3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συγκυρία για επανεκκίνηση, μετασχηματισμό και εκλογική ανατροπή

 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συγκυρία για επανεκκίνηση, μετασχηματισμό και εκλογική ανατροπή

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί στην αρένα του γηπέδου του Φαλήρου σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της πορείας του στην αρχηγία αλλά και για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Η διεθνής και εσωτερική συγκυρία έχει επισημανθεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα εντός του κόμματος με τον μετασχηματισμό και την υιοθέτηση νέων δημοκρατικών εργαλείων λειτουργίας να είναι το οξυγόνο για την επιστροφή στην εξουσία.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα μπαράζ κρίσιμων πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, μέσα από συνεχείς αιφνιδιασμούς και μέσα στο ίδιο του το κόμμα παίζει αυτήν την περίοδο ίσως την πιο κρίσιμη παρτίδα στην πολιτική του σταδιοδρομία στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή του τόπου.

Σε μια περίοδο που αποτυπώθηκε η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης συνταγής για δεύτερη φορά στον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων και κυρίως των οικονομικών, με τον βασικό αντίπαλο να βρίσκεται σε φάση αποδρομής και κατάρρευσης και το ΣΥΡΙΖΑ μόλις που αρχίζει να μεταστρέφει το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στην κοινωνία σε βάρος του, οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου δεν έχουν κανένα άλλο περιθώριο να αναλωθούν σε εσωτερικές έριδες και σκιαμαχίες.

  • Η Πολιτική Αλλαγή στην αφίσα αποτυπώνει ουσιαστικά την κατάρρευση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου το οποίο είναι εμφανές πλέον και στα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα.

Και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πει κατά την πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου απόψε ότι είναι αποτέλεσμα για την ώρα της πλήρους αποτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να τιθασεύσει τις κρίσεις και να τις αξιοποιήσεις για κοινωνικές πολιτικές βάθους. Αντίθετα οι πολίτες είδαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές εμμονές της ΝΔ και της ηγετικής ομάδας να επιφέρουν μεγαλύτερα βάρη στους πολλούς και περισσότερα κέρδη για τους λίγους παρά τις κρίσεις.

  • Παίρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας ως το τελευταίο στη σειρά των κρατών που πραγματοποίησαν εκλογές εν μέσω πανδημίας και διεθνούς ύφεσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πει ότι στην Ελλάδα υπάρχει εναλλακτική απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό με προοδευτικό πρόσημο και αυτό το διασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το επιχείρημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά θα βάλει νέα διλλήματα στο πολιτικό σκηνικό με αποδέκτη κυρίως τον κόσμο της κεντροαριστεράς καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη που βρίσκεται σε διαρκές άνοιγμα σε ευρύτερα ακροατήρια για να εκφραστεί πλατύτερα η κοινωνία μπορεί να εμπνεύσει όπως θα πει για να εξασφαλιστεί το αναγκαίο προοδευτικό πρόσημο στην επόμενη κυβέρνηση.

Έκλεισε η ψαλίδα

Όπλο του σε αυτή τη συγκυρία είναι πλέον και οι φανερές δημοσκοπήσεις. Μπορεί η τελευταία μέτρηση της prorate στην Εφημερίδα των Συντακτών να κλείνει την ψαλίδα στις 5,5 μονάδες με τη ΝΔ να χάνει κάθε μήνα από μια μονάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά σταθερά από μισή έως μια μονάδα,  εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι τα ποιοτικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη στροφή που συντελείται στην κοινωνία.

  • Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ισοψηφία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό ενόχλησης των ερωτηθέντων για την πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Το κυβερνών κόμμα ανεβαίνει πέντε μονάδες με το 45% να δηλώνει τώρα ότι θα ενοχλούνταν αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρεί σε αρνητικές κρίσεις τρεις μονάδες καθώς ενοχλημένη με μια τέτοια εξέλιξη δηλώνουν το 46% των πολιτών.

Αν σε αυτά προστεθούν και άλλα ευρήματα όπως ο βαθμός αποδοκιμασίας των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας που φτάνει στο 76% τότε το πάζλ δημιουργεί συνθήκες μοναδικής ευκαιρίας για το ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριό του να εκπέμψει την εικόνα της ετοιμότητας και της σοβαρότητας για την επιστροφή σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

Ύστατη ώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ίσως καλύτερα από όλους ότι αν από αυτό το Συνέδριο δεν αξιοποιηθεί η συγκυρία και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη δεν δείξουν ότι είναι έτοιμοι για την ανατροπή του κλίματος και της ετοιμότητά τους να αναλάβουν τη διακυβέρνηση τότε τα περιθώρια όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές για να πειστούν οι πολίτες ότι είναι η εναλλακτική απέναντι στην ΝΔ τότε ίσως το τραίνο για τη Δεύτερη Φορά Αριστερά μπορεί και να χαθεί οριστικά.

  • Επικοινωνιακά πάντως η ηγετική ομάδα έχει φροντίσει να θωρακίσει το Συνέδριο με όλους τους τρόπους απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση με τα στελέχη της Ομπρέλας και την ηγετικής της ομάδα να μην έχει καταθέσει τα όπλα παρά το γεγονός από τις προσυνεδριακές διαδικασίες έχει βρεθεί να χάνει πολύτιμο έδαφος με τον συσχετισμό στη βάση και μεταξύ των Συνέδρων να καταγράφεται σε μια βαριά αναλογία του 80-20 σε βάρος της τάσης των Τσακαλώτου, Φίλη, Σκουρλέτη και λοιπών.

Κι αν στις προσυνεδριακές κάλπες αποδοκιμάστηκε η αντίθεσή τους στο άνοιγμα του κόμματος και «τιμωρήθηκε» η πολεμική τους απέναντι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα με την πρότασή του για απευθείας εκλογή από τα μέλη να κερδίζει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των μελών της Ομπρέλας σε πολλές οργανώσεις του κόμματος, το νέο δίλλημα που πέφτει στις πλάτες τους είναι αν θα βρεθούν με την ίδια επιμονή στην αρένα του Συνεδρίου να ασκούν με την ίδια ένταση κριτική στην ηγεσία για το ότι δεν έγινε συνέδριο αμέσως μετά την εκλογική ήττα του ’19 και για την ανεπίστρεπτη πορεία του κόμματος σε ένα κόμμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Αν με λίγα λόγια θα ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά φουντώνοντας την εσωστρέφεια την κρίσιμη στιγμή για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προεκλογικό

Στελέχη πάντως όλων των τάσεων που συσπειρώνονται γύρω από την πρόταση Τσίπρα για την αλλαγή του καταστατικού που είναι και αυτή που σημαδεύει το 3ο Συνέδριο και είναι ο καταλύτης του μετασχηματισμού του κόμματος εκτιμούν ότι κανείς από την εσωκομματικής αντιπολίτευση σε αυτή τη φάση δεν θα διακινδυνεύσει ούτε το προσωπικό του κεφάλαιο για να δώσει λαβές και πάλι για εσωστρέφεια αλλά και στους πολιτικούς αντιπάλους για να αναδείξουν την αδυναμία συνεννόησης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

  • Επομένως εκτιμάται οριζόντια στο εσωτερικό του συνεδρίου και του κόμματος ότι το κλίμα στο τέλος και ιδιαίτερα μετά την ψηφοφορία της τροπολογίας Τσίπρα το μεσημέρι του Σαββάτου θα είναι κατά μείζονα λόγο πανηγυρικό με όλους στο τέλος να ομονοούν στο μεγάλο διακύβευμα της νίκης απέναντι στη Δεξιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως αναμένεται να προχωρήσει στην αντικειμενικά  αναγκαία αποτίμηση και αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα με συντονισμένο τρόπο στην Κουμουνδούρου φρόντισα αυτή η διάθεση αυτοκριτικής να αποτυπωθεί και σε επίπεδο συνεδριακού υλικού με την Αυγή σήμερα να δίνει ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή κατάλογο των κυβερνητικών πεπραγμένων και έναν απολογισμό της τετραετίας 15-19.

Παναγιώτης Δρίβας