3ο Φεστιβάλ Ρυζιού: Αργυρώ Ζέρβα, γ.γ. ΥΠΑΑΤ: “Δεν αρκεί να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν”
✨Η Αργυρώ Ζέρβα τόνισε στο 3ο Φεστιβάλ Ρυζιού τη σημασία της βιώσιμης παραγωγής, ποιότητας και μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι.
✨Οι παραγωγοί έλαβαν φέτος μέγιστη ενίσχυση 34,5 ευρώ ανά στρέμμα, συν επιπλέον 22 εκατ. ευρώ μέσω de minimis, ενώ προωθείται η εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων.
✨Η μεταποίηση θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων καλείται να συμμετάσχει στον Εθνικό Διάλογο για τη νέα ΚΑΠ 2028-2034.
✨Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ζωντανές μαγειρικές, μουσικές εκδηλώσεις, δημιουργικές δράσεις και έκθεση ζωγραφικής με μαθητικά έργα, προσελκύοντας οικογένειες και κοινό στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν αργεί να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν» υποστήριξε η γενική γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αργυρώ Ζέρβα, στο 3ο Φεστιβάλ Ρυζιού, η οποία εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση.
Για το ελληνικό ρύζι η ίδια ανέφερε πως «η κατεύθυνση είναι σαφής: ισχυρή και βιώσιμη παραγωγή, ποιότητα και ταυτότητα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, σύγχρονη μεταποίηση και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».
Το 3ο Φεστιβάλ Ρυζιού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης άρχισε στις 19 και ολοκληρώνεται σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), με τη σύμπραξη του Δήμου Δέλτα και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η αλυσίδα αξία στην παραγωγή ρυζιού κι η επιδότηση ανά στρέμμα
Η κ. Αργυρώ Ζέρβα στην ομιλία της επισήμανε την ανάγκη συνολικής προσέγγισης της αλυσίδας του ελληνικού ρυζιού, από την παραγωγή και την ποιότητα έως τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την παρουσία του προϊόντος στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. «Δεν αρκεί να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Πρέπει να μπορούμε να του δίνουμε μεγαλύτερη αξία και να κρατάμε μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας στη χώρα μας», είπε.
Αναφερόμενη στη στήριξη της παραγωγής, σημείωσε ότι οι ορυζοπαραγωγοί έλαβαν φέτος τη μέγιστη προβλεπόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση, 34,5 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ διατέθηκαν επιπλέον 22 εκατ. ευρώ μέσω de minimis, δηλαδή 70 ευρώ ανά στρέμμα.
Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της νέας παρέμβασης για την εναλλακτική καταπολέμηση των ζιζανίων μέσω της ψευδοσποράς, στη στήριξη της συμμετοχής των ορυζοπαραγωγών σε εθνικά συστήματα ποιότητας, καθώς και στις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεταποίηση, επισημαίνοντας τη σημασία της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για την ελληνική παραγωγή.
Κάλεσμα στον εθνικό διάλογο για τη νέα ΚΑΠ 2028-34
Η ίδια κάλεσε τον Σύνδεσμο Ορυζόμυλων Ελλάδος να συμμετάσχει ενεργά στον Εθνικό Διάλογο για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034, καταθέτοντας τις προτάσεις του για το μέλλον του κλάδου και συνολικά της ελληνικής αγροδιατροφής.
«Για το ελληνικό ρύζι η κατεύθυνση είναι σαφής: ισχυρή και βιώσιμη παραγωγή, ποιότητα και ταυτότητα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, σύγχρονη μεταποίηση και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το ελληνικό προϊόν», κατέληξε η κ. Ζέρβα.
Οι εκδηλώσεις για τον κόσμο
Αυτό το διήμερο αρχιμάγειρες από εστιατόρια της Θεσσαλονίκης μαγειρεύουν ζωντανά, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρυζιού πλαισιώνουν μουσικές εκδηλώσεις, ομιλίες, παιχνίδια και δημιουργικές δράσεις για όλη την οικογένεια.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ρυζιού, στο οποίο πρωτοστατεί η Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζεται κι έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών και του Δημοτικού Σχολείου Νέων Μαλγάρων, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια με ρύζι από την ομάδα «Ανεμοσκορπίσματα», που θα προσφέρει ο Β’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας (Β’ ΑΣΟΧ).