Άνω Λιόσια: Δεν αλλάζει σχολείο η νηπιαγωγός-Εισαγγελική έρευνα για τον ξυλοδαρμό της
✨Η υπόθεση στο 1ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με έντονη αντιπαράθεση της διευθύντριας με παιδιά και γονείς βρίσκεται υπό αστυνομική και διοικητική έρευνα.
✨Η διευθύντρια φέρεται να δέχθηκε σωματική επίθεση από γονείς, με τη μητέρα να συνελήφθη και τον πατέρα να αναζητείται για απειλές και εξύβριση.
✨Διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη συμπεριφορά της εκπαιδευτικού και παράλληλα εξετάζονται οι συνθήκες της επίθεσης στο σχολείο από τις αρμόδιες αρχές.
✨Η εκπαιδευτική διοίκηση τονίζει ότι το βίντεο δεν αρκεί για πλήρη κρίση και αναμένει τα αποτελέσματα της ΕΔΕ και της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση.
Στο επίκεντρο αστυνομικής και δικαστικής έρευνας, αλλά και διοικητικής διερεύνησης από την εκπαιδευτική διοίκηση, βρίσκεται η υπόθεση που εκτυλίχθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το εσωτερικό της σχολικής μονάδας.
Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται η διευθύντρια του νηπιαγωγείου να απευθύνεται σε έντονο τόνο σε παιδιά ηλικίας περίπου 4 και 5 ετών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια στο βίντεο, η αντίδρασή της συνδέθηκε με σοβαρή ζημιά που είχε σημειωθεί στο πρόσφατα ανακαινισμένο σχολείο.
Η συνέχεια του περιστατικού ήταν διαφορετική, καθώς η εκπαιδευτικός φέρεται να δέχθηκε επίθεση από γονείς μέσα στον χώρο του νηπιαγωγείου. Από το επεισόδιο χρειάστηκε να μεταφερθεί για νοσηλεία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μηνύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
Πλέον, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν δύο διαφορετικές πτυχές της υπόθεσης. Η πρώτη αφορά τις συνθήκες και τη συμπεριφορά της εκπαιδευτικού απέναντι στα παιδιά, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τις καταγγελίες για σωματική επίθεση σε βάρος της.
Σε διοικητικό επίπεδο έχει ήδη αποφασιστεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Παράλληλα, η υπόθεση έχει γνωστοποιηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον εισαγγελέα Ανηλίκων.
Στο μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της μητέρας του παιδιού που φέρεται να συνδέεται με το επεισόδιο. Την ίδια ώρα, αναζητείται ο πατέρας, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μήνυση για απειλή, εξύβριση και σωματική βλάβη.
Τι δείχνει το βίντεο από το νηπιαγωγείο – Τι εξετάζει η ΕΔΕ
Το βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα ήταν αυτό που έφερε στο προσκήνιο το περιστατικό στο 1ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων. Στο οπτικοακουστικό υλικό εμφανίζεται η διευθύντρια της σχολικής μονάδας να απευθύνεται με έντονο τρόπο σε παιδιά, με αφορμή, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ζημιές σε εξοπλισμό του σχολείου.
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του νηπιαγωγείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Σε σημείο του βίντεο ακούγεται η φράση «Έτσι και χαλάσετε πράγμα από το σχολείο, σας έφαγα τα χέρια», ενώ καταγράφεται επίσης έντονος διάλογος της εκπαιδευτικού με ενήλικες που βρίσκονται στον χώρο.
Η δημοσιοποίηση του υλικού προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ αποσπάσματά του μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδησεογραφικά μέσα. Παράλληλα, έχει τεθεί ζήτημα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η καταγραφή, καθώς στο βίντεο εμφανίζονται και ανήλικα παιδιά.
Ωστόσο, η εκπαιδευτική διοίκηση ξεκαθαρίζει ότι το επίμαχο βίντεο δεν αποτελεί από μόνο του τη βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το σύνολο της υπόθεσης.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Διονύσης Αναστασόπουλος, μιλώντας στο protothema.gr, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνολική κρίση με βάση ένα μόνο στιγμιότυπο.
Για τον λόγο αυτό έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), μέσω της οποίας θα εξεταστούν οι συνθήκες που προηγήθηκαν αλλά και όσα ακολούθησαν το περιστατικό που καταγράφηκε.
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, καθώς και οι αστυνομικές αρχές, ενώ η εκπαιδευτική διοίκηση αναμένει τα αποτελέσματα τόσο της ΕΔΕ όσο και της προκαταρκτικής έρευνας.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση διαχωρίζει την καταγγελλόμενη επίθεση από γονείς από τη συμπεριφορά που αποτυπώνεται στο βίντεο. Ο Περιφερειακός Διευθυντής υπογράμμισε ότι η χειροδικία σε βάρος της εκπαιδευτικού αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα, ενώ οι εκφράσεις που ακούγονται προς τα παιδιά εξετάζονται στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου της διευθύντριας.
Έτσι, η έρευνα εξελίσσεται σε δύο παράλληλα επίπεδα: αφενός διερευνώνται οι καταγγελίες για τη συμπεριφορά της εκπαιδευτικού και αφετέρου οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το επεισόδιο σωματικής βίας στο σχολείο.
Η καταγγελία για την επίθεση στη διευθύντρια
Νέα διάσταση στην υπόθεση του 1ου Νηπιαγωγείου Άνω Λιοσίων έδωσε το επεισόδιο που ακολούθησε τη λογομαχία της διευθύντριας με γονείς. Η εκπαιδευτικός προσέφυγε στις αστυνομικές Αρχές, καταγγέλλοντας περιστατικά απειλής, εξύβρισης και σωματικής βλάβης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η διευθύντρια πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Λιοσίων συνοδευόμενη από τη μητέρα του παιδιού και υπέβαλε μήνυση σε βάρος της για απειλή και εξύβριση. Ακολούθησε μήνυση και σε βάρος του συζύγου της γυναίκας και πατέρα του παιδιού, για απειλή, εξύβριση και σωματική βλάβη.
Η μητέρα συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ οι αστυνομικές Αρχές αναζήτησαν τον πατέρα, προκειμένου να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Στο μεταξύ, ένα δεύτερο βίντεο, αυτή τη φορά από το εσωτερικό του νηπιαγωγείου, ήρθε να προσθέσει νέο υλικό στην υπόθεση. Τμήμα των εικόνων μεταδόθηκε από το MEGA και παρουσιάστηκε ως καταγραφή του επεισοδίου που κατήγγειλε η εκπαιδευτικός. Στα πλάνα εμφανίζεται αρχικά η διευθύντρια να βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με άνδρα και στη συνέχεια καταγράφεται το περιστατικό που εξετάζεται από τις Αρχές.
Παρά τη δημοσιοποίηση των εικόνων, παραμένουν υπό διερεύνηση οι ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου, η συμμετοχή κάθε εμπλεκόμενου προσώπου και η ακριβής χρονική αλληλουχία όσων συνέβησαν. Τα στοιχεία αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο της αστυνομικής και εισαγγελικής έρευνας.
Η διευθύντρια χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα μετά το περιστατικό. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Διονύσης Αναστασόπουλος, έκανε λόγο για σοβαρό τραυματισμό, σημειώνοντας ότι η πλήρης εικόνα θα προκύψει από τα ιατρικά και ιατροδικαστικά στοιχεία.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Αναστασόπουλος έθεσε ως βασική αρχή της διοίκησης την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής αυτοδικίας, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές και όχι να κριθεί μέσα από δημόσιες αντιπαραθέσεις ή αποσπασματικές εικόνες.
Τι θα γίνει με τη διευθύντρια
Δύο διαφορετικές πτυχές της υπόθεσης στο 1ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων καλείται να φωτίσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που έχει διαταχθεί από την εκπαιδευτική διοίκηση.
Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η συμπεριφορά της διευθύντριας απέναντι στα παιδιά, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε. Η έρευνα θα εξετάσει εάν προκύπτει πειθαρχική ευθύνη της εκπαιδευτικού, αλλά και ποια ήταν τα περιστατικά που είχαν προηγηθεί της καταγραφής.
Το δεύτερο σκέλος αφορά όσα ακολούθησαν και κυρίως τις συνθήκες υπό τις οποίες γονείς ή άλλα πρόσωπα βρέθηκαν στον χώρο του σχολείου, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το επεισόδιο που κατήγγειλε η διευθύντρια.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Διονύσης Αναστασόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι τα δύο περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο γεγονός ούτε το ένα να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για το άλλο. Όπως σημειώνει, η ενδεχόμενη ευθύνη της εκπαιδευτικού θα εξεταστεί αυτοτελώς, ενώ παράλληλα η σωματική επίθεση σε βάρος εκπαιδευτικού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από προηγούμενες πράξεις ή συμπεριφορές.
Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να παραβλέψει τυχόν υπηρεσιακό παράπτωμα που ενδέχεται να προκύψει από την έρευνα. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι να διασφαλιστούν ταυτόχρονα η τήρηση των υπηρεσιακών κανόνων και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Τι ισχύει για την παραμονή της στο σχολείο
Σε ό,τι αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση της διευθύντριας, αρχικά είχαν γίνει γνωστές πληροφορίες περί μετακίνησής της σε άλλο νηπιαγωγείο. Στο ίδιο πλαίσιο είχε αναφερθεί ότι θα άλλαζε σχολικό περιβάλλον και το παιδί της, το οποίο φοιτά στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, δεν έχει ληφθεί προς το παρόν οριστική απόφαση για την απομάκρυνσή της από το συγκεκριμένο σχολείο.
Προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της ΕΔΕ, αλλά και η ανάρρωση της εκπαιδευτικού μετά τον τραυματισμό της. Μόνο μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας θα αξιολογηθούν τα ευρήματα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Το ενδεχόμενο μετακίνησης της διευθύντριας δεν αποκλείεται, εφόσον αυτό προκύψει από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως διευκρινίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής, θα μετακινηθεί μαζί της και το παιδί της, ώστε να μην υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τη σχολική του φοίτηση.