Δασμοί/Τραμπ: “Νομίζω πηγαίνει πολύ καλά”-Κραχ στις αγορές με απώλειες πολλών τρισ.-Προειδοποίηση ΔΝΤ
Βγαίνοντας από τον Λευκό Οίκο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε για την κατάρρευση των κεφαλαιαγορών μετά την επιβολή των δασμών, με απώλειες πάνω από 2 τρισ. δολάρια, μεγαλύτερες και από την εποχή της πανδημίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Οι αγορές θα εκτοξευθούν, οι μετοχές θα εκτοξευθούν, η χώρα θα εκτοξευθεί».
Νωρίτερα, στο πρώτο του μήνυμα, μετά την ανακοίνωση των δασμών, είχε εκφράσει και πάλι την πεποίθησή του ότι όλα θα πάνε καλά: «Η εγχείρηση τελείωσε. Ο ασθενής επέζησε και αναρρώνει» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Truth Social.την Πέμπτη τόνισε: «Η εκτίμηση είναι ότι ο ασθενής θα είναι πολύ δυνατότερος, μεγαλύτερος, καλύτερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ. Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά».
Μίλησε για επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων που “έρχονται στη χώρα” από εταιρείες που θέλουν να παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς. “Ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει αν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνουν μια συμφωνία”, είπε.
Αργότερα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο Air Force One, ο Τραμπ είπε ότι θα ήταν ανοιχτός στο να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες και ότι αυτό θα εξαρτιόταν από το αν είχαν κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο να προσφέρουν σε αντάλλαγμα.
Υποστηρίζει ότι άλλες χώρες εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό και θέλει να σταματήσει αυτό. “Για πολλά χρόνια, χειριζόμασταν λάθος τη μπάλα και θα το δείτε, νομίζω ότι θα είναι απίστευτο”, δήλωσε ο Τραμπ καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά γκολφ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία στο κλαμπ του στο Ντοράλ της Φλόριντα.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ υπεραμύνθηκε των μέτρων που ανακοινώθηκαν δηλώνιοντας στο CNN:
- «Προς τη Γουόλ Στριτ σήμερα το πρωί, θα έλεγα: ‘έχετε εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ’». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υφίστανται πλέον τα κόλπα των ξένων χωρών», πρόσθεσε. «Αν οι χώρες αυτές ήθελαν να διαπραγματευτούν, ήθελαν να κάνουν αυτό που είναι δίκαιο, είχαν 70 χρόνια για να το κάνουν. Αντί γι΄αυτό, εξαπάτησαν τους Αμερικανούς εργαζομένους», είπε ακόμη η Κάρολαϊν Λέβιτ.
Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβληθούν στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του εγείρουν «σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Είναι σημαντικό να αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε η κυρία Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της, την ώρα που εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μέτρα αντιποίνων στα βαριά κόστη που τους επέβαλε προχθές Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών επιπτώσεων των δασμολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας σε περίοδο νωθρής ανάπτυξης», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Παροτρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να επιλυθούν οι εμπορικές εντάσεις και να μειωθούν οι αβεβαιότητες», πρόσθεσε.
- Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν πτώση του δολαρίου, της τιμής του πετρελαίου και χρηματιστηριακών δεικτών σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επενδυτές προφανώς προεξοφλούν μείωση της ανάπτυξης και των εμπορικών συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα.
Σήμερα Παρασκευή 04/04, το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρεί την επομένη της βουτιάς των δεικτών στη Γουόλ Στριτ.
Λίγο πριν από τις 03:10 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 1,9% στις 34.074 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε ακόμη πιο ισχυρή πτωτική τάση, υποχωρώντας κατά 2,28%, στις 2.510 μονάδες.
Στο χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi άνοιξε με πτώση 1,5%, στο Σίδνεϊ ο βασικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 1,33%.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020 ενώ Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν πάνω από 1.000 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με 1,679,39 μονάδων (–3,98%), στις 40.545,93 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 1.050,44 μονάδων (–5,97%), στις 16.550,60 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 274,45 μονάδων (–4,84%), στις 5.396,52 μονάδες.
Η απάντηση της ΕΕ
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το πλάνο δασμών πιθανότατα με κλιμάκωση. Εκτός της συλλογικής όμως απάντησης ο Τραμπ και οι δικές του νέες ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες και με τα κατά μόνας μέτρα από τα μέλη της ΕΕ.
Υπάρχουν βέβαια και χώρες εντός των 27 που συντάσσονται με τις κινήσεις Τραμπ όπως η Ουγγαρία και λιγότερο η Ιταλία.
Από την άλλη πλευρά Ήδη Γαλλία και Ισπανία έχουν ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξουν μεμονωμένες κινήσεις προκειμένου να προστατευθούν πέρα από τις εγχώριες οικονομίες και οι πολύτιμες για την εσωτερική ισορροπία εμπορικές σχέσεις τόσο με την άλλη άκρη του Ατλαντικού όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες του Εμανουέλ Μακρόν τόσο με το οικονομικό του επιτελείο όσο και με εκπροσώπους από τον αγροτικό και τον εμπορικό τομέα είναι διαρκείς και ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ως φαίνεται πάρει την απόφαση ειδικά η Γαλλική απάντηση να είναι από τις πλέον ηχηρές.
Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει στείλει μήνυμα σε δύο σημαντικούς επενδυτές της χώρας του στις ΗΠΑ και τους έχει ζητήσει προς το παρόν να «παγώσουν» επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν προαναγγείλει από το τέλος του 2024 στις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η απάντηση των δύο πολύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Γάλλου Προέδρου και έχουν ξεκαθαρίσει πως θα βρίσκονται σε επικοινωνία και συντονισμό με τη Γαλλική Κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως έχει επιλέξει να κινηθεί και η Ισπανία με τον Πέδρο Σάντσεθ να υπογραμμίζει στις σημαντικές ισπανικές εταιρείες πως σήμερα θα πρέπει να αναδιοργανώσουν όλες τις προγραμματισμένες στις ΗΠΑ επενδύσεις τους.