Πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες-Σε κατάσταση συναγερμού Αττική, νότια Εύβοια

 Πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες-Σε κατάσταση συναγερμού Αττική, νότια Εύβοια
💡 AI Summary by Libre

Οι θυελλώδεις βοριάδες συνεχίζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με καταβάτες ανέμους να ενισχύουν την ένταση σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για θυελλώδεις ανέμους 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή, φτάνοντας τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν επικίνδυνες δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική σε περίπτωση καπνού ή φωτιάς.

Από την Κυριακή αναμένεται σταδιακή βελτίωση, με μείωση της έντασης των ανέμων και περιορισμό των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.

Επιμένουν οι θυελλώδεις βοριάδες δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λειτουργούν ως καταβάτες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την έντασή τους.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
image

Οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως η καύση υπολειμμάτων, η χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες ή το άναμμα υπαίθριων ψησταριών. Παράλληλα, είναι σημαντικό να τηρούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών και οι τυχόν απαγορεύσεις πρόσβασης σε δασικές εκτάσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή πυρκαγιά, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199 ή το 112, παρέχοντας όσο το δυνατόν ακριβέστερες πληροφορίες για το σημείο του συμβάντος.

Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε ότι και το Σάββατο θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, με τα μελτέμια να φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, ενώ στην Κρήτη οι ριπές ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση από πλευράς ανέμων, έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη διαφορά πίεσης προς την πλευρά του Αιγαίου με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ ενισχυμένα τα μελτέμια σε εντάσεις 8-9 μποφόρ, οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ ειδικά στο Κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Αυτοί οι άνεμοι όπως περνούν στην ξηρά προς τα ανατολικά, κεντρικά, νότια και προς την ηπειρωτική δυτική Ελλάδα λειτουργούν σαν καταβάτες, δηλαδή αλληλεπιδρούν με τους τωρινούς όγκους της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, της Αττικοβοιωτίας, της Πελοποννήσου. Κατέρχονται από τους ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να αποκτούν πολύ μεγαλύτερες εντάσεις και να είναι ιδιαίτερα ξηροί και θερμοί, καταβάτες άνεμοι και άρα δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση. Όλο αυτό το σκηνικό των ανέμων θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι. Και αύριο θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τις ίδιες πάλι περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο OPEN.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι και το Σάββατο οι συνθήκες θα παραμείνουν ιδιαίτερα δύσκολες.

«Και το Σάββατο αναμένονται 7 – 8 μποφόρ τοπικά και 9, με θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις ανέμους».


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κρήτη, όπου οι καταβατικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. «Και στην περιοχή της Κρήτης ο άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης και αποκτά πολύ μεγάλες εντάσεις που κατά τόπους ξεπερνούν και τα 10 μποφόρ» σημείωσε.

Βελτιώνεται η κατάσταση από την Κυριακή

Στη συνέχεια ανέφερε πως από την Κυριακή αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης των ανέμων.

«Από την Κυριακή το μεσημέρι θα αρχίσει δειλά δειλά να περιορίζεται αυτή η πολύ μεγάλη ένταση των μελτεμιών, θα αρχίσει δηλαδή να φθίνει και να περιορίζεται εσωτερικά στο Αιγαίο», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για θυελλώδεις βόρειους ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, που πιθανώς πρόσκαιρα θα φτάσουν τοπικά έως και τα 9 μποφόρ.

Γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και πιθανώς κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Στα δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς και τοπικά τους 37 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες τους 28 με 29 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αττική

Γενικά αίθριος καιρός, με βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους 5 έως 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά και Εύβοια

Αίθριος καιρός, με βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους 4 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά παράκτια τοπικά 7, ενώ στα νότια πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς και τοπικά στα νότια τους 35 με 36 βαθμούς.

Δυτική Πελοπόννησος και Ήπειρος

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τοπικά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Πελοπόννησος και Θεσσαλία

Αίθριος καιρός, με βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους 4 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά έως 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά τους 35 με 36 βαθμούς.

Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς και κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα γύρω ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί 3 έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα