POLITICO POLL/ Κι’ όμως! Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν τον Τραμπ και όχι τους “αδύναμους” ηγέτες τους

 POLITICO POLL/ Κι’ όμως! Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν τον Τραμπ και όχι τους “αδύναμους” ηγέτες τους

Νέα διεθνής δημοσκόπηση που δημοσιεύει το POLITICO δείχνει πως η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θεωρείται πιο σημαντική από τις εθνικές εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως θέλει να αναδιαμορφώσει την πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Για πολλούς ψηφοφόρους στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, αυτό μοιάζει ήδη με πραγματικότητα.

Η επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θεωρείται πολύ πιο σημαντική για τους πολίτες στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τις εκλογές των δικών τους εθνικών ηγετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης διεθνούς δημοσκόπησης της POLITICO.

Το εύρημα αυτό αναδεικνύει έντονα τον παγκόσμιο αντίκτυπο του πρώτου χρόνου της επανόδου του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με την επιρροή του να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Ευρώπη.

Η διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ανεξάρτητη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Public First, δείχνει επίσης ότι πολλοί Ευρωπαίοι συμμερίζονται την κριτική του Τραμπ –όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξή του στην POLITICO– σχετικά με τη σχετική αδυναμία των εθνικών τους ηγετών. Η δημοσκόπηση περιλάμβανε πάνω από 10.000 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης: Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο μικροσκόπιο των ψηφοφόρων

Για ηγέτες όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους θεωρούν πως απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Γαλλία, μόλις το 11% εκτίμησε ότι οι Βρυξέλλες έχουν διαχειριστεί καλά τον Τραμπ, ενώ το 47% θεωρεί πως η ηγεσία της ΕΕ τα έχει πάει άσχημα στη σχέση αυτή.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, λαμβάνει ελαφρώς καλύτερη αποτίμηση — οι πολίτες θεωρούν τη στάση του απέναντι στον Τραμπ ούτε καλή ούτε κακή.

“Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πόσο ο Τραμπ έχει διαμορφώσει τον πολιτικό διάλογο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως,” δήλωσε ο Seb Wride, επικεφαλής δημοσκοπήσεων στην Public First. “Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί θεωρούν πως η εκλογή Τραμπ είναι πιο σημαντική για τη χώρα τους από τις δικές τους εθνικές εκλογές το αποδεικνύει.”

Νέα στρατηγική των ΗΠΑ και αλλαγή ισορροπιών

Η δημοσκόπηση διεξάγεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τις διατλαντικές σχέσεις. Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατέρριψε κάθε ιδέα αμερικανικής ουδετερότητας προς τους ιστορικούς συμμάχους στην Ευρώπη, εγκαινιάζοντας αντίθετα μια “εκστρατεία” για τη διάδοση της ιδεολογίας MAGA στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Την Τρίτη, η POLITICO ανέδειξε τον Τραμπ ως το πιο ισχυρό πρόσωπο που διαμορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική, τοποθετώντας τον πρώτο στη φετινή λίστα P28. Η λίστα αυτή δεν αποτελεί επιβράβευση ή βράβευση, αλλά αποτύπωση της επιρροής κάθε προσώπου στην πορεία των πολιτικών και πολιτικών αποφάσεων στην Ευρώπη για το επόμενο έτος, όπως αξιολογείται από τη συντακτική ομάδα της POLITICO και ισχυρούς παράγοντες που συνομιλούν με τους δημοσιογράφους της πλατφόρμας.

Σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα με τη δημοσιογράφο Dasha Burns για ειδικό επεισόδιο της εκπομπής “The Conversation”, ο Τραμπ ανέπτυξε περαιτέρω το μήνυμά του, δηλώνοντας πως θα στηρίξει υποψηφίους ευρωπαϊκών κομμάτων που συμμερίζονται τις απόψεις του — ιδιαίτερα σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στη μετανάστευση.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας σε αριθμούς

Για να αναλυθεί η ανατρεπτική επιρροή του Τραμπ στη διεθνή σκηνή μετά την ανάληψη της δεύτερης θητείας του τον Ιανουάριο, η Public First πραγματοποίησε διαδικτυακή έρευνα σε 10.510 ενήλικες, ηλικίας 18 ετών και άνω, μεταξύ 5 και 9 Δεκεμβρίου.

Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ακόμα πιο σημαντική από την ανάδειξη των δικών τους ηγετών — παρόλο που τόσο ο Μερτς όσο και ο Στάρμερ ανέλαβαν πρόσφατα την εξουσία.

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία το 53% πίστευε ότι η εκλογή Τραμπ είχε μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα από την εκλογή Μερτς (μόλις 25% έκρινε το αντίθετο). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 54% θεώρησε σημαντικότερη την επιστροφή Τραμπ σε σχέση με την άνοδο των Εργατικών υπό τον Στάρμερ — έναντι 28% που προτίμησε την αλλαγή κυβέρνησης πέρυσι ως πιο καθοριστική για τη Βρετανία.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι ήταν λίγο πιο συγκρατημένοι: το 43% θεώρησε σημαντικότερη την επικράτηση Τραμπ έναντι μόλις 25% που πίστευε ότι η εκλογή Μακρόν είχε μεγαλύτερη επίδραση στη χώρα.

Στον Καναδά όμως οι γνώμες διχάστηκαν. Η νίκη του Mark Carney τον Απρίλιο —με βασικό μήνυμα να αντισταθεί στον Τραμπ— κρίθηκε πιο σημαντική από το 40%, ενώ το 45% θεώρησε σημαντικότερη για τον Καναδά την επιστροφή του Τραμπ.

“Αδύναμοι” οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα μάτια των πολιτών

Σε συνέντευξή του στην POLITICO, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους ηγέτες “αδύναμους”, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και παρέμβαση ακόμη και από τον πάπα, που τον κάλεσε να μην “διαλύσει” τη διατλαντική συμμαχία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως γενικά οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται αυτήν την άποψη: αξιολόγησαν τον Τραμπ ως πιο “ισχυρό και αποφασιστικό” από τους δικούς τους ηγέτες — με ποσοστά 74% έναντι 26% στη Γερμανία, 73% έναντι 27% στη Γαλλία και 69% έναντι 31% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα στον Καναδά, το 60% θεωρεί τον Carney ισχυρότερο και αποφασιστικότερο σε σχέση με τον Τραμπ (μόλις 40% προτιμά τον Αμερικανό πρόεδρο).

Παρά ταύτα, συνολικά οι πολίτες δεν θεωρούν πως η ισχύς είναι το βασικότερο προσόν ενός ηγέτη. Σε όλες τις χώρες της έρευνας —και στις ΗΠΑ— μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην εντιμότητα και διαφάνεια.

“Η δύναμη δεν είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για έναν ηγέτη. Όμως είναι εμφανές σημείο αδυναμίας των Ευρωπαίων πολιτικών· γι’ αυτό τα λόγια του Τραμπ βρίσκουν απήχηση,” σχολιάζει ο Wride.

“Να αντισταθούν ή να συνεργαστούν;” Το δίλημμα των Ευρωπαίων ψηφοφόρων

Οι δημοσκόποι ζήτησαν επίσης από τους πολίτες να αξιολογήσουν πώς διαχειρίζονται οι ίδιοι οι ηγέτες τους τις γεωπολιτικές αναταράξεις κατά τη δεύτερη θητεία Τραμπ.

Σε Γερμανία και Γαλλία περισσότεροι κρίνουν αρνητικά παρά θετικά τις προσπάθειες των κυβερνήσεών τους απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο: Μόλις το 24% πιστεύει ότι ο Μερτς τα πήγε καλά (34% αρνητικά), ενώ ο Μακρόν συγκεντρώνει μόλις 16% θετικές γνώμες έναντι 39% αρνητικών ως προς τη διαχείριση των σχέσεων με τον Λευκό Οίκο.

Για τον Στάρμερ στη Βρετανία οι γνώμες διχάζονται: 29% πιστεύει ότι τα καταφέρνει καλά απέναντι στον Τραμπ, αλλά ακριβώς ίδιο ποσοστό έχει αντίθετη άποψη — μια μάλλον χλιαρή αποτίμηση για έναν πρωθυπουργό που έχει θέσει ως προτεραιότητα μια θερμή συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Η έρευνα δείχνει πως οι Ευρωπαίοι θέλουν κατά βάση οι ηγέτες τους να αντιπαρατεθούν στον Τραμπ και να αμφισβητήσουν τις θέσεις του· ωστόσο όταν καλούνται να απαντήσουν τι πρέπει να κάνει ο δικός τους πρωθυπουργός ή πρόεδρος ειδικά για τη χώρα τους, προτάσσουν τελικά τη συνεργασία αντί της σύγκρουσης με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι Καναδοί παραμένουν περισσότερο διεκδικητικοί υπέρ μιας στάσης Carney απέναντι στον Τραμπ.

“Ίσως μοναδική ευκαιρία που προσφέρει ο Τραμπ στους άλλους ηγέτες είναι να σταθούν απέναντί του — κάτι που φαίνεται να βελτιώνει την εικόνα τους,” σχολιάζει ο Wride. “Αφού υστερούν σε αυτό, σύμφωνα με την κοινή γνώμη έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν επαρκώς μέσα στο τελευταίο έτος.”

Μεθοδολογία και στοιχεία επικοινωνίας

Aυτή η μέτρηση της POLITICO Poll πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-9 Δεκεμβρίου σε δείγμα 10.510 ενηλίκων, με τουλάχιστον 2.000 συμμετέχοντες ανά χώρα (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία). Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ώστε να αντανακλούν χαρακτηριστικά όπως ηλικία, φύλο και γεωγραφική κατανομή κάθε χώρας· το γενικό περιθώριο σφάλματος ανέρχεται σε ±2 ποσοστιαίες μονάδες ανά χώρα (μεγαλύτερο στις μικρότερες υποομάδες).