MATOUK/ “Οι δασμοί Τραμπ κοστίζουν στην επιχείρησή μου 100.000 δολάρια κάθε μήνα”

 MATOUK/ “Οι δασμοί Τραμπ κοστίζουν στην επιχείρησή μου 100.000 δολάρια κάθε μήνα”

Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ευρωβουλευτών ή των απλών ανθρώπων της Ευρώπης και τρίτων χωρών, που επιδιώκουν αλλαγή στο δασμολογικό καθεστώς, που επέβαλε ο Τραμπ. Και εντός των ΗΠΑ το θέμα των δασμών έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και επιβραδύνει αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης, χάνοντας και χρήματα και θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία Matouk, που ιδρύθηκε το 1929 στις ΗΠΑ κι είναι μια εταιρεία κατασκευής κλινοσκεπασμάτων υψηλής ποιότητας, που έχει πληγεί από τους δασμούς. Είναι γνωστή για τις περίφημες κουβέρτες και τα σεντόνια της.

Ο επικεφαλής Τζορτζ Ματούκ δήλωσε ότι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου οι δασμοί είχαν ήδη προσθέσει περισσότερα από 100.000 δολάρια (74.000 λίρες) τον μήνα σε κόστος, καθώς έπληξαν προμήθειες όπως βαμβακερά υφάσματα από την Ινδία και την Πορτογαλία και μειώθηκαν από το Λιχτενστάιν.

 Ο Φρανκ και η κόρη του Σου Τεϊξέρα, συνιδιοκτήτες της εταιρείας υπηρεσιών Accurate είναι έξαλλοι με τον πρόεδρο. Πρόκειται για μία επιχείρηση, που λειτουργεί από το 1890 στη νότια Μασαχουσέτη και παρέχει εξειδικευμένο νοσοκομειακό εξοπλισμό για νεογνά. Είναι όλα όσα έχουν απομείνει από αυτό που κάποτε ήταν μια πολύ μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα, την οποία η οικογένεια Τεϊξέιρα έκλεισε το 1990, αναδιαμορφώνοντας την επιχείρησή της σε μια επιχείρηση κυρίως αποθήκευσης και διανομής (logistics).

Απ΄ όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να επιβάλλει σαρωτικούς δασμούς η οικογενειακή επιχείρηση ήρθε πίσω για πολλούς λόγους. Δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό λόγω των μέτρων Τραμπ για τους δασμούς αλλά λόγω και των δυσκολιών ανεύρεσης προσωπικού, αφού έχει κάνει αλλαγές στη νομοθεσία για το μεταναστευτικό.

«Οι δασμοί είναι μια κακή πολιτική και τελικά θα μας στοιχειώσουν», ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ο κ. Τεϊξέρα.

Ο Ν. Τραμπ έκανε την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία με την υπόσχεση μιας καλύτερης οικονομίας, η οποία εν μέρει υποκινήθηκε από δασμούς που, όπως είπε, θα μείωναν το κόστος και θα εγκαινίαζαν μια νέα χρυσή εποχή.

Το μήνυμα αποδείχθηκε σωτήριο για τον ίδιο γιατί κατάφερε να σημειώσει απροσδόκητες διεισδύσεις σε περιοχές της εργατικής τάξης που θεωρούνταν εδώ και καιρό προπύργια των Δημοκρατικών. Μάλιστα ήταν η πρώτη του νίκη του Τραμπ στο Φολ Ρίβερ, και η πρώτη νίκη Ρεπουμπλικανού εδώ κι έναν  αιώνα.

Τώρα, σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη της θητείας του προέδρου, καθώς οι δασμοί τίθενται σε ισχύ, το χάσμα μεταξύ της ρητορικής του Τραμπ, ο οποίος καυχιέται για επενδύσεις που εισρέουν στη χώρα, και της πραγματικότητας στην πράξη, σε μέρη όπως το Φολ Ρίβερ, αρχίζει να φαίνεται.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί απότομα φέτος , συμπεριλαμβανομένου του τομέα της μεταποίησης. Μετά την επέκταση μετά την πανδημία, οι μισθοδοσίες στις μεταποιητικές εταιρείες έχουν συρρικνωθεί φέτος, με αποτέλεσμα την απώλεια 12.000 θέσεων εργασίας μόνο τον περασμένο μήνα.

Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η δραστηριότητα στον τομέα βρίσκεται σε συρρίκνωση. Το 71% των κατασκευαστών που ερωτήθηκαν, τον προηγούμενο μήνα από το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας δήλωσαν ότι οι δασμοί, οι οποίοι κυμαίνονται από 10% έως 50% στις περισσότερες εισαγωγές, είχαν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους, αυξάνοντας το κόστος των πόρων και βλάπτοντας τα κέρδη.