Σαρακήνικο: Ο χειριστής καλείται να δώσει εξηγήσεις-Το νομικό κενό

 Σαρακήνικο: Ο χειριστής καλείται να δώσει εξηγήσεις-Το νομικό κενό
💡 AI Summary by Libre

Εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την προσγείωση ελικοπτέρου στο Σαρακήνικο Μήλου, συγκεντρώνοντας στοιχεία και προανακριτικό υλικό για πιθανή αξιόποινη πράξη.

Ο χειριστής ανέφερε ότι η προσγείωση έγινε με άδεια από τον πύργο ελέγχου και με την υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης, καθώς ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας εξετάζει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και ετοιμάζει αναμόρφωση του π.δ. 19/2009 για αυστηρότερη ασφάλεια και προστασία περιοχών.

Η αναθεώρηση του πλαισίου στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιοχών με ειδικό καθεστώς, όπως το δίκτυο Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες ζώνες.

Για την υπόθεση της προσγείωσης ελικοπτέρου στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή στις αρμόδιες Αρχές του νησιού να συγκεντρώσουν τα στοιχεία των εμπλεκομένων, καθώς και το προανακριτικό υλικό. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται εάν προκύπτει αξιόποινη πράξη και, ως εκ τούτου, εάν θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις.

Η προσγείωση του ελικοπτέρου έχει προκαλέσει συζήτηση γύρω από την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις πτήσεις και τις προσγειώσεις ελικοπτέρων στη Μήλο.

Το Σαρακήνικο αποτελεί παραλία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Ως εκ τούτου, η παρουσία ιδιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή έχει δημιουργήσει ερωτήματα και για την προστασία του φυσικού τοπίου και την επιβάρυνση από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Τι ανέφερε ο χειριστής ελικοπτέρων

Για το περιστατικό μίλησε το βράδυ της Κυριακής στον Alpha ο χειριστής ελικοπτέρων Τζώρτζης Χιωτάκης.

Όπως ανέφερε, το Προεδρικό Διάταγμα 19, στο άρθρο 12, προβλέπει ότι οι πτήσεις πραγματοποιούνται με την κρίση του χειριστή και την άδεια του ιδιοκτήτη του χώρου.

Στην περίπτωση του Σαρακήνικου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου όφειλε να υποβάλει σχέδιο πτήσης και να προσγειωθεί.

Ο κ. Χιωτάκης ανέφερε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε από τον χειριστή, είχε ζητηθεί άδεια από τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Μήλου και αυτή είχε δοθεί για την προσγείωση στο Σαρακήνικο.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου τού μετέφερε ότι κατά τη στιγμή της προσγείωσης δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος στην περιοχή.


Έρευνα και από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Την υπόθεση εξετάζει και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), στο πλαίσιο των εποπτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που διαθέτει βάσει του ν. 4757/2020.

Πηγές της ΑΠΑ αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης όλων των διαθέσιμων στοιχείων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, οι κανόνες πτήσης και οι ισχύουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Στη διαδικασία προβλέπεται επίσης η παροχή εξηγήσεων από τον χειριστή και τον ιδιοκτήτη του ελικοπτέρου, πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω αξιολόγηση ή ενέργεια από την Αρχή.

Επικαιροποίηση πλαισίου

Την ίδια ώρα, η ΑΠΑ επεξεργάζεται την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του π.δ. 19/2009, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές με ελικόπτερα.

Βασικός στόχος είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των πτήσεων, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και στην προστασία περιοχών που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, οι περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Όπως λοιπόν αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, o χειριστής εφόσον έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης μπορεί να επιλέξει το σημείο προσγείωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η περιοχή δεν βρίσκεται με περιβαλλοντικούς ή άλλους όρους.

Στην περίπτωση του Σαρακήνικου, το ζήτημα που υπάρχει είναι πως παρά τη μοναδικότητα της περιοχής, δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura ούτε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Σχετικά Άρθρα