Ισραήλ: Γιατί καθυστέρησε το Υπουργικό Συμβούλιο- Οι κρατούμενοι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων

 Ισραήλ: Γιατί καθυστέρησε το Υπουργικό Συμβούλιο- Οι κρατούμενοι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την ψηφοφορία επί μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα αναβλήθηκε για τις 8 μ.μ., δύο ώρες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης. Αναμένεται ισχυρή πλειοψηφία υπέρ.

Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 6 μ.μ., μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στις 5 μ.μ. που ξεκίνησε πριν από λίγο με καθυστέρηση μιάμισης ώρας.

Ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση, σύμφωνα με το Channel 12, ήταν οι συνεχιζόμενες εντατικές συζητήσεις σχετικά με τη λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που θα απελευθερωθούν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να προεδρεύσει αργότερα σε ολομέλεια της κυβέρνησης για την έγκριση του σχεδίου.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, δήλωσε ότι έχουν επιτευχθεί οι τρεις αντικειμενικοί στόχοι που είχε θέσει ο Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο σε αυτόν τον πόλεμο. Από την πρώτη μέρα σε αυτόν τον πόλεμο, ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις στόχους. Την επιστροφή όλων των ομήρων μας, την ήττα και την διάλυση της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

Η Ισραηλινή αξιωματούχος τόνισε, σαν να ανακήρυξε την στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, ότι: «Όλοι οι στόχοι του πρωθυπουργού έχουν πλέον επιτευχθεί», όπως μετέδωσαν οι «Times of Israel».

Υπενθυμίζεται πως μόλις η κυβέρνηση του Ισραήλ επικυρώσει επίσημα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και θα καταλάβουν συγκεκριμένα σημεία ελέγχου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τι θα συμβεί εάν η συμφωνία επικυρωθεί στο υπουργικό συμβούλιο

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο.

Η Χαμάς πρόκειται να αφήσει ελεύθερους και τους 20 εν ζωή ομήρους που εξακολουθεί να κρατά 72 ώρες αφού ξεκινήσει η εκεχειρία, επεσήμαναν οι πηγές. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι όμηροι ίσως αφεθούν ελεύθεροι την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Η «τελική εκδοχή της πρώτης φάσης» του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας υπογράφηκε σήμερα το πρωί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ανακοίνωσε η Σος Μπεντροσιάν, η εκπρόσωπος του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία προβλέπει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι Γουίτκοφ και Κούσνερ έφτασαν στο Ισραήλ

witkof kushner

Η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποτελούμενη από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, έφτασε στο Ισραήλ, αφού συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις την Τετάρτη στην Αίγυπτο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Νωρίτερα την Πέμπτη συναντήθηκαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο Τραμπ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς τίθεται σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τους ομήρους.