Έκρηξη στην Πλάκα:Τέσσερις οι νεκροί στα συντρίμμια, δυο οι αγνοούμενοι-Τα σενάρια για την τραγωδία
✨Τρεις σοροί εντοπίστηκαν στο κτήριο της Πλάκας που κατέρρευσε μετά από έκρηξη, με τις έρευνες να συνεχίζονται για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοουμένων.
✨Η έκρηξη πιθανώς οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου, ενώ εξετάζονται αυτόνομες παροχές και αναφορές για οσμή αερίου πριν το συμβάν.
✨Οι αρχές πραγματοποιούν αυτοψίες σε σοβαρά ζημιωμένα γειτονικά κτήρια και χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό για την ασφαλή διάσωση πιθανών εγκλωβισμένων.
✨Οι έρευνες για τα αίτια θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης, με προτεραιότητα την ασφάλεια διασωστών και αγνοουμένων.
Εντοπίστηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου και τρίτη σορός ατόμου στο κτήριο που κατάρρευσε χθες το πρωί στην Πλάκα έπειτα από έκρηξη. Nωρίτερα είχε ανασυρθεί η σορός ενός άνδρας, ενώ λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ είχαν βγάλει από τα συντρίμμια το άψυχο σώμα μιας γυναίκας.
Νωρίτερα, η Πυροσβεστική είχε ανακοινώσει ότι η δεύτερη σορός ανήκει σε άνδρα, ενώ στο σημείο που έγινε η έκρηξη στην Πλάκα έφτασε ασθενοφόρο και παρέλαβε τη σορό που εντοπίστηκε στο πίσω μέρος του κτιρίου που βρίσκονταν τα υπνοδωμάτια. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο Βρετανό που έμενε στον β’ όροφο με τη σύζυγό του.
Στο μικροσκόπιο των αρχών οι αυτόνομες παροχές και οι αναφορές για οσμή αερίου. Αυτοψίες στα γειτονικά κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Κρίσιμες παραμένουν οι ώρες στην Πλάκα, όπου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα την επιχείρηση έρευνας στα συντρίμμια του κτηρίου στην οδό Λυσικράτους, το οποίο κατέρρευσε μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 07:30 το πρωί της Παρασκευής.
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό ακόμη τριών ατόμων που παραμένουν αγνοούμενα, ενώ οι αρχές διερευνούν τα αίτια της τραγωδίας, τα οποία, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, οφείλονται σε διαρροή φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ανασύρθηκε νεκρή μια Αμερικανίδα, η οποία διέμενε μαζί με τον σύντροφό της και άλλο ένα ζευγάρι, επίσης υπηκόους των ΗΠΑ, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στον πρώτο όροφο του κτηρίου που κατέρρευσε.
Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου εντοπίστηκαν άλλες δυο σοροί στα συντρίμμια. Οι αρχικές πληροφορίες για την πρώτη έκαναν λόγο ότι πρόκειται για γυναίκα, ωστόσο τελικά όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής πρόκειται για άνδρα.
Η επιχείρηση πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, καθώς μεγάλο τμήμα του κτηρίου έχει καταρρεύσει και η πρόσβαση στα βαθύτερα σημεία των ερειπίων απαιτεί σταδιακή απομάκρυνση οικοδομικών υλικών.
Στο μικροσκόπιο οι αυτόνομες παροχές
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της έρευνας για τα πιθανά αίτια της καταστροφής βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κτηρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Δημοτικής Περιουσίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Αθηναίων, Πάρης Χαρλαύτης, αυτόνομες παροχές φέρεται να υπήρχαν στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο, ενώ ο πρώτος όροφος φέρεται να μην είχε αντίστοιχη σύνδεση.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρώτες πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί πλήρως, καθώς οι έρευνες στο σημείο βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε ερώτηση εάν πρόκειται για μικρούς λέβητες που βρίσκονταν στα μπαλκόνια, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι αυτή είναι μία από τις πληροφορίες που εξετάζονται.
Το συγκεκριμένο στοιχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο η έκρηξη να συνδέεται με διαρροή αερίου. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική και πυροσβεστική έρευνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι αυτόνομες παροχές ή κάποια συγκεκριμένη εγκατάσταση ευθύνονται για την έκρηξη.
Αναφορές για οσμή αερίου πριν από την έκρηξη
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, επιβεβαίωσε στο ΕΡΤnews ότι υπήρξαν αναφορές πολιτών για οσμή κάποιου αερίου πριν από την έκρηξη.
Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί τι είδους αέριο ήταν ούτε από πού προερχόταν.
Η προανάκριση διενεργείται από την Πυροσβεστική και η πρώτη προτεραιότητα παραμένει ο εντοπισμός των αγνοουμένων. Η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο προκλήθηκε η έκρηξη θα ακολουθήσει με την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης και την ασφαλή πρόσβαση των αρμόδιων κλιμακίων στο σημείο.
Έτσι, μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ένα σύνολο στοιχείων που πρέπει να εξεταστούν συνολικά: οι αναφορές για οσμή αερίου, οι εγκαταστάσεις του κτηρίου και οι αυτόνομες παροχές, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ακόμη η ακριβής αλληλουχία που οδήγησε στην έκρηξη.
«Κρίσιμες ώρες» στα υπνοδωμάτια
Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το στάδιο στο οποίο έχει φτάσει η επιχείρηση.
Ο Πάρης Χαρλαύτης ανέφερε ότι έχει αποξηλωθεί σημαντικό τμήμα της πολυκατοικίας και ότι χρησιμοποιούνται μισθωμένα μηχανήματα έργου του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να απομακρυνθούν τα μπάζα και να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε μεγαλύτερο βάθος του οικοπέδου.
Οι διασώστες έχουν πλέον φτάσει στην περιοχή των υπνοδωματίων, γεγονός που καθιστά τις επόμενες ώρες ιδιαίτερα κρίσιμες.
Η διαδικασία προχωρά αργά, καθώς κάθε μετακίνηση οικοδομικού υλικού πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Στόχος είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε η ζωή πιθανών εγκλωβισμένων ούτε η ασφάλεια των ίδιων των διασωστών.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, ειδικά διασωστικά οχήματα και σκύλοι έρευνας-διάσωσης, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης ειδικά γεώφωνα και κάμερες για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια.
Η ταυτότητα των αγνοουμένων
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τέσσερις αγνοούμενοι φέρεται να είναι:
ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που διέμενε στον δεύτερο όροφο,
Αμερικανοί τουρίστες που είχαν μισθώσει διαμέρισμα στον πρώτο όροφο.
Αρχικά υπήρχαν αναφορές για τέσσερις Αμερικανούς που διέμεναν στο διαμέρισμα. Η εικόνα που μεταδίδεται από τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθεί να εξετάζεται και να επικαιροποιείται καθώς προχωρά η έρευνα.
Στο σημείο έχουν εντοπιστεί προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα που ενισχύουν την εκτίμηση ότι άνθρωποι βρίσκονταν στα διαμερίσματα κατά τον χρόνο της έκρηξης.
Παράλληλα, οι αρχές έχουν επιχειρήσει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους ενοίκους του δεύτερου ορόφου, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.
Σοβαρές ζημιές στα γειτονικά κτήρια
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, όμως, και η κατάσταση των γειτονικών κτηρίων.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, έχει ήδη πραγματοποιηθεί πρώτη αυτοψία από την Πολεοδομία και το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών.
Η πρώτη εικόνα είναι ότι τα άμεσα γειτονικά κτήρια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και δεν θεωρούνται προς το παρόν κατοικήσιμα, καθώς απαιτούνται επισκευές και περαιτέρω τεχνικοί έλεγχοι.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν συμπληρωματικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στο πεδίο, όταν θα είναι ασφαλέστερη η πρόσβαση και θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα της κατάστασης.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η έκρηξη δεν περιορίστηκε στο κτήριο όπου σημειώθηκε. Το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές και σε άλλα ακίνητα της περιοχής.
Έχουν αναφερθεί σπασμένα τζάμια, παράθυρα και παντζούρια, ενώ σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων οι δευτερεύουσες ζημιές έχουν επεκταθεί σε τουλάχιστον τρία οικοδομικά τετράγωνα, επηρεάζοντας διαμερίσματα και κοινόχρηστους χώρους.
Το μεγάλο ερώτημα για την ασφάλεια
Πέρα από τα αίτια της έκρηξης, πλέον ανοίγει και ένα δεύτερο κρίσιμο κεφάλαιο: πότε και με ποια κριτήρια θα μπορέσουν οι κάτοικοι των γειτονικών κτηρίων να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κατοικίες τους.
Οι ζημιές που προκαλεί ένα ισχυρό ωστικό κύμα δεν περιορίζονται απαραίτητα στις εμφανείς φθορές. Για τον λόγο αυτό, η τελική αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός κτηρίου απαιτεί τεχνικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μηχανικούς.
Το γεγονός ότι ορισμένα κτήρια έχουν ήδη εκκενωθεί αποτελεί μέτρο προφύλαξης έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις
Στο μεταξύ, κάτοικοι και ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί ζημιές αναμένουν να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα της αποκατάστασης.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη συνδράμει την επιχείρηση με μηχανήματα έργου και προσωπικό, ενώ ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι μετά τη διαπίστωση των αιτίων της έκρηξης θα πρέπει να εξεταστεί και η προβλεπόμενη διαδικασία για την καταγραφή και ενδεχόμενη αποζημίωση των ζημιών.
Προτεραιότητα, ωστόσο, παραμένει η ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης και η διασφάλιση της περιοχής.
Η έρευνα μόλις τώρα αρχίζει
Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, καθώς και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη.
Η εικόνα για τα αίτια παραμένει ανοιχτή.
Οι αναφορές για οσμή αερίου και οι πληροφορίες για αυτόνομες παροχές αποτελούν σημαντικά στοιχεία της έρευνας, αλλά δεν συνιστούν από μόνες τους απόδειξη για την αιτία της έκρηξης.
Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η επιχείρηση στα ερείπια, να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι και να καταστεί ασφαλής η πρόσβαση των πραγματογνωμόνων στο κτήριο.
Μέχρι τότε, η Πλάκα παραμένει αντιμέτωπη με μια διπλή αγωνία: την αγωνία για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται και την αγωνία των κατοίκων των γύρω κτηρίων για το αν τα σπίτια τους είναι πλέον ασφαλή.