Σοκ με τις τιμές στο κρέας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα- Σταθερά υψηλές στα γλυκίσματα
Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στο κρέας λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ το κύμα ακρίβειας εκτός από το μοσχαρίσιο «χτυπάει» πλέον και το χοιρινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2025, οι ανατιμήσεις στα φρέσκα κρέατα τρέχουν με διψήφιο ρυθμό 10,6% σε σχέση με πέρυσι.
Σε βάθος τετραετίας η τιμή του μοσχαριού έχει αυξηθεί κατά 54,6%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στον κλάδο του κρέατος. Το αρνί και το κατσίκι παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 44%.
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος, την κοπή, την προέλευση (εγχώριο/εισαγωγής), και το σημείο πώλησης (σούπερ μάρκετ/κρεοπωλείο). Στο μοσχάρι η μέση τιμή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό. Το φιλέτο έχει φτάσει τα 35 €/κιλό.
Οι τιμές του βόειου κρέατος αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, αν όχι να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της περιορισμένης εγχώριας παραγωγής και της εξάρτησης από τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει τον κλάδο περίπου το 6% των παραγωγών, κυρίως νέοι. Αυτό από μόνο του έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 8% των εκμεταλλεύσεων που παράγουν ελληνικό βόειο κρέας.
Η εξάπλωση της ευλογιάς έχει προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις και στα αρνιά, τα κατσίκια και τα πρόβατα. Στο σούπερ μάρκετ το αρνί πωλείται από 13,4 ευρώ/κιλό έως 13,79 ευρώ/κιλό, το κατσίκι από 13,9 ευρώ/κιλό έως 14,19 ευρώ/κιλό. Τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 11,5–13,5 ευρώ το κιλό. Στα κρεοπωλεία, οι νέες τιμές αποτυπώνονται άμεσα: τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 11,5–13,5 ευρώ το κιλό, από 9,5–10,5 ευρώ, ενώ αρνί και κατσίκι φτάνουν πλέον τα 17,00 ευρώ, έναντι 14,50 ευρώ λίγους μήνες νωρίτερα.
Αύξηση σημειώνεται και στα υπόλοιπα είδη κρέατος. Πιο οικονομική επιλογή, αλλά και αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι το χοιρινό που φτάνει τα 9,80 €/κιλό. «Καταφύγιο» για τους καταναλωτές αποτελεί το κοτόπουλο που κινείται μεταξύ 3,7 ευρώ – 7,7 ευρώ.
Μέσα σε ένα γενικευμένο κύμα ακρίβειας οι πρώτες τιμές για τα γλυκά των γιορτών δείχνουν να παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Στη αγορά τα μελομακάρονα πωλούνται από 13, 14 μέχρι 18 ευρώ το κιλό, το ίδιο και οι κουραμπιέδες.
Ενδεικτικά, ο μέσος όρος για τα μελομακάρονα αγγίζει τα 16,84 ευρώ το κιλό, ενώ στους κουραμπιέδες τα 17,77 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά πιο «εκλεπτυσμένα», ή γλυκά με άλλες γεύσεις, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Μελομακάρονα Red Velvet, από 19 ευρώ έως 22 ευρώ το κιλό, ενώ τα τσουρέκια «Dubai» ξεπερνούν τα 20 με 23 ευρώ το κιλό.