Αλλαγές στο θέμα των ανήλικων, αιτούντων άσυλο φέρνει νέα ΚΥΑ Πλεύρη- Γεωργιάδη
Νέο πλαίσιο για τη διαπίστωση της ηλικίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, εφόσον προκύπτουν αμφιβολίες για την ανηλικότητά τους, συνυπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση εάν η αρχή ή ο φορέας αμφιβάλλει για την ανηλικότητα πολίτη τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς, σε οποιοδήποτε στάδιο των διαδικασιών υποδοχής και υπαγωγής γίνεται παραπομπή στη διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η διαπίστωση πραγματοποιείται άπαξ και αυθημερόν, με συνδυασμό τριών μεθόδων:
- Ιατρική αξιολόγηση σωματικής ανάπτυξης.
- Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση από ειδικό επιστήμονα.
- Ακτινογραφία αριστερού καρπού/χεριού για τον προσδιορισμό οστικής ηλικίας.
Με βάση όσα έγιναν γνωστά, αν υπάρξει διάσταση απόψεων για τα’ αποτελέσματα τότε θα λαμβάνεται υπόψη η ακτινογραφία.
Η διαδικασία διεξάγεται μόνο με έγγραφη συναίνεση του αιτούντος ή του νόμιμου εκπροσώπου του.
Ωστόσο, η άρνηση συμμετοχής συνιστά μαχητό τεκμήριο ενηλικότητας, χωρίς ωστόσο να εμποδίζει την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας.
Με το νέο πλαίσιο, λένε πηγές από τα δυο υπουργεία, διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση της νομιμότητας.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε: «Πλέον όποιος δηλώνει ψευδώς ανήλικος θα έχει συνέπειες και όποιος αρνείται τον έλεγχο θα τεκμαίρεται ενήλικος και θα οδηγείται στις δομές ενηλίκων».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στοχεύουμε στην ακριβή καταγραφή της ηλικίας των αιτούντων, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της δικαιοσύνης και στην πιο ακριβή αξιολόγηση κάθε περίπτωσης. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης όχι μόνο ενισχύει τη διαφάνεια, αλλά διασφαλίζει και τη βέλτιστη διαχείριση των αιτήσεων, ενώ παράλληλα προάγει την τήρηση της νομιμότητας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα υποδοχής».