Χιλιάδες μετανάστες περνούν από το Μαρόκο στην Ισπανία – Στρατό στέλνουν οι Ισπανοί – 9 νεκροί
✨Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από τη Θέουτα στην Ισπανία, ενώ χιλιάδες μετανάστες φτάνουν από το Μαρόκο, προκαλώντας αυξημένη αστυνόμευση.
✨Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν 60 στρατιώτες για να ενισχύσουν την Πολιτοφυλακή στη Θέουτα και να διαφυλάξουν την ασφάλεια της πόλης.
✨Η Θέουτα και η Μελίγια είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χερσαίες πύλες στην Αφρική, με μακροχρόνιες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου σχετικά με την κυριαρχία.
✨Παρά τους συνοριακούς φράκτες, η Θέουτα παραμένει βασικός προορισμός μεταναστών που επιδιώκουν είσοδο στην Ευρώπη, με σημαντική αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ισπανία.
Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια διέλευσης από τη Θέουτα στα βόρεια παράλια της Αφρικής στην Ισπανία, ενώ χιλιάδες μετανάστες έφτασαν σήμερα από το Μαρόκο. Οι ισπανικές αρχές ετοιμάζονται ν΄ αναπτύξουν ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η επιτήρηση της περιοχής, ενώ φημολογείται πως ένα άτομο σκοτώθηκε από πυρά.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν 60 στρατιωτικούς προκειμένου να ενισχύσουν την Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) στην επιτήρηση της περιοχής και στη διατήρηση της ασφάλειας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την Πολιτοφυλακή στην άσκηση των καθηκόντων της και σε ό,τι κριθεί αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της πόλης της Θέουτα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου. Καραβάνια ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Μαροκινοί παρακάμπτουν τους κυματοθραύστες σε παραλία κοντά στα συνοριακά περάσματα και κατευθύνονται προς το οδικό δίκτυο της πόλης.
Μια ισπανική πόλη στην αφρικανική ήπειρο
Η Θέουτα, μαζί με τη Μελίγια που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικότερα, αποτελούν μία από τις δύο αυτόνομες ισπανικές πόλεις στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Οι δύο θύλακες συνιστούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αφρικανική ήπειρο.

Υπό ισπανική κυριαρχία από το 1580, η Θέουτα αριθμεί περίπου 85.000 κατοίκους και ξεχωρίζει για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, με χριστιανούς και μουσουλμάνους και Ισπανούς και Μαροκινούς εργαζόμενους να συνυπάρχουν στην πόλη. Το Μαρόκο, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει επίσημα την ισπανική κυριαρχία στη Θέουτα και τη Μελίγια, χαρακτηρίζοντας συχνά τις δύο πόλεις ως «κατεχόμενα εδάφη».
Διαχρονικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου
Η γεωγραφική θέση της Θέουτας έχει επανειλημμένα προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ. Χαρακτηριστική ήταν η κρίση του Μαΐου του 2021, όταν οι μαροκινές αρχές χαλάρωσαν τους συνοριακούς ελέγχους, επιτρέποντας σε περισσότερους από 8.000 μετανάστες από το Μαρόκο και την υποσαχάρια Αφρική να εισέλθουν στη Θέουτα μέσα σε δύο μόλις ημέρες.
Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως αντίποινα για την απόφαση της Ισπανίας να νοσηλεύσει τον ηγέτη του κινήματος ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας.
Η ένταση αποκλιμακώθηκε έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αναθεώρησε τη στάση της Μαδρίτης στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας και πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ΄.
Πύλη εισόδου προς την Ευρώπη
Για χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας καλύτερες οικονομικές προοπτικές ή προστασία από πολεμικές συγκρούσεις και διώξεις, η Ισπανία αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη. Παρά τους ισχυρούς συνοριακούς φράχτες και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη Θέουτα και τη Μελίγια, οι δύο θύλακες εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς προορισμούς για όσους επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως τονίζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και το News247.gr μετανάστες διασχίζουν, κολυμπώντας περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη μαροκινή πόλη Καστιγιέχογος (Castillejos), ενώ άλλοι επιχειρούν το πέρασμα από το γειτονικό Μπεγιουνοές (Belyounech), όπου η απόσταση είναι μικρότερη. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στη Θέουτα είτε επαναπροωθούνται άμεσα είτε μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής, όπου εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου τους.
Μεταναστευτική κρίση
Οι μεταναστευτικές ροές μέσω της Θέουτα και της Μελίγια υπό φυσιολογικές συνθήκες παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών στα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες. Συνολικά, ο μεταναστευτικός πληθυσμός της Ισπανίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια χώρα περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, σχεδόν 10 εκατομμύρια έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, με τις μεγαλύτερες κοινότητες να προέρχονται από την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και το Μαρόκο.