Χαλκιδική: Έστησαν “σπίτια” δίπλα στο κύμα – Φιάλες υγραερίου, φωτοβολταϊκά και ολόκληρες οικοσκευές στις παραλίες
✨Σε παραλίες της Σιθωνίας Χαλκιδικής εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές με εξοπλισμό που ξεπερνούσε τα όρια προσωρινής κατασκήνωσης, όπως φιάλες υγραερίου και φωτοβολταϊκά πάνελ.
✨Οι Αρχές προχώρησαν σε απομάκρυνση περίπου 70 σκηνών και εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν ως μόνιμοι χώροι διαμονής, με κίνδυνο για το περιβάλλον και την ασφάλεια.
✨Οι κατασκηνωτές ισχυρίζονται χρόνια παρουσία και φροντίδα των παραλιών, ενώ ο Δήμος τονίζει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.
✨Η επιχείρηση εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης αυθαιρέτων κατασκευών στις παραλίες της Χαλκιδικής, με αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις για παραβάσεις.
Εικόνες που θυμίζουν υπαίθριο νοικοκυριό καταγράφηκαν σε παραλίες της Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου είχαν εγκατασταθεί σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές με εξοπλισμό που ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια μιας προσωρινής κατασκήνωσης.
Στις εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων φιάλες υγραερίου, φωτοβολταϊκά πάνελ, πρόχειρες κουζίνες και οικοσκευές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατασκευές είχαν πάρει χαρακτηριστικά μικρών κατοικιών.
Από τη σκηνή… στην κανονική «κατοικία»
Η εικόνα που αντίκρισαν τα συνεργεία του Δήμου Σιθωνίας στις παραλίες ήταν πολύ διαφορετική από μια απλή σκηνή για λίγες ημέρες.
Σε ορισμένα σημεία είχαν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις με τέντες, κουζίνες, τραπέζια, καρέκλες, φωτισμό και ηλεκτροδότηση μέσω φωτοβολταϊκών, ενώ βρέθηκαν ακόμη και φιάλες υγραερίου.
Η ΕΡΤ3 αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπως το Κριαρίτσι, το Καλαμίτσι και οι Αρετές, όπου είχαν δημιουργηθεί κατασκευές που σε ορισμένες περιπτώσεις έμοιαζαν με μικρές κατοικίες.
Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για επιχείρηση στις παραλίες Κριαρίτσι και Τριστινίκα, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70 σκηνές και αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.
Τι βρέθηκε στις παραλίες
Ο εξοπλισμός που απομακρύνθηκε δεν περιοριζόταν σε σκηνές.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι εγκαταστάσεις περιλάμβαναν:
- Φιάλες υγραερίου
- Φωτοβολταϊκά πάνελ
- Πρόχειρες κουζίνες
- Τραπέζια και καρέκλες
- Πιάτα, ποτήρια και μπολ
- Λεκάνες
- Ξαπλώστρες
- Λάμπες και φορτιστές
- Άλλο οικιακό εξοπλισμό.
Με άλλα λόγια, σε ορισμένα σημεία οι κατασκηνωτές είχαν δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα διαβίωσης δίπλα στη θάλασσα.
Γιατί κινητοποιήθηκαν οι Αρχές
Η παρουσία φιαλών υγραερίου και πρόχειρων κατασκευών κοντά στη βλάστηση αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους ανησυχίας.
Ο Δήμος Σιθωνίας επισημαίνει ότι τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον, ενώ ειδικά η χρήση υγραερίου και πρόχειρων κατασκευών αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο σε μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση και σημαντική δασική βλάστηση, όπου μια φωτιά θα μπορούσε να εξελιχθεί γρήγορα.
Οι κατασκηνωτές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται εκεί χρόνια
Η άλλη πλευρά της υπόθεσης είναι ότι ορισμένοι από τους κατασκηνωτές υποστηρίζουν πως χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες παραλίες εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 25 χρόνια παρουσίας στις συγκεκριμένες περιοχές και υποστηρίζουν ότι φροντίζουν οι ίδιοι τους χώρους, μεταξύ άλλων καθαρίζοντας τη βλάστηση.
Ωστόσο, ο Δήμος ξεκαθαρίζει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση στις συγκεκριμένες εκτάσεις δεν επιτρέπεται και ότι πριν από την επιχείρηση είχαν προηγηθεί συστάσεις προς τους κατασκηνωτές, ώστε να απομακρύνουν μόνοι τους τον εξοπλισμό και τις κατασκευές.
Στο στόχαστρο και τα τροχόσπιτα
Οι έλεγχοι δεν σταματούν στις σκηνές.
Σύμφωνα με τον Δήμο, εξετάζονται και περιπτώσεις τροχόσπιτων γύρω από τα οποία έχουν δημιουργηθεί μόνιμες ή ημιμόνιμες εγκαταστάσεις, όπως μεγάλες τέντες, φωτοβολταϊκά συστήματα και διάφορες οικοσκευές.
Το πρόβλημα, επομένως, δεν αφορά μόνο κάποιον που στήνει μια σκηνή για μία ή δύο νύχτες. Στο επίκεντρο βρίσκονται εγκαταστάσεις που μετατρέπουν ουσιαστικά τμήματα του αιγιαλού σε ιδιωτικού τύπου χώρους διαμονής.
«Οι παραλίες ανήκουν σε όλους»
Η δημοτική αρχή έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.
Ο Δήμος Σιθωνίας υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, η ασφάλεια, η καθαριότητα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι έλεγχοι και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης αυθαίρετων εγκαταστάσεων θα συνεχιστούν όπου απαιτείται.
Παράλληλα, οι Αρχές προαναγγέλλουν εντατικότερους ελέγχους και την επόμενη χρονιά, ενώ όπου διαπιστώνονται παραβάσεις προβλέπονται οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Δεν είναι το μοναδικό μέτωπο στη Χαλκιδική
Η επιχείρηση στη Σιθωνία εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των Αρχών να περιορίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές και την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στις παραλίες της Χαλκιδικής.
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στον Δήμο Πολυγύρου, συνεργεία είχαν απομακρύνει περίπου 100 πακτωμένες και κλειδωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες από την παραλία της Γερακινής
Παράλληλα, σε πανελλαδικό επίπεδο συνεχίζονται οι έλεγχοι στις παραλίες για αυθαίρετες κατασκευές και καταλήψεις αιγιαλού. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.500 έλεγχοι σε όλη τη χώρα.
Η εικόνα από τις παραλίες της Σιθωνίας, πάντως, ξεχωρίζει: σκηνές, φωτοβολταϊκά, φιάλες υγραερίου και ολόκληρες οικοσκευές είχαν μετατρέψει τον αιγιαλό σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με οργανωμένο χώρο μόνιμης διαμονής παρά με προσωρινή κατασκήνωση.
Οι Αρχές έδωσαν πλέον εντολή να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις, ενώ το μήνυμα του Δήμου είναι ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστο χώρο και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.