Μαζωνάκης:”Όταν έφτασε στο νοσοκομείο ήταν νεκρός, είχε πάθει ανακοπή”-Νέα στοιχεία από το ΕΚΑΒ
✨Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης βρέθηκε σε καρδιακή ανακοπή χωρίς σφυγμό όταν έφτασαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στο ιατρείο.
✨Οι διασώστες προσπάθησαν ανάνηψη με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή, αλλά ο τελευταίος φέρεται να ήταν μη λειτουργικός, θέμα που εξετάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
✨Η μεταφορά του Μαζωνάκη έγινε με καρέκλα λόγω χωροταξικών περιορισμών, ενώ κανένας γιατρός δεν συνόδευσε τον ασθενή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με κατάθεση διασώστριας.
✨Οι δύο γιατροί που ήταν παρόντες έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες, ενώ η δικαστική έρευνα εστιάζει στο χρονικό πριν την κλήση του ΕΚΑΒ και τις ενέργειες στο ιατρείο.
Νέα στοιχεία για τα τελευταία λεπτά της ζωής του Γιώργου Μαζωνάκη έρχονται στο φως, με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργο Μαθιόπουλο, να αναφέρεται εκ νέου στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής από τους διασώστες.
Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας, ενώ οι καταθέσεις των διασωστών και τα στοιχεία από τη διακομιδή εξετάζονται για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη από τη στιγμή της κατάρρευσης του Μαζωνάκη στο ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι έως την άφιξή του στο νοσοκομείο
Η εικόνα που αντίκρισαν οι διασώστες
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Γιώργος Μαθιόπουλος, όταν έφτασε το πλήρωμα του ΕΚΑΒ στο ιατρείο, ο Γιώργος Μαζωνάκης βρισκόταν ήδη σε καρδιακή ανακοπή και ήταν χωρίς σφυγμό.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει υποστηρίξει ότι οι διασώστες έφτασαν στο σημείο περίπου τρία λεπτά μετά την κλήση, έχοντας μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικού ανακοπής.
Όπως έχει περιγράψει, το πλήρωμα ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ, χρησιμοποίησε απινιδωτή, οξυγόνο και μέσα υποστήριξης του αεραγωγού, πραγματοποιώντας τρεις κύκλους καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.
Παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά του.
«Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα ήταν σε ανακοπή»
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν τεθεί στην υπόθεση αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο ο Γιώργος Μαζωνάκης βρισκόταν σε ανακοπή πριν από την άφιξη του ΕΚΑΒ.
Ο Γιώργος Μαθιόπουλος έχει δηλώσει ότι, όταν έφτασαν οι διασώστες, ο τραγουδιστής ήταν ήδη άσφυγμος και ότι δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουν πόση ώρα είχε προηγηθεί η ανακοπή.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής διερεύνησης, καθώς μπορεί να είναι κρίσιμο για την αξιολόγηση των ενεργειών που προηγήθηκαν της κλήσης του ΕΚΑΒ.
Το ζήτημα του απινιδωτή
Σημαντικό μέρος της αντιπαράθεσης αφορά και τον απινιδωτή του ιατρείου.
Ο Μαθιόπουλος έχει αναφέρει ότι, σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στους διασώστες, ο απινιδωτής που υπήρχε στο ιατρείο φερόταν να είναι μη λειτουργικός.
Το θέμα έχει απασχολήσει και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ οι ακριβείς συνθήκες λειτουργίας του εξοπλισμού εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας. Το ΕΡΤnews έχει αναφέρει ότι ο ΙΣΑ είχε προγραμματίσει έλεγχο του μηχανήματος, χωρίς αυτός να έχει πραγματοποιηθεί πριν από το περιστατικό.
Ο Μαθιόπουλος έχει υποστηρίξει ότι, εάν ο απινιδωτής λειτουργούσε και είχε χρησιμοποιηθεί εγκαίρως, ενδεχομένως να υπήρχαν πιθανότητες επαναφοράς. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί εκτίμηση του ίδιου και όχι δικαστικά διαπιστωμένο συμπέρασμα για την αιτία του θανάτου.
Γιατί χρησιμοποιήθηκε καρέκλα και όχι φορείο
Ένα ακόμη σημείο που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης ήταν η μεταφορά του Μαζωνάκη από το ιατρείο στο ασθενοφόρο.
Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί φέρεται να είχαν υποστηρίξει ότι η μεταφορά χωρίς φορείο είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προσπάθεια ΚΑΡΠΑ και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ο Μαθιόπουλος απάντησε ότι το φορείο του ασθενοφόρου υπήρχε, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο λόγω των χωροταξικών συνθηκών και της πρόσβασης από τον πρώτο όροφο. Για τη σύντομη μετακίνηση χρησιμοποιήθηκε καρέκλα διακομιδής, ενώ η παροχή οξυγόνου συνεχιζόταν.
Σύμφωνα με την περιγραφή του, οι διασώστες συνέχισαν τις προσπάθειες ανάνηψης και στη συνέχεια μετέφεραν τον ασθενή στο νοσοκομείο «Ελπίς».
Κανένας γιατρός δεν συνόδευσε τον ασθενή στο νοσοκομείο
Νεότερη διάσταση στην υπόθεση έδωσε η κατάθεση διασώστριας του ΕΚΑΒ στον ανακριτή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται την κατάθεσή της, κανένας από τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς δεν ζήτησε να συνοδεύσει τον Μαζωνάκη κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.
Η διασώστρια φέρεται να επιβεβαίωσε ενώπιον του ανακριτή ότι το πλήρωμα του ΕΚΑΒ ακολούθησε τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής από τη στιγμή που έφτασε στο ιατρείο μέχρι την παράδοση του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί και οι αντικρουόμενοι ισχυρισμοί
Η υπόθεση έχει πάρει πλέον δικαστική διάσταση, καθώς οι δύο γιατροί που βρίσκονταν στο ιατρείο έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τον θάνατο του τραγουδιστή.
Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι έχουν δώσει διαφορετική εκδοχή για τις συνθήκες του περιστατικού και έχουν αποδώσει ευθύνες και στον τρόπο με τον οποίο έγινε η διακομιδή από το ΕΚΑΒ.
Ο Μαθιόπουλος, από την πλευρά του, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει ότι οι διασώστες τήρησαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.
Τι εξετάζει ο ανακριτής
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται πλέον το χρονικό διάστημα πριν από την κλήση του ΕΚΑΒ, αλλά και οι ενέργειες που έγιναν στο ιατρείο.
Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάζονται είναι:
- Πότε ακριβώς υπέστη την ανακοπή ο Γιώργος Μαζωνάκης.
- Πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε χωρίς σφυγμό πριν από την άφιξη του ΕΚΑΒ.
- Ποιες ιατρικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στο ιατρείο.
- Εάν και πότε χρησιμοποιήθηκε ο απινιδωτής.
- Εάν ο συγκεκριμένος εξοπλισμός ήταν λειτουργικός.
- Πώς πραγματοποιήθηκε η ΚΑΡΠΑ πριν και μετά την άφιξη των διασωστών.
- Εάν υπήρξε ιατρική συνοδεία κατά τη διακομιδή.
- Ποια ήταν η ακριβής κατάσταση του τραγουδιστή κατά την παράδοση στο νοσοκομείο.
Η διασώστρια του ΕΚΑΒ που κατέθεσε στον ανακριτή φέρεται να επέμεινε ότι το πλήρωμα ακολούθησε τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.