Έντονο παρασκήνιο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο- Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Τρίπολης, ο Ερντογάν πιέζει τη Βεγγάζη
Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης της Ελλάδας στη δεύτερη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απορρίπτοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη μία μετά το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Ταχέρ Σαλέμ Αλ Μπαούρ. Μετά τη συνάντηση των υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών.
Η Αθήνα επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό ΑΟΖ οι οποίες είχαν διακοπεί το 2010. Ο στόχος λοιπόν είναι να οριστεί το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη τεχνικών συζητήσεων με τη Λιβύη σε σχέση με την διευθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν απέκλεισε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη στα μέσα Ιουλίου. Το θέμα της επίλυσης της οριοθέτησης θαλασσίων Ζωνών στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έθεσε στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάνεντ Μένφι και τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά. Παράλληλα, απηύθυνε το μήνυμα ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση, στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης Ντμπειμπά στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητείται η μέση γραμμή, βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στις διευρυμένες συνομιλίες, εκτός από το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, αναμένεται να τεθούν οι προοπτικές οι οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.
Και ενώ Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνει τις πιέσεις για την κύρωσή του από τη Βεγγάζη.
«Υπάρχει επίσης ισχυρή προσδοκία ότι η κυβέρνηση της Βεγγάζης θα επικυρώσει τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Τρίπολη», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος κατά την επιστροφή από τη Ντόχα, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.
Η Τουρκία εδώ και χρόνια μεθοδεύει τη θεσμική νομιμοποίησή του. Η θέση της Αθήνας είναι πώς προέρχεται από μη νομιμοποιημένη αρχή και αντίκειται κατά την ουσία του στο Διεθνές Δίκαιο καθώς Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν αντικείμενες ακτές, έτσι ώστε να μπορούν να χαράξουν θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Σημειώνεται ότι προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και έγινε δεκτός από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο διευθυντής του Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Λιβύης και γιος του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, Μπελκασέμ Χαφτάρ.
Είχε προηγηθεί το τετ α τετ των δύο ανδρών στη Βεγγάζη τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τότε μετέφερε τις θέσεις της Αθήνας, επισημαίνοντας πώς με πυξίδα το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο Ελλάδα και Λιβύη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κοινοβούλιο της Βεγγάζης ξεκινούσε τις διαδικασίες να εξετάσει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα, σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Μάλιστα η πλευρά της Βεγγάζης άφησε να εννοηθεί πώς δεν θα επιθυμούσε αλλαγή στάσης σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.