24ωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία: Γιατροί και εργαζόμενοι αντιδρούν στον προϋπολογισμό του 2026
Με προσωπικό ασφαλείας το ΕΣΥ – Στο επίκεντρο οι χαμηλοί μισθοί, οι περικοπές και η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025, τα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική, πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Η κινητοποίηση εντάσσεται στο ευρύτερο απεργιακό μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι αντιδρούν στο περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και εισέρχεται σήμερα στην πέμπτη και τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πριν από την τελική ψηφοφορία.
Αντίδραση στον νέο προϋπολογισμό και τις κυβερνητικές επιλογές
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο νέος προϋπολογισμός επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους, εισάγοντας νέες φορολογικές πιέσεις, την ώρα που –όπως υποστηρίζει– διατηρεί ή και διευρύνει τα προνόμια για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένες, χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις, ενώ εξακολουθεί να μην υφίσταται η καταβολή 13ου και 14ου μισθού, γεγονός που, όπως τονίζεται, πλήττει σοβαρά το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
ΟΕΝΓΕ: «Προτεραιότητα σε μισθούς, Υγεία και Παιδεία»
Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο παρεμβαίνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία με ανακοίνωσή της καλεί την Πολιτεία να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της.
«Δώστε χρήματα για μισθούς, για τη Δημόσια Υγεία και την Παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά, συνδέοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με ευρύτερες πολιτικές επιλογές και ζητώντας ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.
ΠΟΕΔΗΝ: Στασιμότητα και αδιέξοδο για τη Δημόσια Υγεία
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2026 δεν περιλαμβάνει καμία ουσιαστική θετική μεταβολή για τη Δημόσια Υγεία.
Αντιθέτως, όπως τονίζει, αποτυπώνεται μια εικόνα στασιμότητας και διαιώνισης του αδιεξόδου, σε ένα σύστημα που ήδη λειτουργεί στα όρια των αντοχών του, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους.
«Μη ρεαλιστικές προβλέψεις για το 2026»
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για σταδιακή αύξηση των δημόσιων δαπανών Υγείας, ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2026 χαρακτηρίζονται «μη ρεαλιστικές».
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται μείωση κατά 62 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για το 2025. Ακόμη πιο ανησυχητική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι η πρόβλεψη για τις δαπάνες προσωπικού, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 24 εκατ. ευρώ για το 2026.
Όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη επιλογή μεταφράζεται στην πράξη σε πάγωμα του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται και η υποστελέχωση αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τα δημόσια νοσοκομεία.
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και περιφέρεια
Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ.
Στην Αθήνα, η κεντρική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην περιφέρεια, σε σημεία που έχουν οριστεί από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ.
Η σημερινή απεργία αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σύγκρουση γύρω από τη χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, τις εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και τις προτεραιότητες της κρατικής πολιτικής, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πιέσεις στο σύστημα υγείας παραμένουν έντονες.