Bloquons tout (Μπλοκάρετε τα πάντα): Η ακτινογραφία του γαλλικού κινήματος και η σύγκριση με τα “Κίτρινα Γιλέκα”

 Bloquons tout (Μπλοκάρετε τα πάντα): Η ακτινογραφία του γαλλικού κινήματος και η σύγκριση με τα “Κίτρινα Γιλέκα”

Ο Μακρόν μπορεί να όρισε άμεσα νέο πρωθυπουργό ωστόσο εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος και με μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις. 80.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους, λόγω των προγραμματισμένων αυριανών διαδηλώσεων του κινήματος Bloquons tout (Μπλοκάρετε τα πάντα), το οποίο γεννήθηκε το καλοκαίρι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η απουσία ισχυρής κυβέρνησης, οι κοινωνικές αντιδράσεις και το αυξανόμενο χρέος συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί όχι μόνο την ίδια τη Γαλλία, αλλά και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς κινητοποίησης, το Bloquons tout θα πρέπει τουλάχιστον να πετύχει ένα πράγμα: να αναγκάσει τα πολιτικά κόμματα όλων των τάσεων, αλλά και τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος πρέπει να ορίσει μια μελλοντική κυβέρνηση «μέσα στις επόμενες ημέρες», όπως δήλωσε, να λάβουν θέση απέναντι στην αυξανόμενη κοινωνική διαμαρτυρία. Κάποιοι προσπαθούν ήδη να την δυσφημίσουν, συνδέοντάς την με την αναταραχή και τη βία, ενώ άλλοι στηρίζονται στην απογοήτευση του λαού για να προσπαθήσουν να προωθήσουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Από τις 16 Αυγούστου, η Ανυπότακτη Γαλλία και ο  Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κινητοποίηση. Σύντομα τους ακολούθησαν οι Οικολόγοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Από την πλευρά των συνδικάτων, η CFDT (Γαλλική Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας), που έχει ρίζες στη Χριστιανοδημοκρατία, προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις. Μετά από σκέψη, άλλα συνδικάτα, με μεγαλύτερο όλων τη CGT (Γενική Eργατική Συνομοσπονδία) επέλεξαν να συμμετάσχουν.  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν επίσης προγραμματίσει παράλληλα μια ημέρα κινητοποίησης στις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα συνθήματα του κινήματος αλλάζουν συνεχώς και ο στόχος δεν είναι πλέον μόνο το σχέδιο προϋπολογισμού του Φρανσουά Μπαϊρού – που μόλις παραιτήθηκε –  αλλά και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η έρευνα που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Κοινής Γνώμης για την ταυτότητα των Bloquons Tout, θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέχρι στιγμής, για την ταυτότητα του κινήματος.

Η έρευνα μεταξύ 15 και 23 Αυγούστου, έγινε με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια σε διάφορες ομάδες που υποστηρίζουν το κίνημα «Ας Μπλοκάρουμε τα Πάντα» στο Telegram και στο Facebook. Ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Τη στιγμή της έρευνας, το Bloquons Tout φαίνεται να υποστηρίζεται κυρίως από το εκλογικό σώμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Tο 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ψήφισαν τον Zαν Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, δηλαδή υπετριπλάσιο ποσοστό από τον εθνικό μέσο όρο (22%).

Συνολικά  πάνω από το 80% του δείγματος προέρχεται από τη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά. Αντιθέτως τα ποσοστά όσων ψήφισαν τη Λεπέν ή άλλους ακροδεξιούς υποψήφιους συγκεντρώνουν μεταξύ 1% και 3%.

Όταν τους ζητήθηκε να «τοποθετηθούν» σε μια κλίμακα Αριστερά-Δεξιά, από το 0 ως το 10, το 51% των συμμετεχόντων τοποθετήθηκαν στην άκρα Αριστερά. Μαζί με όσους τοποθετήθηκαν στο 1 και το 2 της κλίμακας, ο ερευνητής εκτιμά ότι το 86% κινείται στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πρόκειται για άτομα σχετικά νεαρά (το 44% είναι μεταξύ 25 και 44 ετών), ως επί το πλείστον ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης. Το 52% έχει πτυχίο τριετούς φοίτησης και άνω. Το 22% είναι φοιτητές, το 17% ανήκει σε μεσαίες επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί) και το 16% είναι στελέχη. Πάνω από τους μισούς (56%) είναι άνδρες.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά  διαφοροποιούν τους «Blocquons Touts», από τα «Κίτρινα Γιλέκα», ένα κίνημα με το οποίο τους συγκρίνουν. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» όμως είχαν κινητοποιήσει πολίτες που συχνά απείχαν από την πολιτική. Αντίθετα οι υποστηρικτές του κινήματος «Ας Μπλοκάρουμε τα Πάντα», είναι νεότεροι, με ανώτερη μόρφωση πτυχία και πιο εύποροι. Και μόνο το 27% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμμετείχαν στα «Κίτρινα Γιλέκα».

Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Σύμφωνα με  δημοσκόπηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο RTL το 63% των Γάλλων θα υποστήριζε το κίνημα.
  • Το 82% δηλώνει ότι προτιμά «ένα σύστημα στο οποίο ο λαός αποφασίζει άμεσα για τους νόμους μέσω δημοψηφισμάτων και συνελεύσεων πολιτών».
  • Μόνο το 13% δείχνει προσήλωση  εκλεγμένους αντιπροσώπους.
  • Το 44% θεωρεί ότι είναι «φυσιολογικό ορισμένοι άνθρωποι να χρησιμοποιούν βία για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους».
  • Το 91% των συμμετεχόντων στους Bloquons Tout θεωρεί ότι «για να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη, θα πρέπει να πάρουν από τους πλούσιους για να δώσουν στους φτωχούς», έναντι 63% του γενικού πληθυσμού.
  • Αντίθετα, μόνο το 11% θεωρεί ότι «οι άνεργοι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αν το ήθελαν πραγματικά».
  • Mία μικρή μειοψηφία (15%) θεωρεί ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι στη Γαλλία».
  • Τα ζητήματα ασφάλειας και εθνικής ταυτότητας είναι σχεδόν ανύπαρκτα για αυτούς.

Ο Λεκορνί νέος πρωθυπουργός

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον 39χρονο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, ως νέο πρωθυπουργό. Ο Λεκορνί, στενός συνεργάτης του Μακρόν και αρχιτέκτονας της στρατιωτικής αναβάθμισης της χώρας, είναι ο τέταρτος επικεφαλής κυβέρνησης από το καλοκαίρι του 2024.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας έθεσε ως προτεραιότητες την πολιτική και θεσμική σταθερότητα, την ενότητα της χώρας και την υπηρέτηση του γαλλικού λαού. Σε αναρτήσεις του στο “X”, τόνισε πως προσεγγίζει τη νέα του θέση με «ταπεινότητα» και διάθεση για σκληρή δουλειά, ενώ ευχαρίστησε τον Μακρόν για την εμπιστοσύνη. Παράλληλα, απάντησε έμμεσα στην κριτική για την οικονομική πολιτική, δηλώνοντας ότι «μετράει» τις προσδοκίες των πολιτών και γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα:

  • Χρέος άνω του 113% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το ευρωπαϊκό όριο του 60%.
  • Έλλειμμα που αγγίζει το 6%, υπερδιπλάσιο του επιτρεπτού ορίου της ΕΕ.
  • Η χώρα δυσκολεύεται να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αυξάνονται και το κόστος δανεισμού πλησιάζει αυτό της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Associated Press.
  • Η κυβέρνηση Μακρόν δυσκολεύεται να περάσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις λόγω της κοινοβουλευτικής ακυβερνησίας. Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, κάθε απόπειρα για μεταρρυθμίσεις ή λιτότητα καταλήγει σε πολιτική κρίση.

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας, απαιτώντας σταδιακή μείωσή τού κατά 0,5% ετησίως. Παρότι δεν προβλέπεται άμεση διάσωση, η αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων ενισχύει τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η πολιτική αστάθεια συνεχιστεί, η ΕΕ ίσως αναγκαστεί να παρέμβει πιο αποφασιστικά. Ορισμένοι επενδυτές μάλιστα χαρακτηρίζουν τη Γαλλία ως τη νέα «περιφέρεια της Ευρωζώνης», συγκρίνοντάς την με χώρες όπως η Ιταλία ή η Πορτογαλία.