Λήμνος: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς- Δεκάδες απεγκλωβισμοί μέσω θαλάσσης (vid)
✨Πυρκαγιά ξέσπασε στη Θάνος της Λήμνου το απόγευμα της Παρασκευής, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.
✨Απομακρύνθηκαν 59 άτομα δια θαλάσσης από την παραλία Θάνος, με τη βοήθεια Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε παραλία Πλατύ.
✨Η περιοχή αντιμετωπίζει βορειοβορειοδυτικούς ανέμους 3 μποφόρ και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών, με τις Αρχές σε επιφυλακή και ετοιμότητα.
✨Το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Λέσβου διερευνά τα αίτια της φωτιάς, ενώ οι κάτοικοι λαμβάνουν οδηγίες μέσω μηνυμάτων 112.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε περίπου στις 14:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (21/8) στην περιοχή Θάνος, στη Λήμνο. Γύρω στις 16:00 εστάλη νέο μήνυμα 112, το οποίο καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Αγία Παρασκευή και Προφήτη Ηλία να απομακρυνθούν προς Μύρινα ενώ την ίδια ώρα έγιναν απομακρύνσεις κατοίκων δια θαλάσσης.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 12 πυροσβεστικά οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο Δήμος Λήμνου με υδροφόρες.
Επίσης έχει προγραμματιστεί να μεταβεί με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, μια ομάδα πεζοπόρων της 7ης ΕΜΟΔΕ. Τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractor απογειώθηκαν από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό τη Λήμνο και πραγματοποιούν ρίψεις.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από την παραλία Θάνος, στη νότια πλευρά της Λήμνου, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή. Η επιχείρηση πραγματοποιείται με τη μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς η φωτιά κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση πολιτών από την παραλία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά 59 άτομα, τα οποία μεταφέρονται με ναυαγοσωστικό σκάφος στο λιμάνι της Μύρινας.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα αλιευτικό καθώς και πέντε ιδιωτικά σκάφη. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή χαρακτηρίζονται από βορειοβορειοδυτικούς ανέμους έντασης 3 μποφόρ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού Σώματος, ενέργειες για την απομάκρυνση κατοίκων από γίνονται και στην παραλία Πλατύ. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή και συνεχίζουν τις ενέργειες για την ασφαλή απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην παραλία.
Υπενθυμίζεται ότι η Λήμνος βρίσκεται σήμερα σε δείκτη επικινδυνότητας 3 (υψηλός κίνδυνος) για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.
Για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Λέσβου.
Νωρίτερα στους κατοίκους της περιοχής είχε σταλεί μήνυμα 112, το οποίο τους καλούσε να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.