Χάρης Δούκας: ”Η πολιτική πρέπει να εμπνέει ελπίδα”
Ο δήμαρχος Αθηναίων και Αντιπρόεδρος της Ομάδας PES στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, συμμετείχε στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.Σε ειδική συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ΟζγκιούρΟζέλ, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, παρουσίασε την έναρξη του ΔικτύουΤοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Στην ομιλία του ο Χάρης Δούκας, ως εκπρόσωπος του PES, επισήμανε:
«Οι πόλεις, οι γειτονιές, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, αποτελούν έναν προνομιακό χώρο.Μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν πολλές και διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, μπορούν να συναντηθούν πολιτικές δυνάμεις με μικρές ή και μεγαλύτερες διαφορές στην κεντρική πολιτική σκηνή.
"Η πολιτική πρέπει να εμπνέει ελπίδα"
Στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, παρουσιάσαμε την έναρξη του Δικτύου Τοπικών… pic.twitter.com/TaMTFhQYhs
— Haris Doukas (@h_doukas) May 25, 2025
Είναι ένας χώρος που δοκιμάζονται αντιλήψεις και θέσεις σε θέματα της «εφαρμοσμένης πολιτικής». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η βασική αποκεντρωμένη εξουσία, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα,που συνάμα είναι και μια μεγάλη δυσκολία και πρόκληση. Η εγγύτητα με τον πολίτη δεν επιτρέπει μεγαλεπίβολες αφηγήσεις, αόριστες υποσχέσεις μετασχηματισμού, δεν μπορεί να θέτει το μέλλον σε αναμονή. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και των πόλεων, η πολιτική πράξη είναι καθημερινότητα και είναι η καθημερινότητα των πολιτών μας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Χάρης Δούκας ευχαρίστησε τον Πέδρο Σάντσεθ και την Σοσιαλιστική Διεθνή,«που μας υπενθυμίζετε ότι η πολιτική πρέπει να εμπνέει ελπίδα. Το νέο Δίκτυο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ενσαρκώνει αυτή την ελπίδα και παρέχει ένα χώρο για ουσιαστική δράση».