Λάρισα: Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

 Λάρισα: Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
💡 AI Summary by Libre

Η μεγάλη πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση υλικών συσκευασίας στη Λάρισα τέθηκε σε ύφεση μετά από μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής από το βράδυ της Κυριακής.

Η φωτιά προκάλεσε πυκνούς μαύρους καπνούς που οδήγησαν στην ενεργοποίηση του 112 για προειδοποίηση των κατοίκων να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν την περιοχή.

Ένα μεγάλο μέρος του εργοστασίου υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ συνεχίζεται η επιτήρηση και κατάσβεση για αποφυγή αναζωπυρώσεων με τη συμμετοχή 40 πυροσβεστών και ειδικού εξοπλισμού.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή άρθηκαν καθώς βελτιώθηκε η κατάσταση, ενώ δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στον χώρο κατά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Σε ύφεση βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής υλικών και ειδών συσκευασίας στη Λάρισα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της Καράτζης Α.Ε., στο 5ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Αθηνών, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς στο εργοστάσιο υπήρχαν υλικά που ευνοούσαν την εξάπλωση της φωτιάς και δημιουργούσαν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους πυροσβέστες.

Από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες και να αποτρέψουν την επέκτασή τους σε άλλους χώρους της βιομηχανικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην επιχείρηση συμμετέχουν 40 πυροσβέστες, με 7 υδροφόρα και 7 βοηθητικά οχήματα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και άλλες διαθέσιμες δυνάμεις.

Παρά τη σημαντική βελτίωση της εικόνας, η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς παραμένουν εστίες που χρειάζονται συνεχή επιτήρηση και κατάσβεση.

Πυκνοί μαύροι καπνοί και μήνυμα από το 112

Από την πρώτη στιγμή η φωτιά δημιούργησε ένα μεγάλο νέφος μαύρου καπνού, το οποίο ήταν ορατό από μεγάλη απόσταση.

Η φύση των υλικών που καίγονταν στην εγκατάσταση προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς οι άνεμοι μετέφεραν τον καπνό προς κατοικημένες περιοχές.

Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε το 112, με μήνυμα προς τους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να περιορίσουν την έκθεσή τους στον καπνό.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την προσέγγιση στην περιοχή της πυρκαγιάς και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Υπό έλεγχο η κυκλοφορία στην περιοχή

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, καθώς η πυρκαγιά και ο πυκνός καπνός δημιουργούσαν προβλήματα στην οδική ασφάλεια.

Οι ρυθμίσεις αποσκοπούσαν στην ασφαλή πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων στο σημείο, αλλά και στην απομάκρυνση των πολιτών από την περιοχή της φωτιάς.

Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί για λόγους ασφαλείας άρθηκαν αργότερα, καθώς η εικόνα της πυρκαγιάς βελτιώθηκε.

Ένα τμήμα του εργοστασίου υπέστη μεγάλες ζημιές

Η πυρκαγιά προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή περίπου του ενός τετάρτου του εργοστασίου, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η επίσημη αποτίμηση των ζημιών.

Το γεγονός ότι η εγκατάσταση περιλαμβάνει υλικά συσκευασίας και άλλα εύφλεκτα υλικά δυσκόλεψε σημαντικά το έργο της κατάσβεσης και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να εξαλειφθεί κάθε εστία.

Σημαντικό είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις κατά την εκδήλωση της φωτιάς, καθώς η λειτουργία της επιχείρησης είχε προσωρινά ανασταλεί.

Συνεχίζεται η επιτήρηση για αναζωπυρώσεις

Παρότι η κατάσταση είναι πλέον σαφώς καλύτερη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Η παρουσία των υδροφόρων και των βοηθητικών οχημάτων κρίνεται σημαντική, καθώς οι πυροσβέστες πρέπει να ελέγξουν πλήρως την εγκατάσταση.

Σχετικά Άρθρα