίες οφείλει το κράτος να τις τηρεί”. “Έχουμε μια Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί με κανόνες και με νόμους και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται”, πρόσθεσε.
Η επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα σηματοδοτήσει τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης της κυβέρνησης. Ως πρώτο ζητούμενο προβάλλεται η ανάγκη για διάλογο, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “ο διάλογος μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί” προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και περιμένει από την πλευρά των αγροτών να γίνει μία σοβαρή συζήτηση που να οδηγήσει σε μία λύση επί τη βάσει του πλαισίου που έχει τεθεί”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν επίσης πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται για το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η εν κινήσει μετάπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, οι καταβολές στους εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα φέτος ανέρχονται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ήδη περισσότερα από όσα είχαν λάβει πέρσι συνολικά (3,1 δισ.), ενώ έως το τέλος του έτους θα εκταμιευθούν ακόμα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση επιμένει και στην μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, για την οποία η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα από τις Βρυξέλλες πως αυτή η ψηφοφορία αποτελεί μία δοκιμασία και μία πρόκληση για όλα κόμματα αν πραγματικά εννοούν αυτό το οποίο λένε ότι θέλουν να πάμε σε ένα σύστημα αδιάβλητων επιδοτήσεων και να παίρνουν τις επιδοτήσεις αυτοί οι οποίοι πραγματικά τις δικαιούνται.
“Οφείλουν να στηρίξουν αυτή τη μεταρρύθμιση και να μη στρουθοκαμηλίζουν και να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο”, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήδη αυτή η μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει σε εξοικονομήσεις πόρων οι οποίοι θα ανακατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη, και στους παραγωγούς.