Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τον χαρακτηρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα θέτοντας σε κίνηση διαδικασία η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα σημάνει πως παραρτήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων θα καταχωριστούν στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων». Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι τα παραρτήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων «στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο» –αυτή η τελευταία είναι η χώρα όπου ιδρύθηκε το κίνημα– «εμπλέκονται σε ή ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν εκστρατείες βίας και αποσταθεροποίησης που βλάπτουν τους ίδιους τους τόπους τους, τους αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα».
Επαφίεται στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο και στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία.
Η καταχώριση οποιασδήποτε οντότητας στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» επιτρέπει, πέρα από την άσκηση πολιτικής πίεσης που συνεπάγεται, να λαμβάνεται σειρά τιμωρητικών μέτρων οικονομικής και διοικητικής φύσης: πάγωμα τυχόν πόρων της στην αμερικανική δικαιοδοσία, απαγόρευση κάθε χρηματοοικονομικής συναλλαγής μαζί της, απαγόρευση εισόδου των μελών της στις ΗΠΑ κ.λπ.
Η οργάνωση, με παραρτήματα σε διάφορες χώρες, αποτέλεσε για δεκαετίες το κυριότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, παρά τη σκληρή καταστολή της.
Σήμερα χαρακτηρισμένη «τρομοκρατική» οργάνωση στη χώρα, σβήστηκε από τον πολιτικό χάρτη το 2013, μετά τη σύντομη θητεία του πρώτου και μοναδικού μέλους της που κατάφερε ποτέ να κερδίσει προεδρικές εκλογές και να αναλάβει την εξουσία, του Μοχάμεντ Μούρσι.
Το κίνημα πρεσβεύει το μετριοπαθές πολιτικό ισλάμ. Έχει τεθεί εκτός νόμου και σε άλλες χώρες, όπως στη Σαουδική Αραβία και, πιο πρόσφατα –τον Απρίλιο–, στην Ιορδανία.
Οι ιορδανικές αρχές πρόσαψαν στο κίνημα «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», ιδίως την κατασκευή και αποθήκευση ρουκετών και εκρηκτικών.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε φέτος δυο συμβούλια άμυνας και εθνικής ασφαλείας στον «εισοδισμό» των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Μόλις χθες κι ενώ αναμενόταν η απόφαση για τον χαρακτηρισμό, τον σχεδιασμό του Αμερικανού προέδρου χαιρέτισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση ότι ο IDF εξουδετέρωσε τον υπ’ αριθμόν δύο της Χεζμπολάχ, Χαϊτάμ Αλί Ταμπταμπάι.
«Χαιρετίζω τον Πρόεδρο Τραμπ για την απαγόρευση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Είναι μια οργάνωση που απειλεί τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», είπε ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας ότι τμήματα της οργάνωσης είναι ήδη παράνομα στο Ισραήλ.
Το δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αρχικές ρίζες στην Αίγυπτο, έχει άρρηκτες σχέσεις με την Τουρκία, και ιδιαίτερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα σχέδια περί νεο-οθωμανισμού και πανισλαμισμού, όπως αυτά εκφράζονται με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Η Τουρκία, παρότι δεν είναι η κατ’ εξοχήν χώρα στην οποία έδρασε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, επιθυμεί την κυριαρχία κομμάτων που συνδέονται με αυτή στη Μέση Ανατολή ώστε να μπορέσει η ίδια να επηρεάζει τα πολιτικά και γεωστρατηγικά τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.
Η οργάνωση, μία από τις παλαιότερες και πιο επιδραστικές ισλαμιστικές κινήσεις στην περιοχή, έχει ήδη τεθεί εκτός νόμου σε σειρά χωρών:
- Στην Αίγυπτο, όπου ιδρύθηκε,
- Στη Σαουδική Αραβία
- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Στη Συρία
- Στη Ρωσία και,
- Το Ισραήλ
Πιο πρόσφατα, η Ιορδανία προχώρησε σε απαγόρευση, έπειτα από αποτροπή σχεδίου σαμποτάζ από τις υπηρεσίες ασφαλείας της
Στο σχετικό ανακοινωθέν του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει:
Σήμερα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ υπέγραψε Εκτελεστικό Διάταγμα που δίνει εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών και στον Υπουργό Οικονομικών να εξετάσουν εάν ορισμένα παραρτήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTO) και Ειδικού Χαρακτηρισμού Παγκόσμιοι Τρομοκράτες (SDGTs).
Το Διάταγμα δίνει εντολή στους δύο προαναφερθέντες υπουργούς, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Διευθυντή των Εθνικών Πληροφοριών, να υποβάλουν έκθεση σχετικά με το εάν θα πρέπει να χαρακτηριστούν τυχόν παραρτήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως αυτά στον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ως FTO βάσει του άρθρου 8 USC 1189 και SDGT βάσει του άρθρου 50 USC 1702 και του Εκτελεστικού Διατάγματος 13224.
Δίνει εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών και στον Υπουργό Οικονομικών να αναλάβουν δράση εντός 45 ημερών από την έκθεση για να ορίσουν κεφάλαια ως FTO και SDGT, εάν είναι σκόπιμο.
Ο απώτερος στόχος του διατάγματος είναι να εξαλείψει τις δυνατότητες και τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων παραρτημάτων, να τους στερήσει πόρους και να τερματίσει οποιαδήποτε απειλή αποτελούν τέτοια παραρτήματα για τους υπηκόους των ΗΠΑ και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ: Ο Πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει το διακρατικό δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο τροφοδοτεί την τρομοκρατία και τις εκστρατείες αποσταθεροποίησης εναντίον των συμφερόντων και των συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, η στρατιωτική πτέρυγα του λιβανέζικου παραρτήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βοήθησε τρομοκρατικές ομάδες να εξαπολύσουν πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων εντός του Ισραήλ.
Ένας ανώτερος ηγέτης της Αιγύπτιας Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενθάρρυνε βίαιες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών εταίρων και μετοχών στη Μέση Ανατολή την ίδια ημέρα που η Χαμάς διέπραξε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Αναφορές δείχνουν ότι οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Ιορδανίας παρέχουν εδώ και καιρό υλική υποστήριξη στην μαχητική πτέρυγα της Χαμάς.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε ισχυρά αντιτρομοκρατικά μέτρα για την προστασία των Αμερικανών και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας από ξένες απειλές, προωθώντας παράλληλα την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.
Τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε τη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό της Ansar Allah, επίσης γνωστής ως Houthis, ως FTO για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των στενότερων περιφερειακών εταίρων μας στη Μέση Ανατολή.
Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Εξωτερικών του Προέδρου Τραμπ χαρακτήρισε οκτώ καρτέλ ως FTO και SDGT, συμπεριλαμβανομένων των Tren de Aragua και MS-13, για την καταπολέμηση της βίας και της διακίνησης ναρκωτικών που ασκούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει απελάσει εκατοντάδες μέλη τρομοκρατικών συμμοριών και δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ξένους τρομοκράτες εχθρούς να δρουν σε αμερικανικό έδαφος και να θέτουν σε κίνδυνο τον λαό μας.
Τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε Διακήρυξη για τον περιορισμό της εισόδου μη μεταναστών από χώρες με ιστορικό τρομοκρατίας ή άλλης ανομίας.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα διατάξει θανατηφόρα πλήγματα εναντίον των ναρκο-τρομοκρατών για να σταματήσει την εισροή ναρκωτικών στη χώρα μας.
Με το σημερινό Διάταγμα, ο Πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει για άλλη μια φορά μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας και την ασφάλεια της Αμερικής.
- Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, είχε δηλώσει σε σε συνέντευξή στις 12 Αυγούστου ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να χαρακτηρίσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Ρούμπιο επισήμανε σε συνέντευξή του στην ραδιοφωνική εκπομπή Sid and Friends in the Morning ότι η χώρα του «βρίσκεται στη διαδικασία» να χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση, σημειώνοντας ότι η διαδικασία «είναι στα σκαριά».
Όπως ανέφερε η διαδικασία χαρακτηρισμού είναι «μακρά και περίπλοκη, αλλά το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη».
Σημείωνε ότι «υπάρχουν σαφώς διαφορετικά παρακλάδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επομένως κάθε παρακλάδι πρέπει να αναγνωριστεί».
Εξήγησε: «Εξετάζουμε συνεχώς ομάδες για να τις χαρακτηρίσουμε για αυτό που είναι: υποστηρικτές τρομοκρατών, ίσως οι ίδιοι τρομοκράτες. Δεν το έχουμε κάνει αυτό εδώ και πολύ καιρό, οπότε έχουμε πολλά να κάνουμε».
Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, η διαδικασία «περιλαμβάνει μια προσεκτική εξέταση κάθε παρακλαδιού της ομάδας ξεχωριστά, με τεκμηρίωση αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλιστεί ότι η απόφαση αντέχει σε νομικές προκλήσεις».
Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «πολύ ανησυχητική».
Έναν μήνα νωρίτερα, τον περασμένο Ιούλιο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για τον χαρακτηρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής ομάδας.
Ο Κρουζ θεωρούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση» και «παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς».
Σύμφωνα με τον Κρουζ, η Αδελφότητα «αποτελεί σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ».