Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα μέτρα Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια

 Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα μέτρα Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού κατά της βίας στα πανεπιστήμια προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στα Ανώτατα Ιδρύματα. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός και όχι αποσπασματικά και επικοινωνιακά μέτρα υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστήμιων με  οικονομικούς πόρους, και κατηγορεί την ΝΔ ότι προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της.

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης δήλωσε συγκεκριμένα:  «Αντί διαρκούς επανάληψης των πυροτεχνημάτων αλλά και εκσφενδονισμού νέων πυροτεχνημάτων με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους πρυτάνεις, η κυβέρνηση οφείλει να δει το ζήτημα ολιστικά και ριζικά, αλλάζοντας τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, όπως το ΠΑΣΟΚ και έχει εφαρμόσει και έχει προτείνει».  

Ενώ ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τσουκαλάς είπε: «Με σοβαρότητα, όχι με λογική που κάνει συχνά η κυβέρνηση να ιδεολογικοποιεί, αυτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις όχι σε μια λογική επικοινωνίας».

«Από ιδεολογική εμμονή η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να διαλύσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά και τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για κυρώσεις σε πρυτάνεις που δεν θα ανταποκριθούν  στο δόγμα «νόμος και τάξη».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και έξι χρόνια διαδοχικά: Κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, ισοτίμησε τα πτυχία κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, κατάργησε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, έφτιαξε την πανεπιστημιακή αστυνομία, διόρισε managers στα ιδρύματα, συνέδεσε τη χρηματοδότηση με την αξιολόγησή τους και απειλεί να κλείσει δεκάδες σχολές για να φτιάξει την πελατεία των ιδιωτικών επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Κανένα μέτρο από αυτά δεν λειτούργησε. Από ιδεολογική εμμονή θέλει να διαλύσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση» τονίζει η Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας πως «ο “μπαμπούλας” της βίας που έβγαλε ξανά από το ντουλάπι, είναι μια χιλιοπαιγμένη κακή παράσταση κατασκευής εσωτερικών εχθρών».

Και καταλήγει επισημαίνοντας πως «οι πρόθυμοι των διοικήσεων των ΑΕΙ που χειροκροτούσαν τις “μεταρρυθμίσεις”, σήμερα μπαίνουν στο κάδρο και σύντομα θα γίνουν αυτοφωράκηδες της κυβερνητικής ανικανότητας και αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης διαταράσσει την ασφάλεια των πανεπιστημίων, όταν φοιτητές και καθηγητές είναι εκτεθειμένοι σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και η διαχρονική πολιτική της ΕΕ είναι οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα στην εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία, όταν η αναλογία ΔΕΠ ανά φοιτητή είναι στο 1/47 και ολόκληρα Τμήματα έχουν μονοψήφιο αριθμό μελών ΔΕΠ».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Μιλάει για «νομιμότητα» ο πρωθυπουργός των «ακαταδίωκτων» τραπεζιτών, μελών επιτροπών υγείας και όλων των υπευθύνων για τα σκάνδαλα στη χώρα».

Ακόμη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως εγκληματίες και ταραξίες τους φοιτητές».

Η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει με πόρους τα πανεπιστήμια.