Γάζα: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί, νεκροί, fake σοροί ομήρων-Τραμπ: Η εκεχειρία δεν κινδυνεύει
Εν πτήσει από την Ιαπωνία προς τη Νότια Κορέα, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Air Force One ότι «τίποτα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο» τη συμφωνηθείσα εκεχειρία. Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Χαμάς. «Σκότωσαν έναν ισραηλινό στρατιώτη, επομένως οι Ισραηλινοί αντεπιτέθηκαν» ως όφειλαν, είπε. Παράλληλα, απείλησε τη Χαμάς με αφανισμό «εάν δεν συμμορφωθεί».
Οι επιδρομές στη Γάζα σημειώνονται παρά την ισχύουσα εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας και επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων, απαντώντας με νέα κύματα αεροπορικών πληγμάτων τα τελευταία 24ωρα.
Οι επιθέσεις άρχισαν λίγη ώρα αφότου το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό για άμεσα «ισχυρά» πλήγματα στη Γάζα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι η Χαμάς άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη νότια Γάζα, κάτι που η οργάνωση διέψευσε, τονίζοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Άμεση ήταν η απάντηση της Χαμάς στην ανακοίνωση του Ισραήλ, κάνοντας γνωστό ότι θα καθυστερήσει την επιστροφή μίας σορού, κάτι που είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Η Χαμάς πάντως υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό στη Ράφα, κατά το οποίο ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά, τονίζοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στην ισχύουσα συμφωνία εκεχειρίας.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι «η εγκληματική επίθεση του στρατού κατοχής σε διάφορες περιοχές της Γάζας συνιστά σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας… Η επίθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς παραβιάσεων των τελευταίων ημερών» και καλεί τους διαμεσολαβητές να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις «επικίνδυνες παραβιάσεις».
Και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η Χαμάς θα πληρώσει Χαμάς θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την επίθεση σε στρατιώτες των IDF. «Η επίθεση σε στρατιώτες των IDF στη Γάζα σήμερα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διασχίζει μια κραυγαλέα κόκκινη γραμμή, στην οποία το IDF θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη», αναφέρει ο Κατζ σε ανακοίνωσή του.
«Η Χαμάς θα πληρώσει πολλαπλά για την επίθεση στους στρατιώτες και για την παραβίαση της συμφωνίας επιστροφής των σορών ομήρων», προσθέτει.
- Εκτός από την επίθεση αυτή, οι Ισραηλινοί δηλώνουν οργισμένοι και για τη στάση της Χαμάς όσον αφορά τα λείψανα νεκρών ομήρων που δεν έχουν παραδοθεί κατηγορώντας την για στημένες «ανακαλύψεις».
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από drone στο οποίο υποστηρίζει ότι εμφανίζονται άνδρες της Χαμάς να βγάζουν μια σορό από κτήριο και να την σκεπάζουν με χώμα σε άλλο σημείο με στόχο να πείσουν τον Ερυθρό Σταυρό ότι «ανακάλυψαν» μια σορό.
Στα πλάνα φαίνονται δύο άνδρες να μεταφέρουν τη σκεπασμένη με λευκό σεντόνι σορό σε έναν λάκκο, να την σκεπάζουν με χώμα με έναν εκσκαφέα και στη συνέχεια να καλούν έναν φωτογράφο για να «επιβεβαιώσουν» την αλήθεια των ισχυρισμών τους.
Όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ τα λείψανα που παραδόθηκαν την Τρίτη ήταν του ομήρου Οφίρ Τζαρφάτι, ενός 27χρονου Ισραηλινού που είχε σκοτωθεί στο φεστιβάλ μουσικής Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά τμήματα της σορού του είχαν ανακαλυφθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2023.
Hamas are lying about our hostages and here’s the proof:
Yesterday, Hamas terrorists were filmed removing body remains from a prepared structure and re-burying them nearby, before summoning Red Cross representatives to stage a false “discovery” for photographers.
Despite… pic.twitter.com/c9CkJo3msW
— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2025