Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται-Αναστολή εξέτασης ασύλου

 Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται-Αναστολή εξέτασης ασύλου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το μεταναστευτικό στη Βουλή και συγκεκριμένα στη διάρκεια της συζήτησης που άρχισε στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης» έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως «η δίοδος για τους παράνομους μετανάστες κλείνει».

Επίσης, η χώρα μας προχωρά σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φθάνουν με βάρκες. Παράλληλα, ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση τη δημιουργία μιας σε πρώτη φάση και ενδεχομένως δεύτερης δομής στην Κρήτη, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς που εισέρχονται παράνομα, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις μας τόσο με τη δυτική όσο και με την ανατολική Λιβύη εξακολουθούν και συνεχίζονται».

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη – και με τις δύο αρχές – εξακολουθούν να συνεχίζονται. Διαμήνυσε ωστόσο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό «είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές Λιβύης ώστε να αποτρέψουν αναχώρηση βαρκών από τις ακτές» της χώρας ή στην περίπτωση που οι βάρκες αυτές αναχωρήσουν, «να επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα».

«Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κι έστειλε «μήνυμα προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους ότι τα χρήματα που δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα».

«Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσει κάποιος στην Ελλάδα μέσω θαλάσσιας οδού. Η απάντησή μας είναι νόμιμη αλλά και πολύ πιο αυστηρή. Θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο η διάταξη», κατέληξε.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επέκρινε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για τους 14 της ΝΔ για εσχάτη προδοσία, σημειώνοντας πως «υιοθετεί πρακτικές «Χρυσής Αυγής» – αυτό είναι κατάντια».

Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως «ζητά  απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του – γνωστά κέντρα πρόθυμα πλυντήρια μιας από τις πιο μαύρες εποχές της πρόσφατης Ιστορίας.

«Άδικος ο κόπος, όσα νέα λογότυπα κι αν σχεδιάσουν και όσα ονόματα κι αν του αλλάξουν. Ως πρωθυπουργός, πήγε πίσω την πατρίδα του, ως αρχηγός, καταδικάστηκε 5 φορές στις εκλογές, ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα», ανέφερε.

Πιο αναλυτικά:

«Να κάνω κάποια αρχικά σχόλια για το μεταναστευτικό και την Λιβύη. Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Να ενημερώσω όμως για ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και η κυβέρνηση πήρε απόφαση να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με ρύθμιση που θα καταθέσουμε αύριο στην Βουλή θα προχωρήσουμε σε:

– Αναστολή εξέτασης αιτήσεων εξέτασης ασύλου για 3 μήνες για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση που στηρίζεται στην νομική επιχειρηματολογία την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει την εισβολή στον Έβρο. Όσοι μετανάστες εισέρχονται στην χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Όπως γνωρίζετε, χθες στα σύνορα νότια της Κρήτης έγινε επιχείρηση διάσωσης. Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στο Λαύριο και από εκεί σε κλειστές δομές του υπουργείου Μετανάστευσης.

– Δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, κρατώντας αυτούς που εισέρχονται παράνομα. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί και δεύτερη δομή.

–  Οι συζητήσεις με τη Λιβύη, με τη νόμιμη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης και με αυτή της Ανατολικής Λιβύης συνεχίζονται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης, για να αποτρέψουμε την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της Λιβύης.

Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας: η δίοδος στην Ελλάδα κλείνει και αυτό είναι μήνυμα και προς τους διακινητές και στους δυνητικούς πελάτες τους. Η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Θα ενημερώσουμε σχετικά την εθνική αντιπροσωπεία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με «τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως κάθε Νοέμβριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολίτες με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λαμβάνουν 250 ευρώ καθαρά πέρα από τη σύνταξη και ότι άλλο δικαιούνται.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας και οι φοιτητές σε όλα την Ελλάδα θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο ένα μηνιαίο μίσθωμα ως 800 ευρώ για να ανταπεξέρχονται στα πάγια έξοδά τους.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει πάντα πόσο κόστισε στην Ελλάδα η ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, προβλέπει:

  • Κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα, μετά την απόρριψη αιτήματος ασύλου
  • Επιστροφή στις χώρες προέλευσης ή πρώτης εισόδου (όπως η Λιβύη), με «εισιτήριο πληρωμένο από την ελληνική πλευρά»
  • Αναστολή της εξέτασης ασύλου για έξι μήνες για αιτούντες από «ασφαλείς χώρες» όπως Αίγυπτος, Πακιστάν και Μπαγκλαντές