Παρασκήνιο: Μεταμεσονύκτιο θρίλερ με επιστολική ψήφο της ΝΔ-Όσα έγιναν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής

 Παρασκήνιο: Μεταμεσονύκτιο θρίλερ με επιστολική ψήφο της ΝΔ-Όσα έγιναν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής

Συζήτηση στην Ολομέλεια των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την Νέα Αριστερά, για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για την λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Απίστευτα και πρωτόγνωρα πράγματα στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά συνέβησαν στην Ολομέλεια τα μεσάνυχτα όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με βάση τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το προεδρείο της Βουλής αποφάσισε να προχωρήσει στη ψηφοφορία επί των προτάσεων απορρίπτοντας το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος περί απαρτίας.

Το αίτημα στήριξαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η πλειοψηφία της ΝΔ ήταν απούσα πλην 10 βουλευτών της περίπου, με αποτέλεσμα σύσσωμη τελικά η αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας και ένας αριθμός βουλευτών της ΝΔ να ψηφίσει με επιστολική ψήφο την οποία έριχναν στην κάλπη υπάλληλοι της Βουλής!

‘Σήμερα γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μεθόδευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη” τόνισε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και έκανε λόγο για “εικόνα ντροπής” Επίσης υπογράμμισε “Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και δεσμεύομαι προσωπικά ότι το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει για να πάνε οι δυο υπουργοί στη δικαιοσύνη, καθώς αδιανόητο σε μια δημοκρατία να υπάρχουν τέτοιες πολιτικές επιλογές που προσβάλλουν τα ήθη τα έθιμα και την ίδια την δημοκρατία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε επίσης “Από χθες είναι φανερό ότι Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί για να μη συγκροτήσει προανακριτικη. Φοβάται τους βουλευτές, ναρκοθέτησε την διαδικασία. Παραβιάστηκε ο Κανονισμός της Βουλής και έχει προσβάλλει βάναυσα κοινοβουλευτική  διαδικασία. Είναι γελοιοποίηση Μητσοτάκη και ΝΔ. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την διαδικασία για αυτό και όλη η αντιπολίτευση αποχωρήσαμε.”.

“Αυτό το οποίο ζήσαμε απόψε είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Μητσοτάκη” ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε “Αποχωρήσαμε από αυτή τη στημένη διαδικασία και τον αφήσαμε μόνο του με τους δέκα βουλευτές της ΝΔ. Οι προτάσεις μας είναι ενεργές να εξεταστούν από τη Βουλή στο σύνολο τους και όχι από τις αντί θεσμικές μεθοδεύσεις που ζήσαμε σήμερα.”.

“Όσα και αν ακούσετε από τα ΜΜΕ ο βασιλιάς είναι γυμνός” σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και τόνισε “Πριν από πολλές εξαετίες ψήφισαν και τα δέντρα σήμερα ψηφίζουν οι φάκελοι. Είδατε ότι η βουλή είναι άδεια, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν πραγματικά δειλός έδωσε την εντολή για την συγκάλυψη”. Όπως σημείωσε “Η διαδικασία σήμερα σε επίπεδο ψηφοφορίας είναι τελείως άκυρη. Τους ευχαριστώ γιατί έδωσαν άπειρο αποδεικτικό υλικό για να στοιχειοθετήσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης σε όλο της το ύψος. Να ευχαριστήσουμε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία η αντιπολίτευση  έχει θεσμική αποστολή και μπορεί να το κάνει.”.

“Για μια μαύρη μέρα στην λειτουργία του κοινοβουλίου” έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκη Νίκος Βρεττός και συμπλήρωσε “Με ευθύνη του πρωθυπουργού απαξίωσε την λειτουργία του. Αυτή η απαξίωση προσβολή προς τον λαό.”.

Νωρίτερα από τις ομιλίες του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη τις οποίες δεν παρακολούθησε ούτε το 1/3 της ΚΟ της ΝΔ και φυσικά ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε ότι η ανεπίσημη “γραμμή” του κυβερνώντος κόμματος περί αποχώρησης από τη ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με βαση τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, μάλλον θα γινόταν πράξη.

Ωστόσο όσο περνούσαν οι ώρες, φήμες και οι πληροφορίες άρχιζαν να κατακλύζουν τους διαδρόμους της Βουλής ότι τελικά η ΚΟ της ΚΟ της ΝΔ δεν θα αποχωρήσει και μάλλον θα συμμετάσχει στη ψηφοφορία δια της απουσίας των βουλευτών της, προκειμένου να γίνει η μυστική ψηφοφορία και να αποφευχθεί το σενάριο απόσυρσης των προτάσεων της αντιπολίτευσης  και να επισημοποιηθεί η απόρριψη τους, αφού ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε η απαιτούμενης πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την έγκρισή τους.

Οι μεθοδευσεις του Μαξίμου έφθασαν στα επιτελεία των κομμάτων στη Βουλή και πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής καλώντας τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

“Μπροστά στον πανικό σας, ψάχνετε πάλι καταφύγιο στο σκοτάδι και στις μεθοδεύσεις. Μην παίζετε με τους θεσμούς. Έχετε κάνει ήδη αρκετή ζημιά στους θεσμούς της χώρας. Μήπως σκέφτεστε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει ψηφοφορία προανακριτικής επιτροπής χωρίς την κυβερνητική πλειοψηφία; Αυτό μεθοδεύετε, κ. Φλωρίδη; Μεθοδεύετε να υπάρξει σενάριο ψηφοφορίας χωρίς την κυβερνητική πλειοψηφία;” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξήγησε “Αυτή τη στιγμή, αυτό που μεθοδεύεται, είναι ο κάθε Πρωθυπουργός που δεν θέλει προανακριτική επιτροπή, να φεύγει απ’ τη Βουλή και να μη γίνεται προανακριτική επιτροπή. Γιατί εάν φύγουν, πρέπει να κάνουμε ό,τι κάναμε το 2008 και το 2009. Να μην γίνει ψηφοφορία, διότι δεν υπάρχει το ικανό σώμα για να ψηφίσει προανακριτική επιτροπή.”.

“Άρα πείτε μας: Μένετε, φεύγετε ή μεθοδεύετε αθλιότητες, κ. Φλωρίδη;” είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης και υπενθύμισε τι έλεγαν το 2009 οι κύριοι Πλεύρης και Βορίδης. “Θα τα διαβάσω είπε, για να καταλάβει ο Ελληνικός λαός πόση υποκρισία κουβαλάει αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα:

“Βορίδης, 7 Μαΐου 2009.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από την τροπή σε φυγή της Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αρνείται να συμμετάσχει στην γελοιοποίηση του κοινοβουλίου με συζητήσεις άνευ νοήματος, άνευ αντικειμένου και άνευ περιεχομένου.”

Ο λαλίστατος κ. Βορίδης.

“19 Ιανουαρίου 2009, Αθανάσιος Πλεύρης.

Κύριοι συνάδελφοι,

Καταρχήν θα θέλαμε να αναφερθούμε στην απουσία της Νέας Δημοκρατίας από αυτή τη συζήτηση. Πραγματικά είναι οικτρό το γεγονός να συνεδριάζει η Βουλή και να απουσιάζει η κυβέρνηση μαζί και η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι έχει η Νέα Δημοκρατία και φοβάται για να μπει μέσα στη Βουλή;”.

“Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και με την παράδοση του 2008 και 2009 περιμένω τώρα όσο είμαι στο βήμα, κ. Φλωρίδη, να μας πείτε, θα μείνετε ή θα φύγετε; Θα τραπείτε σε φυγή ή θα μείνετε οι 155 βουλευτές για να ψηφίσουμε θεσμικά το μέλλον της προανακριτικής επιτροπής;” συνέχισε και υπογράμμισε “Καθαρή απάντηση, όχι μισόλογα, ναι μεν αλλά. Μένουμε ή φεύγουμε; Έτσι μιλούν τα θεσμικά κόμματα και όχι με πονηριές, φτήνιες, αναξιοπρέπειες και αθλιότητες.”.

Και κατέληξεΈχετε λοιπόν δύο επιλογές: Ή θα μείνετε στην ιστορία ότι για τρίτη φορά η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφία το βάζει με πολιτική δειλία στα πόδια ή θα μείνετε εδώ. Ή θα επιλέξετε να είστε μια αποτυχημένη αποχωρούσα κυβέρνηση ή θα αναμετρηθείτε στη Βουλή με τις ευθύνες σας.”.

“Βλέπουμε εδώ και δύο μέρες μία κατάσταση στη Βουλή, η οποία είναι εξευτελιστική για την Ελληνική Δημοκρατία και γι’ αυτό ευθύνεται ο κύριος Μητσοτάκης, όπως και για τα σκάνδαλα ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης, τώρα και για τον εξευτελισμό της Βουλής ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης” ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε “Δεν δηλώνει ο κύριος Μητσοτάκης, δεν δηλώνουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, αν θα είναι εδώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αν θα συμμετέχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Το βάλαμε με όλες τις δυνατότητες. Ρωτήσαμε, από χτες ρωτάω τον κύριο Μητσοτάκη, το βάλανε και άλλοι αρχηγοί κομμάτων, το έβαλαν και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι,  αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη συμμετοχή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία της προκαταρκτικής. Άρα δεν δεσμεύεται για το αυτονόητο. Για τον σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία.”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “Έχουμε έναν πρωθυπουργό, που δεν έχει τα κότσια – να το πω απλά – να σεβαστεί και να δηλώσει ότι είναι κανόνας στην κοινοβουλευτική διαδικασία και το Σύνταγμα. Ούτε γι’ αυτό δεν είναι ικανός. Ντροπή του. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τους βουλευτές του. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι αυτό προσβάλλει, όμως, όλη τη Βουλή. Προσβάλλει την Ελληνική Δημοκρατία” και επισήμανε “Είναι μια κίνηση αισχρού τακτικισμού. Αλλά πάνω απ’ όλα, είναι μια κίνηση πολιτικής δειλίας. Είναι δήλωση δειλίας του κυρίου Μητσοτάκη προσωπικά. Ο κ. Μητσοτάκης μετά από τη σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι είναι εκβιαζόμενος και ηττημένος πρωθυπουργός, γιατί δεν μπορεί να αντέξει τις απειλές μέσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Είναι ήδη απονομιμοποιημένος…”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σε επανειλημμένες ερωτήσεις προς τον Νότη Μηταράκης για το αν η ΝΔ θα μείνει ή φύγει από τη ψηφοφορία ανάγκασε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος  της ΝΔ να φύγει από την αίθουσα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστερας Νάσος Ηλιόπουλος αποκάλυψε τους σχεδιασμούς του Μαξίμου λέγοντας με νόημα “Θα παραμείνετε να ψηφίσετε ή θα παίξει μαζικός κωδικός “κατούρημα” και συνωστισμός στις τουαλέτες;”.

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως θα υπερψηφίσουμε την εξεταστική και πως δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην ουσία. Καμία μεθόδευση!”, απάντησε σε πρώτο χρόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει: “Καταλαβαίνω ότι δεν φεύγετε; Καλά κατάλαβα; Η ΝΔ μένει και καταψηφίζει;” και ο κ.  Μηταράκης τότε είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ “Σας έχω απαντήσει. Δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Σας είπαμε”, με τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να σχολιάζει “νομίζουν πως θα μείνουμε μέχρι τα μεσάνυχτα να μας δουλεύει η ΝΔ!”.

Ακολούθως απαντώντας και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε “εξευτελιστική” την κατάσταση για το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία, ο Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε “Καταψηφίζουμε τις δύο προτάσεις για προανακριτική. Η διαδικασία θα γίνει κανονικά. Είμαστε παρόντες στην αίθουσα. Ονειρεύεστε, σταματήστε επιτέλους. Έχετε αγωνία στην αντιπολίτευση να ανταγωνιστεί ο ένας τον άλλο. Αμάν πια!”.

Η μυστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 1.30΄π.μ…